Bilecik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

4.307 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye’nin en küçük illerinden biri olan Bilecik, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusundaki özel konumu sayesinde hızla büyüyen şehirlerden biri olmaya adaydır. Harita üzerinde komşu olduğu bölgelere açılan bir kapı gibi konumlanan Bilecik, aynı zamanda bölgeler arası yeryüzü şekillerinin ve iklimin değiştiği bir geçiş noktasıdır. Tarihteki ilk isimleri Agrilion ve Belekome olarak geçen şehir, eski çağlarda dorukların boğaz yeri (akra-ilion) olarak bilinmektedir.

Bilecik şehri, coğrafi konumunun yanında, tarihsel açıdan da çok özel bir yere sahiptir. Antik çağlardan beri büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan şehrin sınırları içinde, Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı Söğüt bölgesi ve İnönü Savaşlarının gerçekleştiği Bozüyük ilçesi bulunmaktadır. Bilecik’te yaşanan bu iki tarihi olay, şehrin kuruluş ve kurtuluşun beşiği olarak anılmasını sağlamıştır.

Sakarya Nehri’nin etrafında büyüyen bir şehir olan Bilecik’in en çarpıcı doğal güzellikleri geniş ormanları, mesire alanları, göletleri ve dereleridir. Verimli topraklarında yetişen tarım ürünleri arasından buğday, baklagiller, arpa, mısır, ayçiçeği, soğan, sivribiber, domates, patlıcan, ceviz, üzüm, ayva, kiraz ve karpuz öne çıkar. Nar üretiminde bölge birincisidir. Bölgede çokça yetiştirilen şerbetçiotu ise bira sanayisinde kullanılır.

Bilecik’te ormancılık, madencilik, mermer, seramik ve tahta işlemeciliği de oldukça gelişmiştir. Mermer ocakları ile şehir merkezindeki ve Bozüyük ilçesindeki sanayi tesisleri Bilecik ekonomisinin gelişmesinde büyük rol oynar.

 

Editörün Kaleminden

Bilecik Nerededir?

Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda yer alan Bilecik, konumu itibariyle bölgenin Anadolu’ya açılan kapısı gibidir. Kuzeyde Sakarya, güneyde Kütahya, batıda Bursa, doğuda ise Bolu ve Eskişehir illeri ile komşudur. Akarsu ve gölet bakımından zengin olan Bilecik’in Gölpazarı, Osmaneli ve Söğüt ilçeleri, şehrin en önemli su kaynaklarından olan Sakarya Nehri’nin kıyısında bulunmaktadır.

Bilecik’e Nasıl Gidilir?

Bilecik’e karayolu ya da demiryolu ile ulaşım mümkündür. Otobüsle gidecekler için İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden pek çok otobüs firmasında Bilecik seferi bulunmaktadır. İstanbul-Bilecik arası 245 kilometre (yaklaşık 3 saat), Ankara-Bilecik arası 316 kilometre (yaklaşık 3 buçuk saat) ve İzmir-Bilecik arası 432 kilometredir (yaklaşık 5 saat). Bilecik, İstanbul-Ankara demiryolu bağlantısı üzerinde bulunmaktadır.

Bilecik’e Ne Zaman Gidilir?

Bölgeler arası iklim ve bitki örtüsünün değiştiği bir noktada oluşu, Bilecik sınırları içinde üç farklı iklim tipinin görülmesine neden olur.Bozüyük, Yenipazar ve Pazaryeri ilçelerinde İç Anadolu Bölgesi iklimi görülür. Merkez, Söğüt, Gölpazarı ve Osmaneli ilçelerinde ise Marmara Bölgesi iklimi etkilidir ancak bu ilçelerin Sakarya Nehri’nin kıyısındaki alanlarında mikro-klima iklim bölgeleri de vardır.

Bilecik’in yüzölçümünün yüzde 47’sini oluşturan zengin ormanların, akarsuların, göletlerin, vadilerin ve yaylaların baharla buluşmasıyla ortaya çıkan muhteşem manzaralar düşünüldüğünde, şehre daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında gidilmesi önerilir. Yöresel festival ve etkinlikler çoğunlukla eylül ve ekim aylarında yapıldığından, şehri ziyaret edecekler özellikle bu ayları tercih edebilirler.

Bilecik’te Nerede Kalınır?

Bilecik’in merkezinde, Söğüt, Bozüyük ve Pazaryeri ilçelerinde 2, 3 ve 4 yıldızlı oteller mevcuttur. Otel fiyatları, sunulan imkanlara ve bulunduğu konuma göre değişiklik göstermektedir. Bilecik, Bozüyük'le 35 km, İnhisar'la 48 km, Pazaryeri'yle 32 km, Gölpazarı'yla 42 km, Bilecik Söğüt ile 29 km, Yenipazar ilçesi ile de 72 km'lik bir mesafede bulunmaktadır. Konaklayacağınız tesisi de bu mesafeleri düşünerek rezerve etmeniz önerilir. Bilecik'te bulunan ekonomik oteller hem her bütçeye uygun hem de ailelerin rahatlıkla konaklayabileceği otellerdir. Pek fazla seçeneğin bulunmadığı Bilecik otelleri, Bozüyük ilçesinde ve Merkez ilçesinde bulunmaktadır. Otellerin birinde konaklayarak şehrin tarihi değerlerinin yanı sıra doğal güzelliklerine de yakın olabilirsiniz. Bilecik'te merkezde bulunan Grand Hotel Belekhoma, otogara ve şehrin gezilecek noktalarına oldukça yakın bir konumdadır. Gecelik 80-90 TL arası bir fiyat ile kahvaltı dahil konaklama yapabilirsiniz. Bozüyük ilçesinde bulunan Grand Çalı Hotel, diğer otellere göre biraz daha pahalı olmasının yanı sıra havuzlu bir bahçesi var. Hotel Eronur ve Grand Hotel Başaran Bilecik merkezde bulunan diğer otellerdir. Tarihi şehir manzaralı terası bulunan bu otellerde her bütçeye uygun konaklama imkanı bulabilirsiniz.

Bilecik’te Gezilecek Yerler

Geçmişi MÖ 3000 yılına dek uzanan Bilecik, Antik Çağ'dan günümüze pek çok uygarlığın tarihî kalıntılarını barındırır. Osmanlı Devleti’nin doğduğu topraklarda, tam da bu sebeple, en çok Osmanlı Devleti’nin izleri görülür. Görülmeye değer tarihî mekânların ve doğal güzelliklerin bir kısmı şehir merkezinde bir kısmı da civar ilçelerde olduğundan, Bilecik’i bir günde gezmek mümkün değildir. Bilecik’te gezilecek önemli yerleri sizin için derledik.

Bilecik'te Gezilecek Yerler

Bilecik Müzesi Müdürlüğü, Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi, Metristepe Zafer Anıtı, Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı Bilecik'te ziyaret edilmesi gereken kültürel ve tarihî merkezlerdir. Bunların yanı sıra şehrin doğal güzelliklerini gözler önüne seren Kömürsu Yaylası ve Merdivenli Kaya mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. İnanç turizmi açısından Ertuğrul Gazi Türbesi, Şeyh Edebali Türbesi, Orhan Gazi Camii Bilecik'te ziyaret edilen başlıca noktalardır. Bilecik'e gelmişken İnönü Şehitliği'ni de görmeden geçmemek gerekir.

Devamını Oku

Bilecik Şehir İçi Ulaşım

Bilecik’te şehir içi ulaşım için minibüsler tercih edilmektedir. Bilecik’te hizmet veren minibüs güzergahlarını buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Bilecik'te çalışan 7 tane özel halk minibüsü hattı bulunmaktadır. Toki - Üniversite arası çalışan hat 1, Başköy-Üniversite arası çalışan hat 2, Hüner Yapı - Beşiktaş arası çalışan hat 3, Pelitözü - Diş Hastanesi arası çalışan hat 4, Aşağıköy - Tepebaşı arası çalışan hat 5, Kırklar - Polis Okulu arası çalışan hat 6, Heykel - Üniversite arası çalışan hat 7’nin geçtiği duraklara ve saatlerine belediyenin internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Minibüsler sabah 7.00'den gece 22.00’ye ve bazı hatlar 00.00'a kadar çalışmaktadır. Minibüsler haricinde şehri gezmek için taksi tutabilir veya araç kiralayabilirsiniz. 
 

Bilecik Mutfağı

Yüzölçümünün neredeyse yarısını kaplayan geniş ormanları sayesinde Bilecik bol yağış alır. Verimli topraklar ve zengin su kaynakları, tarım ve hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Tahıl üretimi birinci sırada gelir, haliyle beslenme de bu yönde gelişmiştir.

Yöresel yemeklerin en ünlüleri hamur işleridir. Bilecik’te evde ekmek yapımı da yaygındır. Yöreye özgü bir ekmek türü olan kömme, ocağın yeni sönmüş ateşinde, kıvılcım ve küllerin içine gömülerek pişirilir. Dağ erikli ekşili kesme aşı çorbası, bıldırcın kebabı, nohutlu mantı, büzme tatlısı, ovmaç çorbası, keklik kebabı ve pancar pekmezi Bilecik’in en ünlü yöresel yemekleri arasındadır. Bilecik ili geleneksel yemek ritüellerini sürdürmektedirler. Mutfak kültüründe, tahıl türleri ilk sırayı alır. Şehre özgü yemeklerin çoğunluğunu ise hamur işleri oluşturur. Yöre halkının bir bölümü kendi ekmeğini kendi imkanları ile pişirir. Pide, bükme, hodalak fırında pişirilen ekmek türleridir. Ayrıca yeni sönmüş ocağın kıvılcımlı küllü ateşine gömülerek yapılan kömme diye adlandırılan bir tür ekmek de yapılmaktadır.

