Yaş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaş, Romanya’nın en eski şehirlerinden biri olduğu kadar Moldovya’nın en önemli siyasi, ekonomik ve kültürel merkezidir. Romanya’nın kuzeydoğu kesiminde yer alan Yaş Polonya, Macaristan, Rusyave İstanbul’u birbirine bağlayan önemli ticaret yollarının birkaç yüzyıl boyunca geçiş noktasıydı. Ülkenin en büyük ikinci kenti olan Yaş, 1564’ten 1859’a kadar Moldovya Prensliği’nin başkenti olmuştur. Romen tarihinde bir sembol olan bu şehir Romanya’nın kültür başkenti olarak biliniyor. 500 binden fazla nüfusu içinde barındıran bu tarihî kent, beş üniversitesiyle birlikte önemli bir eğitim ve araştırma kentidir.

Yaş turizm etkinliğini büyük ölçüde tarihine ve tarihî yapılarına borçludur. Birçoğu ulusal tarihî eser kayıtları içinde yer alan 500 yıllık kilise ve manastırlar ile çağdaş mimariye sahip tarihî binalar görebilirsiniz. En önemli eserlerden biri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Trei Ierarhi Manastırı’dır. 2. Dünya Savaşı ve komünist devrim sırasında eski şehir merkezindeki birçok tarihî bina yıkılmış ve yerini çağdaş binalara bırakmıştır. Kent aynı zamanda şehir meydanlarından halka açık parklara kadar çok çeşitli kamusal alanlara da sahiptir. Romanya’daki ilk botanik bahçesi 1856 yılında burada kurulmuştur. Çağdaş ve gelenekselin uyum içinde yaşadığı Yaş’ta sanatseverler için çok sayıda müze, anıt evi ve sanat galerisi bulunuyor. The Natural History Museum, The Theatre Museum ve Iaşi Art Museum mutlaka ziyaret etmeniz gereken müzelerin başında geliyor.

8 tramvay ve 20 otobüs güzergâhına sahip olan kentte şehir içi ulaşım oldukça kullanışlıdır. Ana bölgelere ve turistik destinasyonlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Yaş’ta gezilecek yerler
 

Milli parklardan botanik bahçelere, sanat müzelerinden yüzlerce yıllık kiliselere birçok turistik destinasyonu burada bulabilirsiniz. Seyahatinizi kısa süreli olarak planladıysanız seçim yapmakta zorlanabilirsiniz çünkü Yaş’ta gezilip görülmeye değer çok sayıda yer mevcut.

Trei Ierarhi Church (Church of the Three Hierarchs)

Üç Başpiskopos’un Kilisesi olarak da bilinen Trei Ierarhi, 1637 yılında inşa edilmiş büyüleyici bir dini yapıdır. Dış cephesi oyulmuş taşlarla ve karmaşık desenlerle bezenmiştir. Bu taş işlemeleri Gotik, Rönesans ve Oryantal mimarinin muhteşem bir karışımını temsil etmektedir. Efsaneye göre kilisenin dışı altın, gümüş ve lapis lazuli ile kaplıydı ancak asırlar önce Osmanlı İmparatorluğu Moldovya’yı fethetmeye çalıştığında kiliseyi ateşe vererek bütün altını eritmiştir.

St. Paraschiva Metropolitan Katedrali

İtalyan Rönesans tarzında inşa edilen St. Paraschiva Metropolitan Katedrali, Romanya’nın en büyük Ortodoks kilisesidir. 1833’de yapımına başlanan kilise 1839’da tamamlanmıştır. Ancak kubbesi düşen kilise 1880 yılına kadar harabe olarak kalmıştır. Kral 1. Carol’ın yardımıyla yeniden restore edilen kilisede hala orijinal çanlar bulunmaktadır. Hatta çanların birindeki yazıtta 1828 - 1829 savaşlarında Türk ordusundan elde edilen dört toptan yapıldığı yazmaktadır.

Copou Park

Copou Park, Romanya’nın ulusal şairi Mihai Eminescu’nun altında şiirlerini yazdığı ıhlamur ağacının bile hâlâ ayakta durduğu 10 hektarlık bir parktır. Taş binalardan sıkıldıysanız kendinizi buraya atarak kısa bir rahatlama yaşayabilirsiniz. Parkta ayrıca bir müze de bulunuyor. Rengârenk çiçeklerle yemyeşil ağaçların ahenk içinde dans ettiği Copou Parkı’ndaki aslanlı dikilitaşın önünde fotoğraf çektirmeden dönmeyin.

Yaş’a nasıl gidilir?

Türkiye’den Yaş’a gitmek için demir yolu, kara yolu ve hava yolu gibi çok sayıda alternatif bulunuyor. Ancak yine de en hesaplı ve kolay ulaşım yöntemi uçakla gitmektir. Küçük ancak Romanya’nın en eski havalimanlarından biri olan Iaşi Airport’a İstanbul’dan direkt seferlerle ulaşabilirsiniz. Buradan 8 kilometre uzaklıktaki şehir merkezine gitmek için 50 numaralı otobüsleri kullanmanız gerekecek.

Yaş’ta ne yenir?

Geleneksel yemekler açısından oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Romanya’da şaşırtıcı lezzetlerle karşılaşabilirsiniz. Yaş’ta bir restorana gittiğinizde yiyeceğiniz en lezzetli yemeklerin çorba ve salata olduğunu bilmelisiniz. Romenlerin ulusal yemeği olarak gösterilen ancak bir Türk yemeği olan lahana sarmasını bir de burada denemenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü Romenler sarmale adını verdikleri bu yemekte en iyi olduklarını iddia ediyorlar. Türk mutfağıyla büyük benzerlik gösteren bu kentte damak tadınızın aşina olduğu başka lezzetler de var. İşkembeçorbası bunlardan biri. Yemeğinizi yedikten sonra geleneksel Romen tatlısı olan papanaşi’yi mutlaka denemelisiniz. Kızarmış peynirli çöreklerin üzerine yaban mersini ilavesiyle servis edilen papanaşi ekşi tatlı sevenler için harika bir lezzet.

Yaş ile İlgili

Yaş Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa