Acarlar Longozu

Acarlar Longozu Nerededir?

Acarlar Longozu, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nin kuzeydoğusunda yer alan Sakarya ilinde bulunmaktadır. Longozun doğusu Karasu ilçesine, batısı ise Kaynarca ilçesine bağlıdır. Longoz, Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerden 6 kilometre batıda, Karadeniz’e ise 700 metre mesafede konumlanmaktadır. Türkiye’nin bir parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı olan Acarlar Longozu'nun genişliği 250–1250 metre arasında değişir ve uzunluğu yaklaşık 7.5 kilometredir. Longoz oluşum bakımından tipik bir kıyı set gölüdür. Fazla gelen suları Okçu deresiyle Sakarya Nehri’ne dökülen Acarlar Longozu özellikle doğaseverlerin gezmek  ve kamp yapmak için tercih ettiği eşsiz bir güzelliktir. 

Acarlar Longozu’na Nasıl Gidilir?

Acarlar Longozu’na ulaşım özel araçlarla sağlanabilmektedir. Bu yolla ulaşım sıkça tercih edilmektedir. İstanbul’dan özel araç ile gelirken, TEM otoyolundan Kandıra gişelerinden geçilip, Kandıra istikametinden devam edilir. Kandıra’ya ulaştıktan sonra Kaynarca - Karasu tabelaları takip edilip Karamüezzinler köyü tabelasından sola dönülerek Acarlar Longozu’na ulaşılabilmektedir. İstanbul’dan Acarlar Longozu’na ulaşım yaklaşık 3 saat sürmektedir.

Bir diğer seçenek ise Sakarya’ya şehirlerarası otobüsler ile geldikten sonra minibüs vasıtasıyla Acarlar Longozu’na gitmektir. Toplu taşıma araçları ile longoza ulaşmak için Kaynarca veya Karasu ilçelerine uğramak gerekmektedir.
Longoz'a ulaşmak için minibüsün yanı sıra otobüs de sıkça tercih edilmektedir. Karasu ve Longoz otobüs saatleri:
Karasu –  Longoz saatleri: 9.20, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, 17.30, 18.30, 19.30, 20.30
Longoz – Karasu saatleri: 8.00, 9.20, 10.20, 11.20, 12.20, 13.20, 14.20, 15.20, 16.20, 17.20, 18.20, 19.20

Karasu'ya ulaşım Sakarya merkezden 60 km civarı ve takribi 1 saat sürüyor.

Acarlar Longozu’nda Konaklama

Acarlar Longozu’nun bulunduğu bölgede hizmet veren oteller bulunmaktadır. Karasu’da bulunan otellerin yanı sıra pansiyonlar da konaklama imkânlarının yelpazesini genişletmektedir. Ayrıca suyun çevresinde bulunan bungalovlarda da konaklama imkânı bulunmaktadır. Böylelikle doğanın içinde, doğal güzelliğin atmosferini doğrudan deneyimleme şansı doğmaktadır. Acarlar Longozu'nda otantik ve doğal bir tatil isterseniz Ormantik Park'ın bungalovlarını tercih edebilirsiniz. Eğer Acarlar Longozu'nu gezmek için günübirlik gittiyseniz de yine Ormantik Park'ın manzaralı teraslarında piknik yapabiirsiniz. Bunun yanı sıra terasa mangal ya da çay servisi de isteyebiliyorsunuz. 

Acarlar Longozu Kahvaltı

Acarlar Longozu restoran ve kahvaltı açısından da mekanlar barındıran bir doğal güzellik. Longozun hemen kenarında gözlemecilere rastlayabilirsiniz. Civarda farklı restoran çeşitleri de bulunuyor. Uzun soluklu bir yemek molası tercih edecek olursanız teraslı restoranlara gidebilirsiniz. Eğer aracınız varsa yaklaşık 50 dakika yol alarak Kandıra’ya varıp orada ızgara çeşitleri sunan restoranlar bulabilirsiniz. Doğal köy sütü, peynir, manda yoğurdu gibi ürünler de temin edebilirsiniz.

Acarlar Longozu’nun Özellikleri

Acarlar Longozu, Türkiye’de nadir bulunan bir doğal varlıktır. Sahip olduğu ekosistemin öneminden dolayı Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsü kazanmıştır. Acarlar Longozu, endemik bitki ve hayvan türlerine sahiptir. Orman ve sulak alanların iç içe olması sebebiyle hayvan ve bitki varlığı açısından oldukça zengindir. Göçmen kuşların üreme ve kışlama alanı olan bölge, Sakarya’da yaban hayatının da varlığını sürdürebildiği bir yerdir. Acarlar Longozu, Anadolu toprakları üzerinde yer alan kuşların iki önemli göç yolunun birinin üzerinde yer almaktadır. Bu açıdan bölge, göçmen kuşlar açısından oldukça verimli ve eşsiz bir sahadır. Bu bölgede konaklayan ve kuluçkaya yatan türler arasında dalgıçlar, ibisler, karabataklar, yaban ördekleri, bataklık kuşlarının birçoğu, deniz ve balık kartalları yer almaktadır. Kuşlar bu bölgede, sonbahar mevsiminde görülebilmektedir. Yaban hayatını meydana getiren türler arasında da tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap sayılabilir.

Acarlar Longozu, orman ve sulak alan ekosistemlerinin bütün özelliklerinin bir arada olması nedeniyle flora ve fauna açısından da oldukça bereketlidir. Alanda; kayın, gürgen, meşe, dişbudak ve kızılağaçları hakimdir. Bu verimli alanda 12 adet endemik bitki türü de vardır. Şunu da belirtmeliyiz ki longozun sadece küçük bir miktar alanı gezmeye açık. Bunun sebebi ise longozun korunması için önlemler alınmış olması. Yürüme alanı 750 metre kadar uzanan tahta bir platform şeklinde devam ediyor.

Acarlar Longozu, Avrupa-Sibirya Bitki Coğrafyası Bölgesi içinde yer almaktadır. Gürcistan sınırından, denize bakan Karadeniz yamaçlarını da içine alarak Bulgaristan sınırına kadar devam edip 1500 kilometrelik bir alanı kapsayan alan; Avrupa-Sibirya Bitki Coğrafyası Bölgesi’nin en güney sınırını oluşturmaktadır. Bölgenin iklimi, kayın, gürgen, meşe, dişbudak ve kızılağaçların çoğunlukta hâkim olduğu bir orman yapısını meydana getirmiştir. Bölgenin sulak bir yapıda olması, endemik bitki türü çeşitliğini sınırlamaktadır. Bu sebeple yalnızca 12 adet endemik bitki türü tespit edilebilmiştir. Alanın büyük oranda tarım arazilerine de sahip olması bu duruma etki etmiştir.

Acarlar Longozu’nda Yapılacaklar

Acarlar Longozu, turistik açıdan tanıtımı yapılmakta olan bir doğa harikasıdır. Bölgedeki doğal yaşam, yemyeşil çevre, kuş sesleri, suyun şırıltısı, suda yüzen ördekler insanın içini huzurla doldurmaktadır. Longozun doğal varlıklarının korunması için her yeri ziyarete açık değildir. Yaklaşık 750 metre uzunluğundaki tahta köprü üzerinde gezinti yapmak mümkündür. Bölgeye giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Hazırlıklı gelinerek suyun etrafında piknik yapma imkânı bulunmaktadır. Ayrıca tekne turlarına da katılarak suyun üstünde doğanın eşsiz manzarasını izlemek de mümkündür.

Acarlar Longozu Gezilecek Yerler

Eğer Acarlar Longozu’na gittiyseniz civardaki gezilmeye değer yerlere de uğrayıp merhaba diyebilirsiniz.

Maden Deresi: Buraya gidecek olursanız kayaların içinden maden ocaklarına giden geçitleri görebilirsiniz. Yemyeşil bir kanyonda doğa yürüyüşleri, pikniklerin ve kampların yapıldığı turistik bir yer konumunda.

Narköy: Narköy de Kandıra’da bulunan bir ekolojik yaşam merkezi. İçinde çiftlik ve otel barındırırken aynı zamanda çeşitli eğitimler veriliyor. Burası modern, bakımlı ve güzel bir çiftlik içinde, şehirlilerin çiftlik hayatına adapte olabileceği bir yer. Narköy’ün ekolojik kahvaltısı çok meşhur. At bakımı, süt sağımı, Tavuk yemleme, Kümesten yumurta toplama, aromatik bitkiler toplama ve bitki çayları hazırlama, mevsimine göre fındık, kestane, ıhlamur, böğürtlen toplama, soğan ve patates sökme, buğday hasadı gibi etkinliklere katılabiliyorsunuz. Aynı zamanda ekolojik otellerde kalabiliyorsunuz.