Türkiye'nin En Büyük Longozu: Acarlar, Sakarya

Sizler de bizim gibi bahar yüzünü gösterdiğinde doğayla kucaklaşmak isteyenlerdenseniz; fakat hafta sonu dışında İstanbul'dan kaçamıyorsanız çok güzel bir önerim var. Acarlar Longozu. 

Longozu bilmeyenler için basitçe açıklayalım; suyun içindeki (göl) orman. Subasar olarak türkçeleştirilmiş. Acarlar LongozuSakarya'da Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alıyor. (Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km) Gölün kenarına çok güzel tahta bir yürüme yolu yapılmış. Bu upuzun köprü üzerinde yürüyerek doğanın güzelliğini seyredebiliyor, çok güzel fotoğraflar alabiliyorsunuz.

Longoz'a girişteki dinlenme yerleri

Ancak mart ayı burayı görmek için ideal bir mevsim değilmiş. Nisan ortasınden itibaren gidilirse etraf çok daha güzel görünürmüş. Kayıkla ya da motorla gölde gezmek mümkünmüş ve sadece kayıkların suda açtığı yol görünürmüş onun dışında her yer yemyeşil olurmuş. Suda nilüferler var, nisan da önce mor açıyormuş, sonra pembe ve son olarak da beyaza dönüyormuş. Ayrıca gölde ve çevresinde bir bölümü endemik olan bitkiler ve hayvanlar da var. Biz bol miktarda ördek ve kaz gördük.

Göç yolu üzerinde olduğundan birçok kuş çeşidi içinde ayrıca cennet niteliğinde. Göle girişte, doğayla uyumlu, suyun üzerinde ayakların üzerinde duran kulübeler yapılmış. Burada keyifle çayınızı kahvenizi içebiliyor, hatta güzel yöresel yemeklerde yiyebiliyorsunuz. Biz biraz oturmak için içeri girdiğimizde lokantanın sahibi-İbiş gel, İbiş gel- diye bağırmaya başladı. Hayrola n'oluyor bu adam niye bağırıyor diye şaşkınlıkla bakarken, tüm kaz ve ördeklerin bu sese doğru yüzdüğünü gördük. Meğerse beslenme saatleriymiş. Uzaklardan bile yüzerek gelmeleri görülmeye değerdi doğrusu.

Kazlar ördekler toplanıyor

Akşam saati çöktüğünde göl ve orman hüzünlü bir sessizliğe büründü. Bize göre diyorum, çünkü belki de tüm kalabalığın çekildiği bu saatler onlar için en güzel saatlerdir. Gitme vakti geldiğinde arkamızda bu güzelliği bırakmakta zorlandıksa da nisanda tekrar geliriz diye teselli bulduk.