Cambridge Gezilecek Yerler

Cam Nehri’nin doğu kıyısına inşa edilmiş olan Cambridge birbirinden değerli müzeleri, dünyaca ünlü üniversitesi ve yemyeşil doğası ile ziyaretçilerin beğenisini toplamaktadır. 2 - 3 günde rahatlıkla gezebileceğiniz Cambridge’de görülmesi gereken önemli yerleri sizler için derledik. İngiliz kültürünü doyasıya yaşayabileceğiniz Cambridge’i henüz keşfetmediyseniz bu listenin size yardımcı olacağını umuyoruz.

Cambridge'de Gezilecek Yerler

Dünyanın en iyi beş üniversitesinden biri olan Cambridge Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan Cambridge, Birleşik Krallık’ın önde gelen şehirleri arasındadır. Parkları, müzeleri, katedralleri, kolejleri, restoran ve barları ile her daim canlı bir şehir olan Cambridge’de görülecek birçok şey sizleri bekliyor. Cambridge’e gittiğiniz zaman King’s College, Queen’sCollege, Trinity College, The Backs, Great St. Mary’s Church, The Fitzwilliam Museum, The Sedgwick Museumof Earth Sciences, The Museum of ArchaeologyandAnthropology, Cambridge University BotanicGarden ve Cambridge Müzesi’ni görmenizi tavsiye ederiz.

Yukarıda bahsettiğimiz bu yerlerle ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

King’s College

Cambridge dünyaca ünlü kolejlere ve muhteşem mimariye sahip İngiliz şehirlerinden biridir. Cambridge gezilecek yerler listenize eklemenizi önerdiğimiz ilk yer görenlerde hayranlık uyandıran King’s College’dır. 1441 yılında VI. Henry tarafından yapımına başlanan King’s College, Cambridge Üniversitesi’ne bağlı 31 kolejden biridir. Yapımı yaklaşık 103 yıl süren kolej 1544 yılında VIII Henry dönemine tamamlanabilmiştir. Yapı, İngiltere’nin önde gelen Gotik mimariye sahip eserleri arasındadır. Cam Nehri’nin yanı başında yer alan King’s College seçkin bir akademi geçmişine sahip olmanın yanı sıra şapeli ile de binlerce turisti ağırlamaktadır. Şapelin içerisinde her gün koro gösterileri düzenlenmektedir. Siz de Cambridge’e geldiğinizde King’s College’ı ve şapeli görmeden şehirden ayrılmayın.

Queen’s College

Hükümdarların ve devlet adamlarının eğitim gördüğü Cam Nehri’nin üzerinde yer alan Queen’s College, 15. yüzyıldan bu yana Cambridge’in en etkileyici yapılarından biridir. Orta Çağ mimarisi ile inşa edilmiş tarihî bina günümüze dek hiçbir hasar almadan gelmeyi başarmıştır. Kolejin Old Hall (Eski Salon) ve şapel kısmı görülmeye değerdir. 1448 tarihinde VI. Henry’nin kraliçesi Margaret tarafından yaptırılan Queen’s College, Cam Nehri üzerinden geçen Matematik Köprüsü ile de hayranlık uyandırmaktadır. Yapımında çivi kullanılmamasından dolayı bu ismi alan köprü kolejin iki bölümünü birbirine bağlamaktadır. Silver Street’te yer alan Queen’s College’a yürüyerek ulaşabileceğiniz gibi Drummer Street otobüs durağında inerek de gelebilirsiniz. Queen’s College nisan, mayıs ve haziran aylarındaki sınav dönemleri hariç yıl boyunca her gün ziyarete açıktır.

