Milas’da Gezilecek Yerler

Milas; plajları, antik kentleri, tarihî eserleri ve doğal güzellikleri ile adeta bir cennet gibi fakat çok yakınlarında bulunan Bodrum ve Marmaris’in gölgesinde kalmaktan kaçamamış maalesef. Başka bir açıdan bakıldığında ise bu kadar hareketli ve hızlı yerlerin hemen yanında sakin ve huzurlu bir yer olarak da varlığını koruduğu yorumu yapılabilir elbet. Milas sıcacık Ege insanlarıyla, eşsiz Ege sofrasıyla ve binlerce yıllık tarihiyle ziyaretçilerini bekliyor.

Milas’ta Gezilecek Yerler

Milas ilçe sınırları içerisinde 27 antik kent olduğunu söylediğimizde sizin de gözleriniz biraz büyümüş olabilir. Elbette bu kentler irili ve ufaklı olmakla birlikte bir kısmı gezilebilecek niteliktedir. Antik kentlerin yanı sıra doğal ve diğer tarihî güzellikler de gezi planlamaları esnasında merak uyandırıyor. Iassos Antik Kenti, Firuz Bey Camii, Milas Müzesi, Bafa Gölü, Herakleia Antik Kenti, Çöllüoğlu Hanı, Zeytinlikuyu Plajı, Gümüşkesen Mezar Anıtı, Beçin Kalesi, Hacıaliağa Konağı gezilecek yerler listenizin ilk sıralarında yerini alabilecek nitelikte yerlerdir.

Adını andığımız yerler ile ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Iassos Antik Kenti

Iassos Antik Kenti, Milas ilçe merkezine 18 kilometre uzakta yer alan Kıyıkışlacık köyünde bulunmaktadır. Mevcut bulgulara göre kentin tarihinin MÖ 3000 yılının sonlarına dayandığı söylenmektedir. Antik kentin içerisinde, farklı dönemlerden izler taşıyan eserler bulunmaktadır. Zeus Megistos Tapınağı, büyük oranda sağlam kalmış bir antik tiyatro, farklı yazıtlar, adak yapısı, agora, tepede bir kale ve büyükçe surlar gözlenebilmektedir. Kale’nin Hristiyanlık döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Ayrıca Surların uzunluğu 1,5 kilometre civarındadır. Özellikle agorada Yunan, Roma ve Bizans dönemlerine ait izler adeta tabaka tabaka gözlenebilmektedir. Bu da Iassos Antik Kenti’nde bütün dönemlere ait izlerin gözlenebileceğini savını doğrulamaktadır. Bölgede bulunan limanın da etkisi ile şehir, döneminde kendinden balıkçı kenti olarak söz ettirmiştir. Antik kentlere meraklı olan ziyaretçilerin Milas’ta Iassos Antik Kenti’ne uğramasını öneririz.

Firuz Bey Camii

Firuz Bey Camii, Milas’ın ilçe merkezinde yer almaktadır. Günümüze kadar korunmayı başaran caminin kitabesinden edinilen bilgiden yola çıkılarak yapımının1394 yılına dayandığı kolaylıkla söylenebilir. Menteşoğulları döneminde, Menteşe Valisi Hoca Firuz Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin kubbesinin üst bölümü kurşunla kaplanmıştır ve dış cephesinde Sodra Dağı’ndan elde edilmiş mavi damarlı mermer kullanılmıştır. Bu sebeplerden dolayı halk arasında Kurşunlu Camii olarak da bilinen Firuz Bey Camii Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de yer almaktadır. Seyahatname’de mermerin mavi damarlarından dolayı olsa gerek Gök Camii olarak geçmektedir. Camide yapılan taş işçiliği ve yüzlerce yıllık tarihi ile görülmeye değer bir yer olarak ziyaretçilerini bekliyor. Ters T planlı camilerin en güzel örneklerinden biri olan Firuz Bey Camii yıllar içerisinde çokça kez tadilat ve restorasyondan geçse de ziyaretçilerini yüzyıllar öncesinin havasıyla büyülemeyi başarıyor.

Milas Müzesi

Milas Müzesi 1983 yılından başlayıp, açılışının gerçekleştiği 1987 yılına kadar geçen süreçte eserlerin toparlanması konusuna odaklanmıştır. Bu 4 yıllık süreçte Milas ilçe merkezinden ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden bir takım tarihî eserler toparlanıp Milas Müzesi’ne sevk edilmiştir. Açılışından sonra da ilçe sınırları içerisinde bulunan bazı eserler sergilenmek üzere müzeye getirilmeye devam etmiştir. Bu eserler günümüzde de kronolojik sıra ile sergilenmeye devam etmekte olsa da Milas ilçe merkezinde yer alan Milas Müzesi tadilat nedeniyle bu günlerde ziyaretçilerini ağırlayamıyor. Yeniden ziyarete açılış tarihi ile ilgili net bir bilgi olmadığından, müzeyi görmeye gitmeden önce ziyaretçilerin tadilatın son durumu hakkında bilgi edinmelerini öneririz. Eğer gittiğiniz tarihte müze açılmış olursa Milas’ın bu güzel müzesine uğramanızı öneririz.

Bafa Gölü

Bafa Gölü, bulunduğu konum itibari ile Aydın ve Muğla illerinin sınırları içerisinde bulunur. Antik dönemlerde bir Ege Denizi Körfezi olan bölge zaman içerisinde Büyük Menderes Nehri’nin taşıyıp getirdiği alüvyonların birikmesiyle denizden ayrılmış, bunu sonucunda ise Bafa Gölü oluşmuştur. Gölün üzerinde beş adet adacık bulunmaktadır. Bu adalarda çeşitli manastır ve kiliseler bulunmaktadır. En eski manastır ise “Yediler Manastırı”dır. Ayrıca Bafa Gölü bölgesindeki MÖ 6500 - 7000 yıllarından, Neolitik Çağ’a ait duvar resimleri günümüze ulaşabilmiş ender bulgulardandır. Çevresinde bolca zeytinlik ve kızılçam bulunmakta olan Bafa Gölü Tabiat Parkı hayvan ve bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin bir bölgedir. Göl içerisinde kefal, levrek ve yılan balığı bulunmaktadır. Ayrıca endemik kuş türlerinin gözlemlendiği bölge önemli bir yaşam alanıdır. Ülkemiz ve hatta dünya kapsamında, Bafa Gölü oldukça önemli bir kuş cennetidir. Ayrıca civarında bulunan kısa kayalarda kaya tırmanışı sporu ve doğa yürüyüşü gerçekleştirilebilir.

Heracleia Antik Kenti

Heracleia Antik Kenti; Milas’a 39 kilometre uzaklıkta bulunan, Bafa Gölü kıyısındaki Kapkırı köyünde yer almaktadır. Kentin adın mitolojik bir kahraman olan Herakles’ten gelmektedir. Herakleia Antik Kenti, MÖ 1. yüzyıla kadar kıyı kentiyken Büyük Menderes’in taşıdığı alüvyonlarla bölge denizden ayrılınca eski önemini de kaybetmiştir. Deniz ulaşımının kesilmesi ve bölge yapısının kayalıklı oluşu nedeniyle ulaşımın zorlaştığı ve bu zorluktan dolayı Hristiyan keşişlerinin de bölgeyi saklanma noktası olarak kullandığı bilinmektedir. Kent etrafında 65 kule ile desteklenen ve 6,5 kilometre uzunluğundaki surlarla korunmaktaydı. Surlar Helenistik Dönem izleri taşımakta olup kentin içerisinde yer alan Athena Tapınağı en iyi korunmuş eserlerin başında gelir. İki katlı olarak inşa edilmiş agoranın ise yalnızca bir katı günümüze ulaşabilmiştir.

Çöllüoğlu Hanı

haber-1466152264.jpg

Günümüz Milası’nın Hisarbaşı Mahallesi’nde yer alan tarihî bir handır. 1719 yılında Abdullah Efendi Oğlu Hacı Abdülaziz Ağa tarafından yaptırılmıştır. Çöllüoğlu Hanı yapıldığı günden bugüne kadar dini, idari ve ticari anlamda önemli bir rol üstlenmiştir. Han, günümüzde de hâlâ ticaretin aktif olarak sürdüğü ve büyüleyici güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemiş bir yapı olarak varlığını koruyor. 18. yüzyıl Osmanlı mimari yapısının özgün karakterini günümüze taşıyan ender yapılardan biri olma özelliğine sahiptir. Kemerli bir kapıya sahip olan han iki kattan oluşur. Taş zeminli bir avlusu ve dikdörtgen bir yapısı vardır. Zamanında alt kat hayvanların bağlanması için üst kattaki odalar misafirlerin konaklaması için tasarlanmıştır. Günümüzde avlu bölümünde faaliyet gösteren bir kafe ve restoran bulunmaktadır.

Zeytinlikuyu Plajı

Zeytinlikuyu Plajı, Milas İlçe merkezine 30 kilometre uzaktaki Kıyıkışlacık mevkiinde bulunan denizi ve doğasıyla harika bir plajdır. Ulaşımı biraz zahmetli olsa da bölgenin huzuru bu zorluğa katlandığınıza değecek derecede güzeldir. Bu zorluk da yolda yeterli yönlendirme ve işaretleme tabelasının olmayışıdır ki günümüzde navigasyonlar bu sorunu çözmektedir. Milas’ın en sık ziyaret edilen plajlarının ilk sıralarında gelmektedir. Özellikle yaz aylarında yoğunlukla yerli turistlerin tercih ettiği plajda nüfus yoğunluğu artsa da genel olarak sakin ve huzurlu bir plaj olma özelliğini korumaktadır. Plajın kum yapısı ve suyun sığ oluşu özellikle çocuklu aileler için güven vericidir. Temiz, güvenli ve sakin bir tatil yeri arayan ziyaretçiler Milas’a geldiklerinde ZeytinlikuyuPlajı’nı değerlendirebilir. Civarda konaklama ve yeme – içme üzerine hizmet veren işletmelerin de mevcut olduğunu belirtmekte fayda var.

Gümüşkesen Mezar Anıtı

Gümüşkesen Anıt Mezarı, yolu Milas’a düşmüş her ziyaretçinin görmeden geçmemesi gerektiğini düşündüğümüz bir anıt mezardır. Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Halikarnasos’takiMausoleum’un mimari olarak küçük bir kopyası olduğu ifade edilmektedir. MS 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Yüksekliği de yaklaşık olarak 8,5 metredir. Anıt mezar, Antik Roma nekropolünün en gösterişli yerine inşa edilmiş olup bu gün GümüşkesenMahallesi’nde, yine aynı adla anılan bir parkın içerisinde ziyaret edilebilmektedir. Anıt mezara ait bit kitabe olmadığı için kime ait olduğu bilinmese de zamanın bir soylusu, yöneticisi ya da zenginine ait olduğu düşünülmektedir. Anıt, en altta bulunan gömü odası, peristili bir ara kat, bitkisel ve geometrik kabartmalarla süslenmiş piramidimsi bir çatıdan oluşmaktadır. Yapıldığı günden bu güne çok büyük oranda korunmuştur ve ülkemizdeki ender yapılardan biri olarak oldukça yüksek bir öneme sahiptir.

Beçin Kalesi

Beçin Kalesi,Milas – Ören yolunun beşinci kilometresinde yer almaktadır. Yalçın bir kaya kütlesi üzerine oturtulmuş kalenin Bizans döneminde yapıldığı bilinmektedir. Fakat bölgeden elde edilen bulgulara göre MÖ 3000 yıllarından beri civarda farklı medeniyetler var olmuştur. Yine bu bulgulardan yola çıkarak bölgenin antik dönemlerde nekropol olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Zaman içerisinde Romalılar, Menteşoğulları ve Osmanlılar bölgede hâkimiyet sürmüştür. Bölge, sonra 14. yüzyılın başlarında Menteşoğulları’na başkentlik de yapmıştır. Bu noktadan sonra da hızla gelişmiştir ve buna bağlı olarak döneme ait oldukça güzel eserler günümüze ulaşabilmiştir. Bu denli çok ve çeşitli eserin varlığı, dönemdeki gelişim hızını da gözler önüne sermektedir. Bölgeyi Osmanlı hâkimiyeti sırasında Evliya Çelebi de gezmiştir ve buradan bahsetmiştir. Beçin şehri ve kalesi bu gün UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.

Devamını Oku

Hacı Aliağa Konağı

745108.jpg

Hacı Aliağa Konağı; gezip gördüğü yörelerin etnografik motiflerine de ilgi duyan ziyaretçilerin uğramak isteyeceği bir durak olacaktır. Misarbaşı Mahallesi’nde bulunan tarihî konak 1868 senesinde Hacı Ali Ağa tarafından yaptırılmıştır. İki katlı geleneksel Milas evlerinin bir örneğidir. Alt katı hayvanların kalması ve yiyeceklerin depolanması için kullanılan alanlarla bulunmaktayken, üst katlarında ise gündelik yaşamın sürdüğü odalar bulunmaktadır. 2005 yılında Milas Belediyesi öncülüğünde bir takım restorasyon işlemlerinden geçen konak günümüzde müze ve sergi olarak kullanılmaktadır. Birinci katta Milas doğumlu ünlü karikatürist Turhan Selçuk anısına düzenlenen ‘’Turhan Selçuk Karikatür Evi’’ bulunurken ikinci katta geleneksel Muğla – Milas ev kültürü ve yaşantısı ile ilgili bir düzenleme ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur. Milas kültürünü daha iyi anlamak için burayı ziyaret etmenizi öneririz.