Maden Deresi Sakarya şehrinin Karadeniz kıyısı bölgesinde yer alan Karasu ve Kocaeli arasında bulunan bir doğa harikasıdır. Uzunluğu yaklaşık 30 kilometre olan Maden Deresi, özellikle son yıllarda hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Çünkü doğayla baş başa kalabileceğiniz Maden Deresi çevresinde yürüyüş, piknik ya da trekking yapabilir ve çok güzel doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

Karasu Maden Deresi Tarihçesi

Günümüzde mesire alanı olarak kullanılan Maden Deresi’nin geçmişte farklı bir hikâyesi bulunuyor. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde bir Fransız firması bu bölgeyi kurşun, çinko, altın ve boraks gibi madenleri çıkarmak için kullanıyordu. Ancak 1914 yılında savaşın gidişatından ötürü firma bu bölgeyi terk etmiştir. Ve giderken tüm galerileri de patlatmıştır. Şimdilerde bölgede halen tünellerin ve rayların olduğu görülmektedir.

Maden Deresi Özellikleri

Bir dönem maden çıkarmak için kullanılan Maden Deresi, şimdilerde sadece mesire alanı olarak fayda sağlamıyor.

Maden Deresi’nin yukarı kısmında bulunan kayalar dere tarafından doğal yollar ile parçalanıyor ve ortaya çakıl taşları çıkıyor. Kuyumcullu köyü çevresinde yer alan ocaklar ise bu çakıl taşlarını toplayarak inşaat malzemesi olarak kullanıyor.

Maden Deresi’nin aşağı kısmı ise farklı bir doğal fonksiyona sahip… Dere, burada bulunan kalker bloklarını iyice aşındırıyor ve orijinal bir kanyon oluşturuyor. Oldukça yüksek ve dik olan kanyon, yazın en sıcak aylarında bile serin bir ortam yaratarak ziyaretçilerin keyifli vakit geçirmesini sağlıyor.

Maden Deresi’nin çevresini kaplayan ormanlarda kayınkestaneçınarmeşegürgen ve kavak ağaçları ile geniş fındık bahçeleri de yer almaktadır.

Maden Deresi ile ilgili bir diğer inanış da sağlık üzerinedir. Maden Deresi’nde yer alan kaplıcalarda bulunan suyun bazı midecilt ve sinir sistemi hastalıkları ile vücuttaki yaralara iyi geldiği söylenmektedir.

Maden Deresi Piknik Alanı

Maden Deresi özellikle hafta sonlarında yoğun ziyaretçi ağırlamaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden biri de dere çevresinde çok hoş piknik alanlarının yer almasıdır. Dere çevresinde ürün satın alabileceğiniz bir yer olmadığından gitmeden önce ihtiyacınız olan tüm malzemeleri yanınıza alıp dere kenarında keyifli bir piknik yapmanız mümkündür.

Maden Deresi Kamp

Maden Deresi çevresinde kamp yapmak isteyenleri için uygun bölgeler yer almaktadır. Kısa ya da uzun süreli olması fark etmez, doğa ile iç içe bir zaman geçirmek istiyorsanız Maden Deresi kamp yapmak isteyenler için çok ideal bir bölgedir. Kamp sırasında farklı lezzetler denemek isterseniz bölgede yerel tesisler ve restoranlar da bulunmaktadır. Özellikle alabalık yapan yerler çok meşhurdur.

Maden Deresi Şelale Tırmanış

Maden Deresi içerisinde çok hoş görüntüler sunan bir de şelale bulunmaktadır. Arzu eden ziyaretçilerin bu şelaleye doğru çıkması da mümkün. Ancak tırmanışın derenin içinden yapıldığını hatırlatmakta fayda var. Dolayısıyla yanınıza mutlaka altı kaymayan bir ayakkabı almanız gerekiyor. Suyun oldukça soğuk olduğunu da hatırlatalım.

Maden Deresi Mağarası

Maden Deresi bölgesinde Osmanlı Dönemi’nde Fransızlar maden çıkarma işlemleri yapıyordu. Bu sebeple Maden deresi çevresinde yürüyüş yaparsanız pek çok mağara girişi göreceksiniz. Bu mağaraların bazılarından geçiş yapmak mümkün. Özellikle şelaleye tırmanmayı düşünüyorsanız, tünel ve mağaralar buraya çıkmak için seçenekler arasında yer alıyor. Ancak ortamın oldukça dar olacağını hatırlatalım.

Maden Deresi Bungalov Evleri

Maden Deresi konaklama için de seçenekler sunan bir bölgeye sahip. Eğer kamp yapmak istemiyorsanız, geceliği 150-250 TL arasında değişen Maden Deresi bungalov evleri de kiralayabilirsiniz. Büyük ya da küçük seçenekleri olan bungalov evlerin büyük olanlarını tercih ederseniz, 5-6 kişi rahatlıkla konaklayabilirsiniz.

Maden Deresi Giriş Ücreti

Maden Deresi bölgesine girmek için otomobil başına 15 TL ücret alınıyor. Araç içerisindeki kişiler için herhangi bir ekstra ücret talep edilmiyor.

Karasu Maden Deresi Yol Tarifi

Sakarya şehrinde Karasu ve Kocaeli ilçeleri arasındaki bölgede bulunan Maden Deresi’ne gitmek için TEM otoyolunun Hendek sapağından çıkmanız gerekiyor. Ardından Karasu istikametine doğru devam etmelisiniz. Karasu’yu geçtikten sonra Maden Deresi / Şelale tabelasını göreceksiniz. Burası sizi Kuyumcullu Köyü’ne doğru götürecektir. Köyden sonra Maden Deresi / Şelale tabelasını takip etmeye devam edin.

Bölgeye giden herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmamaktadır.