Yeni torba yasa tasarısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yurt dışı çıkış harcına da değindi. Yeni torba yasa tasarısı kapsamında, şu anda 15 TL olan yurt dışı çıkış harcının 50 TL’ye çıkarılması öneriliyor. Bu torba yasa tasarısı, Meclis’ten geçmesi halinde resmiyet kazanacak.
Yurt Dışı Çıkış Harcı Nedir?
2007 yılındaki kanun değişiklikleriyle son halini alan bu harç, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkanların ödemesi gereken bir çeşit vergi olarak ifade edilebilir. İlgili kanunun 1. maddesinde ‘’Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 TL harç alınacaktır’’ yazmaktadır.
Aynı zamanda ‘’yurt dışı çıkış pulu’’ olarak da bilinen bu harç, 2007 yılından bu yana dek 15 TL’ydi. 2013 yılında yapılan değişiklikle birlikte bu harç tüm pasaport tiplerine zorunlu kılındı. Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş tarafından açıklanan torba yasa teklifinin Meclis tarafından kabul edilmesi halinde, yurt dışına çıkış harçları 2007 yılından beri ilk defa zamlanmış olacak ve bedeli 15 TL'den 50 TL'ye çıkmış olacak.
Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye ve Nasıl Ödenir?
Harç pulu havalimanlarındaki gişelerden satın alınabiliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın giden yolcu katında 1 noktada, İstanbul Havalimanın'ın gidiş katında ise 2 farklı noktada harç pullarının satışı yapılmakta. Ancak harç pulunu havalimanlarından almak zorunda değilsiniz. Bu bedeli gümrük saymanlıkları, vergi daireleri, Maliye Bakanlığı'nın ilgili büroları ve yetkilendirilmiş bankalara ödeyebiliyorsunuz.
Havalimanlarında harç pulu ödeme telaşına düşmemek istiyorsanız, aşağıdaki bankalara ödeme yaptığınız durumda size verilen dekont, harç pulu olarak kullanılıyor. Pasaport kontrolü esnasında bankadan aldığınız bu dekontu görevli memura göstermeniz yeterli oluyor.
Yurt dışı çıkış harcı için yetkili bankalar:
- Ziraat Bankası
- Halk Bankası
- İş Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
- Akbank
- Vakıflar Bankası
- Garanti Bankası
- Şekerbank
- Finansbank
- Denizbank
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
Klonlanmış IMEI'ye Sahip Telefonlar Kapatılıyor!
Ayrıca, aynı torba yasa tasarısı kapsamında yurt dışından Türkiye’ye farklı yollarla sokulmuş ve klonlanmış IMEI numarası ile kullanılan telefonların 4 ay içerisinde kapatılması da teklif edilecek. Grup Başkanvekili Muş, bu şekilde kullanılan telefonların sisteme dahil olabilmesi için bir yıl içinde 250 TL’lik bir bedel yatırılması gerektiğini de vurguladı. Ancak bu bedel yatırıldıktan sonra söz konusu telefonların sisteme entegre edilebileceğini ekledi.
Kamuoyu önünde açıklanan bu torba yasa tasarı yürürlüğe girdikten sonra, Türkiye’ye farklı yollardan sokulan ve klonlanmış IMEI numarasına sahip olan telefonlar hiçbir şekilde iletişime açılmayacak.