- 1 view
Sapanca Gölü, Türkiye Cumhuriyeti’nin Marmara Bölgesi’nin doğusunda, Samanlı Dağları’nın eteklerinde, Adapazarı Ovası’nı İzmir Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer almaktadır. Gölün büyük bir kısmı Sakarya, batı kesimi ise Kocaeli ili sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bir zamanlar Marmara Denizi’nin bir parçası olan Sapanca Gölü, denizden ayrılıp tek başına tatlı su gölü haline gelmiştir.
Sapanca Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Adres: Rüstem Paşa Mahallesi, Prof. Dr. Mehmet Abuç Caddesi, Sapanca/Sakarya
İstanbul ve Adapazarı’ndan özel araç ile TEM Otoyolu kullanılarak yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk sonucunda Sapanca Gölü’ne ulaşmak mümkündür. Ayrıca Adapazarı’na şehirlerarası otobüs veya tren vasıtası ile ulaştıktan sonra otobüs ve minibüs gibi şehir içi ulaşım imkânları ile de Sapanca Gölü’ne ulaşım sağlanabilmektedir.
Sapanca Gölü’nün Özellikleri
Sapanca Gölü, eski Türk kaynaklarında Ayan Gölü olarak geçmektedir. Fay hattının etkisi ile oluşmuş tektonik bir göl olan Sapanca Gölü’nün uzunluğu yaklaşık 16 kilometre ve yüzölçümü yaklaşık 42 kilometrekaredir. Ortalama derinliği 30 metre olan gölün en derin noktası ise 61 metredir. Gölün beslendiği ana kaynakların çoğunluğu ise gölün güneyinde yer alan Samanlı Dağları’ndan gelmektedir. Sapanca Gölü’nü besleyen ve yöredeki ormanların yaşam kaynağı olan başlıca dereler ise Eşme Dere, Keçi Dere, İstanbul Dere, Yanık Dere, Derbent Dere, Çiftepınar Dere, Aygır Dere, Arifiye Dere ve Maden Dere’dir. Göl kendine fazla gelen suyu ise doğu ucundan Çark Suyu aracılığı ile Sakarya Irmağı’na dökmektedir.
Yapılan çalışmalara göre 80 civarında kuş türünün gözlemlendiği Sapanca Gölü, yıl boyunca on binlerce kuşa konaklama imkânı sunmaktadır.
Sapanca Gölü, güçlü beslenme kaynaklarına sahip olmasından dolayı, kirlilikten diğer göller kadar etkilenmiş değildir. Fakat yer yer de olsa bir miktar kirlilik gözlenebilmektedir. Ölçümlere göre gölün suyu kış ve ilkbahar mevsimlerinde yükselmekte ve yaz mevsiminde düşmektedir. Bu dönemler arasında suyun yükseklik farkı ise 70-90 santim, bazı zamanlar ise 120-130 santim olarak belirlenmiştir.
Sapanca Gölü başta elmabaş patka ve Macar ördeği için önemli bir yaşam alanıdır. Gölde en fazla bulunan kuş türü ise sakarmekedir. Sakarmekelerin yediği bitkiler, sakarmekelerin yığınlar halinde avlanmasından dolayı göl üzerinde orantısız şekilde büyümektedir.
Gölde yaygın olarak görülen balık türleri ise yayın, sazan ve turnabalığıdır.
Sapanca Gölü’nde Yapılacaklar
Sapanca Gölü, yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerine olan yakın bulunması sayesinde ulaşım için elverişli bir konumdadır. Çarpıcı bir doğanın içinde yer alan göl, şehir hayatının yorgunluğunu atmak için değerlendirilebilecek doğal bir alandır. Gölün yüksekliklerinde yer alan Arifiye Ormanı kamp ve piknik yapmak için güzel alanlara sahiptir.
Sapanca Gölü ulusal ve uluslararası sörf, yelken ve kürek yarışlarının da yapıldığı bir noktadır. Bu açıdan göl, birçok sporcu ziyaretçiyi kendine çekmektedir. Ayrıca gölde kano ile de gezinti yapılabilmektedir.
Sapanca Gölü’nde Konaklama
Sapanca Gölü’nün çevresinde çok sayıda konaklama seçeneği mevcuttur. Birçok lüks otel ve kiralık villa ziyaretçilere hizmet vermektedir. Otellerin yanı sıra pansiyonlar da bulunmaktadır. Bölge turizm açısından gelişmiş olanakları ile geniş bir yelpazede konaklama seçeneklerine sahiptir.