Sakarya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sakarya, Marmara Bölgesi’nin Çatalca – Kocaeli bölümünde bulunan bir şehirdir. Bulunduğu konum nedeniyle özellikle İstanbul – Ankara arası seyahat edenlerin uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. İstanbul’a yakınlığı nedeniyle şehirden kaçıp doğa içinde huzurlu bir hafta sonu geçirmek isteyenlerin de ilk tercihlerinden biri olan Sakarya’nın 16 ilçesi ve ilçe belediyesi bulunmaktadır. Bu ilçelerde toplam 655 mahalle bulunur. Kuzeyde Karadeniz’e sınırı bulunan Sakarya’nın komşu illeri olarak batısında Kocaeli ve Bursa, doğusunda Düzce, güneyinde Bilecik, güneydoğusunda ise Bolu bulunmaktadır. Şehir merkezi, Kızılırmak ve Fırat Nehri’nden sonra Türkiye’nin en uzun üçüncü nehri olan Sakarya Nehri’nin kıyısında kurulmuştur. Sakarya Nehri gene il sınırları içerisinde bulunan Karasu ilçesinden Karadeniz’e dökülmektedir. Şehrin Karadeniz kıyılarında Karadeniz iklimi hâkimken, il merkezi ve güney kısımlarda Marmara tipi Akdeniz iklimi gözükür.

 

 
Devamını Oku

Sakarya Nerededir?

Adapazarı olarak da anılan Sakarya, Marmara Bölgesi’nde bulunur ve bölgenin en büyük beşinci şehridir. Karadeniz’e dökülen Sakarya Nehri etrafına kurulmuş şehir yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 66. büyük ili olsa da İstanbul – Ankara arasında konumlanması nedeniyle her geçen yıl gelişen il, nüfus bakımından yaklaşık 1 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 22. şehridir.

Devamını Oku

Sakarya’ya Nasıl Gidilir?

110449,yeni-terminal-800x600.png

Sakarya, İstanbul – Ankara otoyolu üzerindeki konumu ile ulaşımı kolay bir ilimizdir. İl merkezine karayolu ve demiryolu ile ulaşma imkânı bulunurken Sakarya merkezinde havalimanı bulunmaz.

Devamını Oku

Sakarya’ya Ne Zaman Gidilir?

Hem Karadeniz kıyısında hem de Marmara Bölgesi’nin doğu bölümünde geniş bir alana konumlanmış Sakarya ilinde birbirinden farklı iklim özellikleri gözükmektedir. İlin Karasu, Kocaali gibi Karadeniz kıyısında bulunan ilçelerinde Karadeniz ikliminin özellikleri hâkim sürerken, iç bölgelerinde ise Marmara tipi Akdeniz iklimi özellikleri gözükmektedir.

İklim açısından bakıldığında, Sakarya’ya gitmek için kış dönemi dışında her dönem ideal olduğu söylenebilir. Kışın sıcaklıklar zaman zaman 0’ın altına düşerken aralık ve ocak ayları en çok yağış alan dönemler olarak bilinmektedir. Ortalama sıcaklıkların 10 derece altında olduğu aralık – mart ayları dışında Sakarya gezmek için ideal bir ortam sunsa da Karadeniz ikliminin özelliklerini de barındıran Sakarya yılın her dönemi yağış alır. Yağışın en az olduğu dönemler ise temmuz ve ağustos aylarıdır.

Deniz turizmi için Sakarya’nın Karadeniz kıyılarını tercih edenler için ise en iyi dönem haziran - ağustos arası yaz dönemi olacaktır. Ancak Karadeniz ikliminin etkisiyle bu dönemlerde bile hava sıcaklığının yüksek olmasına rağmen yağış alan bir il olduğunu unutmamak gerekir.

Karadeniz kıyısında bulunan Karasu ilçesini ziyaret etmek için en ideal dönemlerden biri de her yıl temmuz ayının son haftalarında düzenlenen Karasu Kültür Turizm ve Fındık Festivali dönemidir. Yaklaşık 25.000 kişinin katılımıyla düzenlenen festival deniziyle ilgi çeken Karasu’da çeşitli konser ve gösteri gibi etkinliklere katılma imkânı sunmaktadır.

Sakarya, haziran ve temmuz ayında çeşitli ilçelerinde düzenlenen yayla şenlikleri ile birlikte ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Sakarya’da Nerede Kalınır?

table-681735_1280.jpg

Barındırdığı doğal güzellikleriyle çeşitli turizm imkânları sunan Sakarya’da konaklamak için hem şehir merkezinde hem de çevre ilçelerde birçok seçenek bulunmaktadır. Şehir merkezinde bulunan genellikle standart otel özelliklerine sahip olan tesislerdir. Çevre ilçelerde ise doğa ile iç içe, doğal tatil köyleri gibi seçenekler bulunur.

Sakarya il merkezinde konaklanacak yerler genellikle Adapazarı ilçesinde toplanmıştır. Şehir merkezinde beş yıldızlı, lüks konaklama seçeneklerinden pansiyonlara kadar birçok seçenek bulunmaktadır. Şehir merkezinde bulunan konaklama seçeneklerinin birçoğu birbirine yakın bir konumda bulunmaktadır. Adapazarı ilçesinde bulunan bu konaklama seçenekleri genellikle Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı, Adnan Menderes Caddesi, Ankara Caddesi ve Atatürk Bulvarı üzerinde bulunur.

Devamını Oku

Sakarya’da Gezilecek Yerler

Coğrafi konumu nedeniyle tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Sakarya, günümüzde İstanbul Ankara arasında kalan konumuyla yoğun geçiş yollarında bulunur. Sakarya, doğal güzellikleri ile öne çıkan yerleşim yerlerinden biridir ve gezilecek görülecek yerler bakımından birçok seçenek sunar. Sakarya’da gezilmesi görülmesi gereken yerlerin bazıları il merkezinde olsa da özellikle doğal güzellikleri il merkezinden belli bir mesafede kalan Sapanca, Geyve gibi ilçelerle birlikte Karadeniz kıyısında Karasu ilçesi etrafında bulunmaktadır. İl merkezini bir gün gibi kısa bir sürede gezmek mümkün olsa da Sakarya ilinin sınırları geniş bir alanı kapsadığı için Sakarya’da gezilecek görülecek yerleri tamamen keşfetmek için en az iki gün ayırılması önerilmektedir.

Sakarya'da Gezilecek Yerler

Sakarya’da gezilip görülmesi gereken yerler il merkezi ile il sınırları içerisinde bulunan ve merkeze nispeten uzak kalan ilçelerde toplanmıştır. Doğal güzellikleriyle öne çıkan Sakarya’da görülebilecek yerler arasında; Türkiye’nin en uzun ikinci plajı olma özelliğine sahip Karasu Plajı, Karasu ile Kaynarca ilçeleri arasında kalan Acarlar Longozu, Akyazı ilçesine bağlı Acelle Yaylası, Sapanca ilçesine adını veren Sapanca Gölü, Arifiye ilçesinde Sapanca Gölüne bakan Gölbaşı Park ve Geyve ilçesine bağlı Doğançay Şelalesi ve daha nice doğal güzellikler bulunur. İl merkezinde görülecek noktalar arasında ise Çark Caddesi, Deprem Müzesi ve Sakarya Müzesi bulunmaktadır. Serdivan ilçesinde bulunan Beşköprü olarak bilinen Justinianus Köprüsü ise Sakarya’nın uzun tarihine dair en önemli kalıntılardan biridir.

Sakarya Müzesi: 1922 senesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi ile buluştuğu ve konakladığı ev, restore edilerek müze haline getirilmiştir. Tarihî binada arkeoloji ve etnografya olmak üzere 2 bölüm gezebilirsiniz. Yapının bahçesinde Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari parçalar, mezar taşları, sunaklar, yazıtlı taşlar, ostotek, pişmiş toprak erzak küpü ve sütün kaideleri teşhir edilir. Müzenin sergi salonunda ise tarih öncesi çağlar, Roma ve Bizans dönemine ait bir grup arkeolojik eser ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait etnografik eserler ziyaret edilebilir. Ayrıca Atatürk’ün kişisel eşyalarından bir seçkiyi de yine Sakarya Müzesi’nde görebilirsiniz.

Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Sakarya Şehir İçi Ulaşım

5KsBuBjBNp.jpg

Sakarya’da şehir içi ulaşım genellikle büyükşehir belediyesinin belediye otobüsleriözel halk otobüsleri, minibüsler, taksi dolmuşlar ve taksi ile sağlanmaktadır. Belediye otobüsleri genellikle Sakarya il merkezinde hizmet verirken çevre ilçelere özel halk otobüslerinin düzenlediği seferler ile ulaşmak mümkündür. Özel halk otobüsleri ile şehir merkezindeki donatım garajından il merkezi dışında kalan AkyazıSapanca ve Hendek gibi ilçelere rahatlıkla ulaşmak mümkündür. Özel halk otobüsleri ayrıca ilçe merkezi dışında kalan ilçeler arası seferler düzenlemektedir. İl merkezinin yaklaşık 60 kilometre uzağında kalan Karadeniz kıyısındaki Karasu ve Kocaali gibi ilçelere ise Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden özel otobüs firmalarının 15 dakikada bir düzenlediği seferler ile ulaşılabilir.

Devamını Oku

Sakarya Mutfağı

dortlumenu3.jpg

1800’lü yıllardan itibaren Kafkasya ve Balkanlardan göç alan Sakarya ilinin bu çeşitliliği mutfağına da yansımıştır. Karadeniz’e kıyısı ile birlikte Karadeniz mutfağının da esintilerini taşıyan Sakarya mutfağı, çeşitliliğiyle birlikte ziyaretçilerini bu konuda hayal kırıklığına uğratmaz.

Sakarya mutfağının seçkin lezzetleri arasında ıslama köfte, keşkek, dartılı keşkek, Çerkez tavuğu gibi yiyeceklerin yanı sıra adı Karadeniz’le özdeşleşmiş hamsili pilav, kara lahana haşlaması, kuymak ve Karadeniz hamsisi gibi lezzetler de bulunmaktadır.

Devamını Oku

Sakarya’da Alışveriş

resim4353.jpg

Sakarya, şehirde alışveriş yapmak isteyenler için de birçok alternatif sunmaktadır. Şehirde geleneksel tarihi çarşı örneklerinden biri olan Uzun Çarşı bulunur. Uzun Çarşı’nın ilk kurucuları yıllar önce burada yaşayan Rum ve Ermeni esnaflardır. Yaklaşık 150 yıldır, depremlerden sağ çıkmış bir şekilde ayakta duran Uzun Çarşı, günümüzde kuru kahvecisinden tatlıcısına, bakırcısından aktarına birçok esnafın bulunduğu, Sakarya tarihine tanıklık etmiş bir yerdir.

Sakarya’ya özgü alınabilecek eşyalardan biri el emeği ile üretilen bastonlardır. Baston üretimi Sakarya’da gelenekselleşmiş bir meslektir ve başta Taraklı ve Akyazı ilçeleri ile birlikte Kayalar Memduhiye köyünde baston üretimi devam etmektedir. Akyazı’da geçme ağaçlı, çok motifli bastonlar öne çıkarken Kayalar Memduhiye köyünde ise biçim ve işleme zenginliği olan bastonlar üretilmektedir.

Devamını Oku

Sakarya Gece Hayatı

Her ne kadar sürekli gelişmekte olan bir şehir olsa da yaklaşık 1 milyon nüfusu olan Sakarya’nın gece hayatı pek aktif olmasa da geceleri eğlenmek isteyenler için çeşitli seçenekler sunmaktadır. Sakarya’da gece hayatı genellikle kafe, bar, club ve meze, rakı, balık tarzı sofraların kurulabileceği meyhane tarzı mekânlarda geçer. Yaz döneminde deniz turizmi ile öne çıkan Karasu ilçesinde ise gece hayatı il merkezine göre özellikle yoğun dönemlerde daha canlıdır.

Devamını Oku

Sakarya’daki Festivaller

munich-1220908_1280.jpg

Yıl içerisinde çok büyük festivallere ev sahipliği yapmasa da, Sakarya’da ve ilçelerinde sene boyunca düzenlenen birçok festival ve şenlik bulunmaktadır. Sakarya ve ilçelerinde düzenlenen festivallerden bazılarının detayları aşağıdaki gibidir.

Uluslararası Kültür, Turizm ve Fındık Festivali: Her sene temmuz ayının son haftalarında Karasu ilçesinde düzenlenen festival, 30 yıldan uzun bir süredir düzenlenmektedir. Festivalde Karasu ilçesinin Türkiye’ye tanıtımıyla birlikte ilçedeki turizme katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Festival boyunca birçok konser ve etkinlik düzenlenmektedir.

Devamını Oku

Sakarya İçin Faydalı Bilgiler

Ambulans: 112

SakaryaValiliği: 0 264 251 35 15

SakaryaBelediyesi: 444 40 54

SakaryaEmniyetMüdürlüğü: 0 264 241 54 00

Sakarya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5oC
    • Şub 6oC
    • Mar 8oC
    • Nis 13oC
    • May 17oC
    • Haz 21oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 19oC
    • Eki 15oC
    • Kas 11oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 976.948 / İklim: Karadeniz iklimi – Marmara tipi Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün