Rovaniemi’de Gezilecek Yerler

Kuzey Avrupa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri Rovaniemi. Finlandiya’nın karlar krallığı diyebileceğimiz Lapland bölgesinin başkenti olarak ve Helsinki’nin yaklaşık olarak 800 km kuzeyinde tam Kuzey Kutup Dairesi’nde (Arctic Circle) yer alan bir destinasyon olarak ilgi çekiyor. Bitmeyen bir Noel ruhu yaşamak isteyenler için ideal bir destinasyon.

Rovaniemi’de görülmesi gereken diğer yerler

Rovaniemi Kilisesi, Ranua Doğal Parkı, Pyhä-Luosto Doğal Parkı, Oulanka Doğal Parkı, Urho Kekkonen Doğal Parkı, Riisitunturi Doğal Parkı, Syöte Doğal Parkı, Arctic Centre.

Ren Geyiği Turu

Başka kısımlarında da yapabilecek olsanız da Santa Claus (Noel Baba) köyünde yapmanızı tavsiye ettiğimiz Ren Geyiği turuna, yine bu şehir özelinde olan Husky turunu da ekleyebilirsiniz. Ren geyikleri ile uzun bir tur yapmanızı tavsiye ederiz. Kullananlar yerel kıyafetler giymiş ve kendileri de gerçek birer Sami olan kişilerdir. Geyiklerle ormanın içlerine doğru girip bir beyazlık içinde seyahata başlıyorsunuz. Duyduğunuz şey sadece geyiklerin çıkardığı sesler... Bazen birbirlerini yakalamaya çalışıyorlar. İşte o zaman ormanda keyifli anlar başlıyor.

Şehri küçük bir grupla ziyaret ediyorsanız Avrupa’da pazarlık olmaz, diye düşünmeyin. Ren geyiği turunda pazarlık yapın mutlaka. Rovaniemi tam kutup dairesi içinde yer alıyor. Noel Baba köyünün tam ortasında bu dairenin temsili bir çizimi var. Bir tarafında durduğunuzda kutup dairesi içindesiniz, diğer tarafına geçtiğinizde değilsiniz. Burada bir fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin. Hatta kutup dairesini geçtiğinizi pasaportunuza, köyden satın alacağınız bir pul yapıştırarak kanıtlayabilirsiniz.

Rovaniemi’de yapabileceğiniz bir başka aktivite de kar motorsikleti. Bölgede bir çok göl var ancak sonbahar başlangıcında buraya kar yağıyor ve Nisan ortasına kadar hava sıcaklığı hep eksilerde kalıyor. Böyle olunca da etrafta bulunan bütün göller donuyor. Yılın 6-7 ayında bu göllerin üzerindeki buzda kar motorlarına biniliyor. Genelde sabahları Rovaniemi köprüsünün altındaki gölde bu manzaraları görebilirsiniz. Elbette bu işi yapmak için kendinize bir hayli güvenmeniz gerekiyor.

canstoc478915-3.jpg

Iglo Oteller ve Aurora Borealis

Sadece Rovianemi’de değil tüm Lapland bölgesinde son dönemlerde meşhur olan bir trend de iglo otellerde kalmak. Buraya kadar gitmişken bunlardan birini de ziyaret etmenizi öneririz.

Buzdan yapılan yataklar, duvarlardaki kabartmalar, minik kilise ve buz bar görülmeye değer. Ancak burada konaklama konusu biraz tartışılır. Çünkü gece gündüz sıcaklığı -5 derecede tutuyorlar. Yani bütün gece buzun üzerinde uyuyorsunuz. Altınızda elektrikli battaniye var ve postların üzerinde yatıyorsunuz ama buna rağmen her yer buz gibi... Kaldığınız yerde banyo ve tuvalet yok. Bunun için ana binaya gitmeniz gerek. Yani, gece asla tuvalete gitmek istemeyebilirsiniz. Bir de bulunduğunuz bölgede bolca vahşi hayvan olduğunu düşünürseniz hiç gitmek istemezsiniz.

1284188764_snowbrick.jpg

Dolayısıyla buraları gezilecek birer turistik destinasyon olarak görüp, konaklama için daha konforlu seçenekleri değerlendirmek suretiyle yine de buraya kadar gelmişken “bir bakıp çıkmak” tadında ziyaret edebilirsiniz. Buraları ziyaret etmek için bir diğer motivasyon da Aurora borealis isimli kuzey ışıklarını görmek olabilir. Fotoğrafa meraklı olmasanız bile evrendeki nadide bir görsel mucize olan kuzey ışıklarını görmek hayatta bir kez başa gelecek fırsatlardan. Hazır bu bölgedeyken şansınızı kaçırmayın. Biraz üşümeyi göze alıp akşamları kuzey ışıklarını görmek için açıklık alanlarda beklemeniz gerekiyor. Hava açık olduğunda görme şansınız yüksek ancak garanti değil tabii ki.

Bu ışıkları eylül ile nisan ayları arasında görebilirsiniz ama görme şansınızın en yüksek olduğu aylar, aralık ile şubat olacaktır. Karanlık geceler denilen uzun gecelerde kuzey ışıkları daha çok görülüyor. Genelde akşamları saat 21:00’den sonra görüldüğü söylense de buna pek itibar etmemek gerekiyor.

Santa Claus (Noel Baba) Köyü

Rovaniemi, kuzey kutup çizgisinin üzerinde. Tam da bu sebepten dolayı da burada bir Noel Baba köyü var. Dünyadaki çocukların Noel Baba’nın Kuzey Kutbu’nda yaşadığına inanması, bu kurgusal köyün kurulmasına ve şehre büyük bir turist akışının sağlanmasına sebep oluyor.

Noel Baba Köyü’nde Noel Baba’nın bir ofisi mevcut. Ve bu ofise girdiğinizde dev bir zaman makinesi sizi karşılıyor. Böylece tek gecede tüm dünyadaki çocuklara hediye taşıyabiliyor olması “bilimsel” olarak izah ediliyor.

6447e3262d47455a47a2df316afd8e28.jpg

Burada Noel Baba’yla tanışıp resim çektirebilir, sevdiklerinize üzerinde Kuzey Kutbu pulu olan kart atabilir, buz kaydırağına binebilir, eskimo evini gezebilir, kısa bir geyik gezisi bile yapabilirsiniz. Kuzey kutup çizgisini geçenlere sertifika da veriliyor. Geyikli kızak turu sonrasında da kızak ehliyetine sahip olabiliyorsunuz. Tabii ücreti karşılığında... Noel Baba teması hediyelik eşyaları, oteli, lokantası, eğlence parkı, futbol takımıyla tam bir hakimiyet kurmuş şehirde. Santa Park da tamamen bu temadan yola çıkılarak köyde kurulmuş dev bir eğlence merkezi.

santa_welcoming1.jpg

Arktikum

Arktikum hem bir müze hem de bir bilim merkezi. Ayrıca burası popüler bir kültürel destinasyon ve toplantı ve konferanslar için hafızalara yer edecek bir mekan. Müzenin içinde bir kafe bir de kütüphane bulunmakta. Arktikum içinde faaliyet gösteren iki kurum mevcut: Arctic Center ve Lapland İl Müzesi.

Lapland İl Müzesi’nin ve Arctic Center’ın burada düzenlemekte olduğu sergiler, Arktik bölgesinin tarihi, kültürü ve modern hayatı üzerine araştırmalar içeriyor. Doğayla uyum içinde akıp giden bir insan hayatının mümkün olup olmadığı veya bunun nasıl artırılabileceğine yönelik derinlikli çalışmalar sergileme materyaline dönüştürülüyor. Arktikum’da ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor.

Arktikum kapılarını ziyaretçilere 6 Aralık 1992 yılında, Filandiya’nın bağımsızlığını kazandığının 75. yılını onurlandırmak amacıyla açıldı. Danimarkalı mimarlık şirketi Birch-Bonderup & Thorup-Waade tarafından tasarlanan binaya sonradan eklenen hilal şeklindeki yapının mimarları ise Bonderup and Lehtipalo isimli şirket ve bu bina ana binaya 1997 yılında eklendi. Binanın tasarımında sayısız doğal malzeme kullanırken, yer döşemeleri Perttaus granitinden ve kireç beyazına boyanmış Lapland çamı ahşaptan yapılmıştır. Sandalyeler beyaz kayın ağacı ve ren geyiği derisinden üretilmiştir. Müzenin en görülesi özelliği ise 172 metrelik cam koridoru. Bu koridoru enlemesine kesen 30 metre genişliğinde bir otoyol var. Yani koridorun ortasından geçiyor.

das-arktikum-rovaniemi-stellt-voelker-152623.jpg