Yeşillikler İçinde Bir Göl: Acarlar Longozu

Longoz, diğer bir adıyla subasar ormanı; mevsimsel yağış miktarına bağlı olarak taban suyu seviyesindeki değişmeler sonucu göl ve sulak bataklık görünümünde, tabanı ağaç ve bitki türleri ile kaplı olan göl ve sulak alanlardır.

Acarlar Longozu, Sakarya’nın Karasu ilçesine bağlı, Türkiye’nin İğneada’dan sonra 2. büyük longozu unvanına sahip longozdur. Ancak tek parça longoz olarak ele alındığında Türkiye’de 1.’dir ve 1. derece doğal sit alanı olarak anılmaktadır. Yaban hayatı geliştirme sahası olarak da koruma altındadır. Cennet köşesini andıran, aynı zamanda doğa ve yeşil tutkunlarının durak noktası olan longoz, yeşil ile mavi suyun eşsiz uyumu ve enfes bir doğa manzarası ile Türkiye’de bulunan görülmeye değer birkaç yerden biridir.

Kuşların göç yolunda bulunan Acarlar Longozu’nda 235 kuş türü ve su menekşesi, göl lalesi gibi ender türler bulunur. Bu sebeple Acarlar Longozu kuş cenneti olarak da anılmaktadır. Bunun yanı sıra içerisinde bazı balık türlerini de barındırmaktadır.

Özel aracınızla, Karasu mevkiinden Kaynarca istikametine doğru giderken 12 kilometrelik bir yolculuk sonrası buraya ulaşabilirsiniz. Ücretli ve yer bulabildiğiniz takdirde ücretsiz otoparkı bulunuyor, onun dışında giriş ücreti alınmıyor. Aracınız yoksa Karasu Terminali’nden kalkan minibüslerle de ulaşım sağlanıyor ancak uzun mesafe olduğundan seferler çok seyrek ve bu sebeple gidiş dönüşler sıkıntılı olabiliyor, özellikle de hafta sonu veya özel dönemlerde gidildiğinde bu sıkıntı iyice fazla oluyor.

Acarlar Longozu, hemen hemen bütün gezi blog’larında yer alan, o bölgede nadir bulunan doğal güzelliklerden biri. Benim gibi doğa aşığıysanız, görülmeye değer, hiçbir söylentiye kulak asmayın. Öyle ki yazmadan duramadım işte.

Tabiat Parkı olarak adlandırılmış bölgeye ahşap bir kapıdan giriş yapıldığında farklı türlerde hediyelik eşya satan dükkânlar ve o yörenin meşhur ürünü karadut pekmezinin satıldığı tezgâhlar çarpıyor gözünüze. Sağ tarafta bulunan kafe ise tam anlamıyla bir dinlenme mekânı olup göl manzaralı tarafında oturup longozu seyretmenizi tavsiye ederim. Girişte bir de çocuk parkı bulunuyor. Hemen ilerisinde longoz turu yapabilmek ve fotoğraf çekebilmek için tahta bir köprü bulunuyor. Bunun haricinde yürüme yolu yok, dolayısıyla zorlanmadan yürüyebileceğiniz bir ayakkabı giymenizi tavsiye ederim. 8-10 dakika gibi bir sürede yürüyüş tamamlanıyor, ama tabii herkesin fotoğraf çekim süresine bağlı olarak bu sürede değişiklikler olabilir. Sol taraf ise mesire alanı olarak kullanılmakta olup burada tahta piknik masaları bulunuyor. Burada yapılabilecek diğer bir aktivite ise 2-4 kişilik deniz bisikletleri. Tamamen kendi gücünüzle hareket ettireceğiniz deniz bisikletini kiralayarak tüm longozu gezebilirsiniz. Belirli dönemlerde nilüfer yaprakları ve sazlıklar da longoz üzerinde görebileceğiniz diğer bitki türleri. Sevimli mi sevimli ördek sürüleri de fotoğraf karelerinde yerini alacak.

Köprünün bitiminde çay molası verilebilecek bir kafe daha bulunuyor. Burada oturup çayınızı içerken hem doğa havası alıp, hem de istediğiniz açıdan fotoğraf yakalayabilirsiniz. 

Nil Kurt

Yazar Hakkında

Nil Kurt

Tam anlamıyla bir seyahat tutkunuyum. Aktif olarak çalışıyor olmam sebebiyle sadece hafta sonlarımı,yıllık izinlerimi ve özel dönemleri kullanarak seyahat etmeye çalışıyorum.