Trinity College

1546 yılında VIII. Henry tarafından kurulan Trinity College, Cambridge ve Oxford’un bütün kolejlerinden daha büyüktür. İçerisinde 1820 yılından önce yayımlanmış 55 bin kitap ile birlikte 2.500’den fazla el yazması içeren Wren Kütüphanesi de bulunmaktadır. Kolej görkemli mimarisinin yanı sıra Nevile’s Court’a giden şapel ve akademisyen heykelleri ile donatılmıştır. Trinity College Cambridge Üniversitesi’nin almış olduğu 92 Nobel ödülünden 32’sini alarak eğitim alanındaki başarısını kanıtlamıştır. Trinity College aynı zamanda Isaac Newton’un da mezun olduğu okul olarak bilinmektedir. Kolejin önünde 1950 yılında dikilmiş olan küçük ağacın Newton’un yer çekimi kanununu bulmasını sağlayan meşhur elma ağacının tohumlarından elde edildiği bilinmektedir. Siz de birkaç saatinizi Trinity College’a ayırarak keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

The Backs

Cambridge’de görülmeye değer yerlerden biri de kolejlerin arkasında yer alan The Backs’tir. İsmini de kolejlerin arkasında bulunmasından dolayı almıştır. Yemyeşil ağaçlarla çevrili parkta sevdiklerinizle yürüyüş yapabilir, gezmekten yorulduğunuzda çimlere serilebilirsiniz. Yıl boyunca misafirlerine farklı manzaralar sunan The Backs ilkbahar aylarında nergis ve çiğdem çiçekleriyle süslüdür. Adeta kartpostal manzarasını andıran park turistlerin de uğrak noktaları arasındadır. 7 tarihî kolej arasında yürüyüş yaparken şehrin mimarisine hayranlık duyabilir, Matematik Köprüsü ve Sighs Köprüsü dâhil olmak üzere birçok tarihî köprüyü görebilir, birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Huzur vadeden The Backs’in Cambridge seyahatinizin unutulmaz anılarından biri olacağına emin olabilirsiniz.

Great St. Mary’s Church (Büyük Aziz Mary’nin Kilisesi)

800 yılı aşkın süredir Cambridge’in kalbinde yer alan Great St. Mary’s Church şehrin en önemli dini yapılarından biridir. 1010 yılında inşa edilen ancak 1290 yılında yangın sonucu büyük hasar gören kilise 1351 yılında tekrar inşa edilmiştir. Hem yerel halk hem de üniversiteye ait olan kilise iç dekorasyonu ile de bir hayli ilgi çekicidir. 1478 - 1519 yılları arasında geç Gotik tarzı dik kuleler eklenen kilise galerileri ve oturma salonları ile görülmeye değerdir. Pazartesi - cumartesi günleri arasında 10.00 - 17.30 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Great St. Mary’s Church pazar günleri 12.30 - 17.30 saatleri arasında açıktır. Kiliseyi ziyaret etmek isteyenler hafta içi 4 sterlin, hafta sonu ise 5 sterlin karşılığında giriş yapabilir.

The Fitzwilliam Müzesi

İngiltere’nin en eski müzelerinden biri olan Fitzwilliam Müzesi Cambridge gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken yerler arasındadır. VII. Vikont Fitzwilliam tarafından Cambridge Üniversitesi’ne bağışlanan müze Neo klasik bir mimariye sahiptir. Yapının dışarısı kadar içerisi de tam bir sanat harikası olan Fitzwilliam Müzesi’nde Yunan, Roma ve Mısır döneminden kalma antikalar, İslamî sanat eserleri, mumyalanmış hayvanlar, çiniler, porselenler sergilenmektedir. Müze aynı zamanda 13. ve 21. yüzyıl arasında resmedilmiş 1.700’ü aşkın tabloya da ev sahipliği yapmaktadır. Müzede süreli sergiler de yapılmaktadır. Fitzwilliam Müzesi’ni salı - cumartesi günleri arasında 10.00 - 17.00 saatleri arasında, pazar günleri ise 12.00 - 17.00 günleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş ücretsiz olup cüzi miktarda bağış kabul edilmektedir.

The Sedgwick Museum of Earth Sciences (Sedgwick Yer Bilimleri Müzesi)

Cambridge’de ziyaret edebileceğiniz bir diğer müze Sedgwick Yer Bilimleri Müzesi’dir.1728 yılında kurulan müze Cambridge Üniversite’nin en eski müzesidir. 4,5 milyar yıl öncesine ait hayvan ve bitki fosillerine ev sahipliği yapan müze sizi geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkartacak. Araştırma ve öğrenme için en iyi kaynaklardan biri olan Sedgwick Yer Bilimleri Müzesi’ni çocuklarınız ile birlikte gezebilir, farklı bir deneyim kazanabilirsiniz. Sedgwick Yer Bilimleri Müzesi her yıl Bilim Festivali, Fikirler Festivali ve Müzede Alacakaranlık gibi etkinliklere de katılıyor. Ayrıca müzede yıl boyunca geçici sergiler ve atölye çalışmaları da düzenlenmektedir. Müze pazar günleri kapalı olup Pazartesi - cuma günleri 10.00 - 13.00, 14.00 - 17.00 saatleri arasında, cumartesi günleri ise 10.00 - 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müzeyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

The Museum of Archaeology and Anthropology (Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi)

1884 yılında Cambridge Üniversitesi tarafından kurulan Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi tarih boyunca insanlar tarafından yapılan dünya çapında eserler barındırıyor. Yalnızca İngiltere’den değil Afrika ve Uzak Doğu’dan da arkeolojik buluntuların yer aldığı müze Cambridge’de görülmesi gereken yerlerden biridir. Asya, Afrika, Okyanusya ve Amerika’dan getirilen eserlerin yanı sıra müzenin en ünlü koleksiyonlarından biri de 1770’lerde Kaptan Cook’un Pasifik’e olan seferlerinden alınma eserlerdir. Müze yıl boyunca süreli sergilere de ev sahipliği yapmaktadır. Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi Salı - cumartesi günleri arasında 10.30 - 16.30 saatleri arasında, pazar günleri ise 12.00 - 16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Downing Street’te yer alan müzeye giriş ücretsizdir. Parker’s Piece’ten yürüyerek on dakikada müzeye ulaşabilirsiniz.

Cambridge University Botanic Garden (Botanik Bahçeleri)

Cambridge’e bahar ve yaz aylarında yolunuz düşerse uğramanızı tavsiye ettiğimiz adreslerden biri de Botanik Bahçeleri’dir. Botanik Profesörü John Stevens Henslow tarafından 1831 tarihinde oluşturulan bahçeler 1846 yılından itibaren halkın ziyaretine açılmıştır. 40 dönüm alan üzerinde 8.000’den fazla bitki türünü barındıran Botanik Bahçeleri dünyanın hemen her bölgesinden bitki türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan bitki ve ağaçların yer aldığı bir koleksiyona da sahip Botanik Bahçeleri ziyaretçilerini büyüleyici bir yolculuğa davet ediyor. Burada gelmişken Newton’un yer çekimini keşfetmesini sağlayan elmanın düştüğü ağacı da mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Botanik Bahçeleri nisan - eylül ayları arası 10.00 - 18.00 saatlerinde, ekim, şubat ve mart aylarında 10.00 - 17.00 saatlerinde, kasım, aralık ve ocak aylarında ise 10.00 - 16.00 saatlerinde ziyarete açıktır. Yetişkinler için giriş 6 sterlin, öğrenciler ve 65 yaş üstü misafirler için 5,5 sterlindir. Botanik Bahçeleri, Cambridge Tren İstasyonu’na beş dakikalık yürüyüş mesafesindedir.

Cambridge Müzesi (Museum of Cambridge)

the-museum-of-cambridge.jpg

Cambridge şehrinin canlı tarihini keşfetmek isteyenlerin yolunu düşürmesi gereken müzelerden biri de Cambridge Müzesi’dir. 17. yüzyıldan kalma bir binada ziyaretçilerini ağırlayan Cambridge Müzesi’nde 1660’lı yıllardan itibaren Cambridge halkının yaşamına ve çalışma şartlarına dair detayları öğrenebilirsiniz. 1936 yılında kurulan müzenin dokuz odası bulunmaktadır. Her bir odada Cambridge halkının yaşamını yansıtan eşyaları yakından inceleyebilirsiniz. Cambridge Müzesi, Cambridge Tren İstasyonu’na otuz dakikalık yürüyüş mesafesinde yer almaktadır. İstasyondan şehir merkezine giden otobüslere giderek müzeye daha kolay ulaşım sağlayabilirsiniz.

Cambridge Müzesi Ziyaret Saatleri: Pazartesi: 11.30 - 14.30

Salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi: 10.30 - 17.00

Pazar: 11.30 - 16.30

Cambridge Müzesi Giriş Ücreti: Yetişkinler için: 5 sterlin

12 yaş altı çocuklar için: Ücretsiz

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı