Şehirde Keyifli Zaman Geçirme Yöntemi: Elektrikli Scooter

Tüm gün ofiste veya evde çalışıp işlerimizi bitirdikten sonra biraz olsun dışarı çıkıp kulaklığımızı takip müzik dinleyerek yürümek; gökyüzünü, ağaçları, kuşları görmek istiyoruz hepimiz. Evimize yakın bir parkta, belki biraz deniz kıyısında vakit geçirip yenilenmek istiyoruz. Çoğu zaman da akabinde zihnimizde kendiliğinden beliren“bir de dönüş yolculuğu var”, “biraz fazla mesafe var”düşünceleriyle genellikle dışarı çıkmaktan vazgeçiyoruz… Ya da bir toplantıya yetişmeye çalışıyoruz. Hay aksi, o da ne? Bazı aksiliklerden dolayı toplantı sunum dosyasında birkaç değişiklik yapmak gerekiyor. Yola çıkmadan trafiği düşünerek ayırdığınız ekstra 20 dakika bu nedenle ofisten daha çıkmadan ellerinizden kayıp gidiyor.

1

Belki de dışarda birkaç işiniz var fakat trafikte kalabalığın içinde seyahat etmek istemiyorsunuz, gideceğiniz yer yürüme mesafesinden ise biraz fazla…

Bu ve benzer durumlarda modern dünyanın beraberinde getirdiği araçlar imdadımıza yetişiyor. Paylaşıma açık ulaşım araçlarında otomobil, bisiklet derken şimdi elektrikli scooterlar da hayatımıza girdi.

Boğazda 3-5km yürüdükten sonra tekrar başlangıç noktasına dönmek için benim favorim elektrikli scooter.  Kartla açılışı yapıyorsunuz, güvenli ve hızlı bir şekilde trafiğe takılmadan dilediğiniz yerde de scooter’ı kilitleyip bırakabiliyorsunuz.

Büyük şehirlerde başta olmak üzere, trafikten kurtulmak isteyenlerin tercih ettiği elektrikli scooterlar için yakın tarihte yasal düzenlemeler yapıldı. Mevzuatta resmi tanımı olmayan elektrikli scooterları kimlerin kullanabileceği ve bu hizmeti vermek isteyenlerde ne gibi şartlar aranacağına dair esaslar belirlendi.

Elektrikli scooter kullanmayı sevenlerden ya da “Aaa! ne kadar popüler bir araç, ben de bu işe bir giriş yapayım” diye düşünenlerdenseniz Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla yapılan toplantıda belirlenen bu esasları mutlaka okuyun. Taslak yönetmelikte “e-skuter” olarak isimlendiriliyor.

E-Skuter Kullanımı Kuralları

1) Elektrikli scooterların azami hızı saatte 18 km olacak.

2) Bu araçlar, otoyol, şehirler arası yollar ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan kara yollarında kullanılamayacak.

3) Elektrikli scooter kullananlarda 18 yaş sınırı aranacak. 16-18 yaş aralığındakilere ise M ve A1 ehliyetine sahip olmak koşulu ile izin verilecek.

4) Birden fazla kişi elektrikli scooter kullanamayacak.

5) Bu araçlarda kişisel eşya haricinde eşya/yük taşınamayacak.

6) Bu araçların yayaları ve dezavantajlı grupları (engelli/yaşlı) tehlikeye sokmasına izin verilmeyecek.

7) Elektrikli scooterların toplu taşıma araçları ile entegre olacak şekilde kullanımı sağlanacak.

8) Kask, dizlik, reflektör, ceket gibi koruyucu ekipman kullanımı teşvik edilecek.

9) Elektrikli scooterların belirli bölgelere yığılmasının önüne geçilecek.

10) Kamu düzenini bozmayacak ve gürültü kirliliği oluşturmayacak şekilde kullanım sağlanacak.

2

Yetki Belgesi Olmayan İşletemeyecek

Toplantıda, paylaşımlı elektrikli scooter işletmeciliği yapan firmalar için belirlenen şartlar da açıklandı. Bu şartlar şöyle;

1- Türkiye'de faaliyet izin belgesi almayan firma artık elektrikli scooter kiralayamayacak.

2-İzin belgesi almak için de firmalarda 500 bin TL sermaye,

3- En az 2 bin adet elektrikli scootera sahip olma,

4-İnternet sitesi ve mobil uygulama bulundurma,

5-Sunucuların Türkiye'de bulunması ve kalite belgesi gibi şartlar aranacak.

6-Yerlilik oranı yüzde 30 olan firmalarda ise en az bin adet scooter bulundurma şartı aranacak. Söz konusu şart için ilerleyen yıllarda yerlilik oranı yüzde 50'ye çıkarılacak.

Öte yandan, düzenleme ile paylaşımlı elektrikli scooter işletmelerinin tekelleşmesi, firmanın bir bölgede sahip olabileceği en fazla scooter sayısı ve yasaklı bölgeleri belirleme yetkisi UKOME veya İl Trafik Komisyonu'na veriliyor. Bu kapsamda, il nüfus kriterlerine göre, ‘bölgenin nüfusu/250' toplam kapasitesini aşmayacak şekilde kullanım izni verilecek.

Üniversite ve havalimanı gibi yerlerde ise şehirler için alınacak izinler haricinde elektrikli scooter kullanımı serbest olacak ve bu araçların işletilebilmesine izin verilecek.