Hamamönü Ankara’nın en kalabalık ilçelerinden Altındağ’a bağlı, tarihî bir semttir. Şehrin en eski yerleşim bölgesi olan Hamamönü, tarihî dokusu ile Osmanlı ve cumhuriyetin ilk yıllarının şehircilik anlayışını yansıtan yapılarıyla, insanda bir Osmanlı kentini ziyaret etmiş hissini uyandırmaktadır. Evlerden camilere kadar Hamamönü’ndeki yapılar 17, 18 ve 19. yüzyılın mimari özelliklerini taşımaktadır.

Ankara Hamamönü Evleri

Hamamönü Tarihi 

Hamamönü Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinin olduğu bölgede yer almaktadır. Hem Osmanlı hem de Cumhuriyet tarihine yakından tanıklık etmiştir. Hamamönü adını Oğuz Türklerinin Bayındır Boyu beylerinden Sultan II. Murat’ın kadı askeri Celalettin Karacabey’in 1440 yılında yaptırdığı çifte hamamdan (Karacabey Hamamı) alır. Çeşitli kaynaklara göre Hamamönü bünyesinde, Osmanlı döneminde ihtiyaç sahiplerine, hastalara ve başka şehirlerden gelenlere yardım amacıyla kurulmuş olan Karacabey imaretini de barındırmaktadır.
Hamamönü tarihe tanıklık etmiş olan evler, konaklar, camiler, anıtlar ve müzelerden oluşan bir bütündür. Karacabey Hamamı’nın yan tarafında yer alan Mehmet Akif Ersoy Parkı, bugün “Mehmet Akif Ersoy Müze Evi” olarak da bilinen, şairin 1921’de İstiklal Marşı’nı yazdığı dergâha da ev sahipliği yapmaktadır. Kanunî Sultan Süleyman döneminde yaptırılan ve 1826’da Sultan Abdülmecit tarafından restore edilen Tacettin Sultan Camii ve dergâhı, Millî Mücadele yıllarında Mehmet Akif Ersoy’un konutu olmuştur. Şairin millî marşımızı, geceleri uyanıp dergâhın duvarlarına yazdığı rivayet edilir.

Ankara Hamamönü Evleri Özellikleri 

Ankara Hamamönü evleri sade ve basit planları ile dikkati çeker. 17. ve 18. yüzyılda yapılan az sayıda dış sofalı evlerin bazılarında sofa, odaların arasında da devam etmiştir. Ancak genel olarak iç sofalı plan tipleri Ankara Hamamönü evleri özellikleri olarak dikkati çeker.
Evlerin avlusu toprak ya da taş kaplıdır. Sokaktan avluya girilir, buradan diğer mekânlara geçilir. Alt katta hizmet, üst katta oturma ve yatak odaları bulunmaktadır. Ankara Hamamönü evlerinin yazlık ve kışlık bölümleri de mevcuttur. Kışlık odalar alt katta, asma katta ya da orta katta yer almaktadır.
Yazlık odalar da üst kat ve sofanın çevresinde sıralanmaktadır. Selamlık adı verilen baş oda ise sokak tarafına, çıkmalı olarak inşa edilmiştir. Üst kat çıkmaları kalın, dört köşe ağaçların birbiri üzerine taşkın olarak konulmasıyla oluşturulmuş; ahşap iskeletin araları tuğla ve kerpiç ile doldurulmuş, dış yüzey sıvasız bırakılmıştır. 17. – 18. yüzyılda inşa edilen bu evler, 19. yüzyıldan itibaren yerini “Ampir Ankara evi”ne bırakmıştır. Bu evlerde, orta sofalı simetrik plan kullanılmaya başlanmış, cephe değişerek duvar yüzeyleri komple sıvanmıştır.

Hamamönü Gezilecek Yerler 

Hamamönü Altındağ Belediyesi’nin 2006’da başlattığı restorasyon çalışması sonucunda önemli bir cazibe merkezi olmuştur. Yaklaşık 250 yapının bulunduğu ve “İyileştirilmiş Fiziksel Mekânlar” temalı EDEN 2011 Yarışması’nın ulusal destinasyonu olan Hamamönü mekânlar ve kafeler açısından çok zengindir.

Hamamönü Gezilecek Yerler

Tarihî Karacabey Hamamı, Tacettin Sultan Dergâhı, Atatürk Binicilik Heykeli, Musa Ağa Camii, Rahmi Koç Müzesi, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi ve Pirinç Han, Hamamönü bölgesinde gezilecek yerler olarak sıralanmaktadır.

Hamamönü Mekanları 

Hamamönü mekânları bölge turizme kazandırıldıktan sonra; hafta içi öğrencilerin ve turistlerin, hafta sonu Ankaralılarla komşu il ve ilçelerden gelen ailelerin, ramazanda ise istisnasız herkesin uğrak noktası konumundadır. Kahvaltıdan akşam yemeğine, kafelerden yazlık sinemaya kadar çok sayıda seçenek mevcuttur.

Hamamönü Kafeler

Cafe Arkadaş (Bazlama Dünyası): Öğrencilerin müdavimi olduğu mekân, özel sos ve turşu ile servis edilen bazlamaları ile ünlüdür.
Adres: Sarıkadın Sok. No. 1/B Hamamönü
Kanaviçe Çikolata: Çikolataları, şerbetleri ve kahve eşliğinde dinlenen müzikleri ile ünlüdür.
Adres: Altındağ Mah. Hamamönü Sok. No. 11
Faralya Cafe: Kumda Türk kahvesi, Menengiç kahvesi ve Dibek kahvesi ile ünlüdür.
Adres: Hacettepe Mah. Sarıkadın Sok. No. 20 Altındağ

Hamamönü Kahvaltı

Ankara’nın kahvaltı merkezi konumundaki Hamamönü kahvaltı seçenekleri konusunda kesinlikle mütevazı değil. Hamamönü’nde peynir çeşitleri, şarküteri ürünleri, menemen, gözleme, bazlama ve börek çeşitleri eşliğinde mükellef bir kahvaltı yapabilirsiniz. İşte birkaç örnekle Hamamönü kahvaltı mekânları.
Yeşilçam Turkuaz Bahçe: Hamamönü’nün girişinde, misafirlerini Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu’nun posterleri ile karşılıyor. Hatay Kahvaltısı ile ünlü mekânda size Yeşilçam film müzikleri eşlik ediyor.
Adres: Hacettepe Mah. Sarıkadın Sok. No. 30 Altındağ
Konaklı Bahçe: Bahçeli ve teraslı mekânda kahvaltıdan sonra kumda pişmiş kahve, lokum ve şerbetle servis ediliyor.
Adres: Hacettepe Mah. Mehmet Akif Ersoy Sok. No. 18 Altındağ
Bacchus Garden: 260 kişilik kapasitesi olan ve kahvaltı tabağıyla öne çıkan mekânda 100’ün üzerinde lezzet çeşidi sunuluyor.
Adres: Sarıkadın Sok. No. 28 Hamamönü
Hacettepe Simit Konağı: Adında simit geçse de kahvaltılıklardan salatalara, hatta çökertme kebabına kadar çok çeşit var. Mekânın spesiyali ise güveçte krep.
Adres: Hamamönü Meydanı. Fırın Sok. No. 2 Altındağ
Mutlucak Sofrası: Zeytin, peynir, bal, kaymak, domates, salatalık, omlet ve sürpriz olarak patates kızartması. Bu mekân gerçek bir anne kahvaltısı vaat ediyor.
Adres: Sarıkadın Sok. No. 18 Altındağ

Hamamönü'ne Nasıl Gidilir? 

Ankara’ya Türkiye’nin her yerinden otobüsle, hemen her şehrinden de uçakla ulaşmanız mümkün. Hamamönü Ankara’nın merkez ilçelerinden, Hacettepe Üniversitesi’nin Sıhhiye Yerleşkesi’nin arkasında konumlanan Altındağ’a bağlı. Özel aracınızla gitmek isterseniz İstanbul yolu-Hipodrom Caddesi güzergâhını kullanmalısınız. Ayrıca Eskişehir Konya yolu üzerinden aynı caddeye geçiş yaparak da Hamamönü’ne ulaşmak mümkün. Toplu taşıma tercih edenler ise Ankaray’ı kullanarak, bölgeye kolayca ulaşabilirler. Hafif raylı sistemle Cebeci yönünü takip edip, Kurtuluş durağında inince, 5 dakikalık yürüyüşle tarihî bölgeye varabilirsiniz.