Olimpos'ta Eşsiz Doğa ve Ağaç Evler


Olimpos Ören Yeri

OlymposLykia Birliği’nin önemli antik kentlerinden biriydi. Helenistik Dönem’de kurulmuş olan kent, MÖ 1. yüzyılda korsanların mekanı durumundaydı. MÖ 78’de Roma komutanı Servilius İsaurieus, Olympos’u korsanlardan temizleyerek Roma’ya dahil etti. Kent, Roma Dönemi’nde hemen yakınındaki doğal gazların sürekli olarak kendiliğinden yandığı Çıralı‘daki demirci Tanrı Hephaistos mitiyle büyük bir şöhret yakaladı.
Olympos, içinden geçtiği dereciğin iki tarafına yayılır. Kentin akropolü, kumsaldan da görülen ve mezarların üzerinde bulunan yüksek tepedir. Üzerindeki kalıntılar ise Ortaçağ’da bir kale formuna sokulan surlara aittir. Irmak, kenarlarına yapılan poligonal teknikteki duvarlarla kanal şekline getirildi ve günümüzde izleri görülen köprüyle iki yaka birleştirildi. Olimpos Ören Yeri’ne gittiğiniz zaman Roma dönemi tiyatro yapısı, bazilika ve hamam yapısı görülebilir.

Olimpos Gezilecek Yerler 

Yanartaş: Bir Likya kenti olan Khimaira’da, antikçağlardan bu yana hiç sönmeden yanan ateş, bir doğalgaz kaynağının çatlaklarından çıkarak oluşuyor. Gündüz saatlerinde belli belirsiz olan alevler akşam saatlerinde daha da belirginleşiyor. Ören yeri girişinden yaklaşık 20 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Ulupınar: Çıralı’nın 11 km kuzeybatısında yer alan Ulupınar bölgede bulunan bol miktarda soğuk su kaynakları ve alabalık tesisleri ile oldukça popülerdir. Adını bölgedeki çok sayıda çınardan alır. Bölgeye gelen ziyaretçilerin ilgisini en çok alabalık ve meyve olarak da kavunlu dondurma veya incir tatlısı çeker.

Gelidonya Feneri: Burası Likya yolu üzerinde kendi halinde bir fenerdir. Likya yoluna yürüyüşe gidenlerin durağıdır. Ayrıca fener yanındaki kuyuda içilebilir su vardır.

Beycik Yaylası: Kuşbakışı olarak Tekirova Üçadalar, Çıralı ve Olimpos’u izleyebileceğiniz tam bir görsel şölen bölgesidir. Yorgunluğunuzu civardaki çok sayıda restoranda oturarak giderebilirsiniz.

Adrasan Koyu: Yörede birçok antik kalıntının olduğu bölgede yapılmakta olan bir otelin kazı işlemleri sırasında Helenistik döneme ait nekropol sahası bulunmuştur. Turizm faaliyetleri bölgede giderek artmaktadır.


Olimpos Ağaç Evler

Olimpos denince akla gelen şey şüphesiz ki ağaç evler ve bungalovlardır. Eğer metropolden uzaklaşmak ve daha çok bahçelerde, dağlarda, deniz kenarında tatil istediğinizi düşünürsek, bu ağaç evlerin tam da aradığınız tatili sunduğunu söylemek hiç yanlış olmaz. Antalya Olimpos ağaç evler macerasında, farklı ülkelerden insanlarla tanışıyor, yemeğinizi hazırlayıp yiyor, dalga seslerinde dinginleşebiliyorsunuz. Komşularınızla birlikte, sahilde ya da bahçelerde ateşler yakıp, geceleri gitar eşliğinde Müzik Tanrıları’na şarkılar söyleyebiliyorsunuz.
Tercihiniz bunlardan biri değilse ve diskoya gitmek istiyorsanız ahşaptan otantik bar ve diskoların da olduğunu belirtelim. Daha çok gençlerin tercih ettiği bu ağaç evlerde ve doğa ortamında konaklayarak, gençliğinizi doyasıya yaşayabilirsiniz. Çünkü Olimpos’ta tarih, doğa, eğlence ve özgürlük bir arada yaşanabiliyor.
Gelelim pansiyon ve ağaç ev seçeneklerine. Tamamını saymak mümkün olmasa da birkaç alternatifi şöyle sıralayabiliriz…

Tatilya Pansiyon: Burada mevsimi geldiği zaman tazecik portakal koparıp yemek için pencerenizi açıp uzanmanız yeterli. Yazır Köyü Olympos Kumluca – Antalya. Tel: 0242 892 10 71

Can Baba Asmalı Köşk Pansiyon: Pansiyonun tek kişilik, iki kişilik ve üç kişilik oda seçenekleri var. Bütün odalarda klima, 24 saat sıcak su, duş ve banyo mevcut olup, 55 odalıdır. Tesis yarım pansiyon olarak hizmet veriyor. Tel: 0242 892 11 36

Zeytin Pansiyon: Tek ve çift kişilik odaların yanı sıra aile odaları da bulunan pansiyon için iletişim Olimpos Kumluca / Antalya. Tel: 0242 892 10 65

Türkmen Ağaç Evler: Sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinin dahil olduğu konaklama fırsatları için tel: 0242 892 12 49

Natural Ağaç Evler: Olimpos Natural Pansiyon portakal bahçesi içerisinde 31 Bungalov odası, yöresel yemekleri ile misafirlerini ağırlıyor. Tel0242 892 12 33

Olimpos Kadir'in Yeri 

Ağaç ev denince Kadir’in Yeri’nden bahsetmeden olmaz. Çünkü bölgede elektrik dahi yokken bir uğraşla burayı kuran Kadir Bey, bu akımın öncüsü. Ayrıca Kadir’in Ağaç Evleri, 2000 yılında TNT’de yeryüzünün en iyi hosteli seçildi. 2010 yılında Washington Post gazetesinde, dünyada görülecek en ilginç 10 yer arasında yer aldı. Hatta, “Odyssey” filmi de burada çekilmiştir. Filmin anısına kampın girişine filmde kullanılan kocaman bir öküz maketi konulmuştur. Bu maket tesisin barı olan dünyaca ünlü Bull Bar’a ismini vermiştir.
Kadir’in Ağaç Evleri’nden sahile gitmek isterseniz antik kentin içinden yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Servis imkanı da ücretsiz sağlanıyor. 31 yıllık tarihi olan ve önce birkaç evle misafirlerine hizmet veren Kadir’in Ağaç Evleri, bugün 300 kişiye hizmet verebilen, 100 bungalov, 15 kabin ve 10 kalabalık odadan oluşan bir tesis.

Olimpos Nerede?

Olimpos’un açık adresi, Yazir Köyü Olympos, Kumluca / Antalya, Türkiye şeklinde. Otomobille gitmek için Antalya’dan Kemer’e gidip Kumluca yönüne devam etmelisiniz. Antalya’dan yaklaşık 75 kilometre sonra ulaşacağınız Ulupınar’ı geçtiğiniz gibi solda Olimpos Adrasan tabelalarını görürsünüz. Kavşaktan 7 kilometre sonra da sahilde olursunuz.
Otomobili olmayanlar için Antalya merkezden Olimpos tabelasına kadar gitmek mümkün. Ardından tabelaların orada vasıta değiştirmek gerekiyor. Olimpos’un içine kadar giden minibüslere binmek mümkün.

OLİMPOS