Bilecik Hakkında Bilinmesi Gerekenler
4.307 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye’nin en küçük illerinden biri olan Bilecik, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusundaki özel konumu sayesinde hızla büyüyen şehirlerden biri olmaya adaydır. Harita üzerinde komşu olduğu bölgelere açılan bir kapı gibi konumlanan Bilecik, aynı zamanda bölgeler arası yeryüzü şekillerinin ve iklimin değiştiği bir geçiş noktasıdır. Tarihteki ilk isimleri Agrilion ve Belekome olarak geçen şehir, eski çağlarda dorukların boğaz yeri (akra-ilion) olarak bilinmektedir.
Bilecik şehri, coğrafi konumunun yanında, tarihsel açıdan da çok özel bir yere sahiptir. Antik çağlardan beri büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan şehrin sınırları içinde, Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı Söğüt bölgesi ve İnönü Savaşlarının gerçekleştiği Bozüyük ilçesi bulunmaktadır. Bilecik’te yaşanan bu iki tarihi olay, şehrin kuruluş ve kurtuluşun beşiği olarak anılmasını sağlamıştır.
Sakarya Nehri’nin etrafında büyüyen bir şehir olan Bilecik’in en çarpıcı doğal güzellikleri geniş ormanları, mesire alanları, göletleri ve dereleridir. Verimli topraklarında yetişen tarım ürünleri arasından buğday, baklagiller, arpa, mısır, ayçiçeği, soğan, sivribiber, domates, patlıcan, ceviz, üzüm, ayva, kiraz ve karpuz öne çıkar. Nar üretiminde bölge birincisidir. Bölgede çokça yetiştirilen şerbetçiotu ise bira sanayisinde kullanılır.
Bilecik’te ormancılık, madencilik, mermer, seramik ve tahta işlemeciliği de oldukça gelişmiştir. Mermer ocakları ile şehir merkezindeki ve Bozüyük ilçesindeki sanayi tesisleri Bilecik ekonomisinin gelişmesinde büyük rol oynar.