Bilecik'te popüler restoranlar arasında bulunan Fırtına Restoran, Bilecik’in Osmaneli ilçesinde, Sakarya Nehri’nin kıyısında bulunur. Türlü et yemekleri ve pide çeşitleri burada öne çıkmaktadır. Yöresel yemekleri denemek için ideal bir mekan olan Tozman Restoran ise şehir merkezinde, ana cadde üzerinde bulunur ve bu esnaf lokantası leziz ev yemekleri ile ünlüdür. Şehir merkezindeki İmren Restoran, köfte, ızgara et ve sütlü kadayıf yemeniz tavsiye edilen restoranlardan biridir.

Bilecik’te Alışveriş

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinin Kınık Köyü’nün sakinleri geçimlerini tarım ve el sanatları ile sağlamkatadır. Çömlekçilik ise yaklaşık 100 yıllık geçmişi ile köyün en önemli faaliyetidir. Burada kırmızı topraktan yapılan bin bir çeşit obje bulmak mümkündür. Vazo, ibrik, sürahi ve daha pek çok alternatif köydeki atölyelerden çok uygun fiyatlara alınabiliyor. Bilecik’te ağaç oymacılığı ve dokumacılık da yaygındır. Dereköy’ün ünlü ağızlıkları ve el dokuma Bilecik bezleri şehir merkezinde veya ilçelerde bulunabilir.

Nar üretiminde birinci sırada olan İnhisar ilçesinden nar ve nar lokumu, Osmaneli ilçesinden ayva ve ayva lokumu, Pazaryeri ilçesinden ise helva ve boza almayı unutmayın.

Bilecik Gece Hayatı

Küçük bir Anadolu şehri olan Bilecik’te gelişmiş bir gece hayatı yoktur. Halk, çay/kahve içmek için ya da akşam yemeği yemek için şehir merkezinde ve ilçelerde bulunan kafe ve restoranlara gitmektedir.

Şehir merkezinde bulunan Şelale Park gece 01.00’e kadar açıktır. Bilecik manzaralı Gökçem Cafe ile futbol maçlarını yayınlayan Cafe Keyf Bistro gençlerin sıkça gittiği, bilinen merkezi mekanlardandır. Şehir merkezindeki New Point Hotel'in açılması ile gece hayatı nispeten daha canlı hale gelmiştir. New Point Hotel içerisinde 110 kişilik Cafe Bistro bölümü ve 35 kişilik özel gün organizasyonları ve kutlamaları için ayrılmış bir bölümü mevcuttur. Bunların dışına şehirde çeşitli birahaneler bulunmaktadır.

Bilecik Festivaller

Bilecik festivalleri yöreye özgü konu başlıklarıyla düzenleniyor. Özellikle kurtuluş günleri ve anmalar ön plana çıkıyor.

Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri (Eylül ayının ikinci haftası): Yaklaşık 700 yıllık bir geçmişi olan şenlikler Yörük Bayramı olarak da bilinmektedir. Her yıl eylül ayının ikinci haftasının son üç gününde, Türkiye’nin çeşitli illerinden ve Kafkas şehirlerinden gelen Yörük aşiretleri Söğüt ilçesinde bir araya gelmektedir. Şenlikte Yörüklerin günlük yaşantıları, kıyafetleri, kına gecesi gibi özel günlerdeki gelenek görenekleri canlandırılır, cirit oyunları düzenlenir ve konuklara pilav ikram edilir.

Bilecik’in Kurtuluşu Şenlikleri & Ahilik ve Şeyh Edebali Kültür Şenlikleri (6 Eylül): Kurtuluş şenlikleri her yıl şehir merkezinde törenlerle, konserlerle ve folklor ekiplerinin gösterileri eşliğinde kutlanır. Osmanlı’nın manevi mimarı olarak bilinen Şeyh Edebali ve ahilik konularının ele alındığı bir de sempozyum düzenlenir. Şeyh Edebali’nin türbesini ziyaret eden konuklara ise türbe çevresinde şenlik pilavı ve üzüm ikram edilir.

İnönü Şehitlerini Anma Günü (1 Nisan): İkinci İnönü Zaferi kutlamaları ve şehitleri anma törenleri Bilecik’in Bozüyük ilçesinde gerçekleşmektedir. Her yıl 1 Nisan’da Bozüyük ilçe merkezinde resmî törenler düzenlenir. Ardından Metristepe Anıtı ve Akpınar Şehitliği ziyaret edilir.

Bilecik İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0228 212 11 68 (Çağrı Merkezi 444 88 58)

Bilecik Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 3oC
    • Mar 7oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 19oC
    • Tem 21oC
    • Agu 21oC
    • Eyl 18oC
    • Eki 13oC
    • Kas 9oC
    • Ara 4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 209.925 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TL) / İklim: Marmara ve İç Anadolu İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün