Schengen Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Schengen, Lüksemburg’un güneydoğu bölümünde bulunan nüfusu 2014 yılında yapılan son sayımlara göre 4313 olan bir köydür. Lüksemburg’un Almanya ve Fransa’ya sınırı olan ortak bir konumunda bulunmaktadır. Schengen, yönetimsel hiyerarşi içerisinde yer alan kantonların bir alt birimi ve ülkenin de en alt düzey yerleşim yeri olan komün köylerinden biridir.

Schengen şarapçılıkta adını duyurmuş bir köydür ve halkın geneli de şarap yapımıyla uğraşmaktadır. Şehrin tarihi yerlerinden iri olan Schengen Kalesi 14. yüzyılda yapılmıştır. Günümüzde otel ve konferans salonu olarak kullanılmaktadır. Kalenin en önemli misafirlerinden biri de Fransız yazar Victor Hugo’dur. Hugo, burada kaldığı zaman içinde kalenin bir resmini de çizmiştir.

1985 yılında Avrupa Birliği’ne üye olan Fransa, Batı Almanya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg arasında; sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini ortadan kaldırmak amacıyla günümüzdeki Schengen Bölgesi’ni belirleyecek olan Schengen Antlaşması burada imzalanmıştır. Köy içerisinde bulunan Avrupa Birliği ve Schengen Anlaşması’yla ilgili tüm dokümanların sergilendiği bir ‘Avrupa Müzesi’ bulunmaktadır. Bir de köyün girişinde Schengen Antlaşması anısına yapılan ve üç sütundan oluşan özel bir demirden yapılmış, üzerinde ülkeleri temsil eden yıldızların yer aldığı bir anıt da var.

Schengen ile İlgili

Schengen nerededir?

Schengen, Avrupa’da Belçika, Almanya ve Fransa ile çevrelenmiş Lüksemburg’un güneydoğusunda kalan Moselle Nehri’nin kıyısında küçük bir köy kasabasıdır. Almanya ve Fransa’ya sınırı olan bir konumda bulunmaktadır.
 

Schengene Nasıl Gidilir?

Türkiye’den İstanbul ve Antalya’dan Lüksemburg Findel Havalimanı’na aktarmasız olarak uçuşlar bulunmaktadır. Diğer illerden ise aktamalı uçuşlar bulunmaktadır.

 

Schengene Ne Zaman Gidilir?

Schengen her mevsim gidilebilecek bir yerdir. Hava şartları ılıman bir seyirde olduğu için dilediğiniz mevsimde ziyaret edilebilir. 23 Haziran Ulusal Günü tüm ülkede keyifle kutlandığı için, o güne şahit olmak isterseniz gezinizi o tarihlerde planlayabilirsiniz. Aynı anda üç farklı ülkede olabilme imkanı yaşatan bu küçük kasabaya vizeniz olduğu takdirde her zaman gidebilirsiniz.

Schengende Nerede Kalmalı?

Schengen’de konaklama yapılabilecek otel bulunmamaktadır. Remerschen bölgesinde şık ve temiz bir hostel bulunmaktadır. Onun dışında ise köy üç ülke sınırında olduğu için 1,5 km ötede Fransa’da bir otelde, 6 km ötede Lüksemburg içinde bir otelde veya 7 km ötede Almanya’da bir otelde konaklama fırsatı yakalayabilirsiniz.

 

 Schengen Gezilecek Yerler

Lüksemburg'un şirin kasabası Schengen'de gezilmesi gereken yerler arasında Avrupa Müzesi, Schengen Kalesi ve bir yaban hayatı sığınağı olan Haff Reimech bulunuyor. Adını andığımız yerler ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz. 

Devamını Oku

Schengen İçi Ulaşım 

Schengen içinde ulaşım otobüslerle sağlanmaktadır. Küçük bir yerleşim birimi olduğu için tramvay veya metro sistemleri gelişmemiştir. Zaten köyü gezerken herhangi bir ulaşım aracına ihtiyaç duyulmaz.

Schengen Mutfağı

Lüksemburg mutfağında Fransız ve Alman mutfak kültürünün etkileri çokça görülmektedir. Fransız mutfağnın hamur işleri ve pastane ürünleri Lüksemburg’da oldukça çok satılan ürünlerdir. Alabalık, turna, kerevit yemeklerde en çok kullanılan ve ülkenin kendi yerel nehirlerinde yetişen balıklarıdır. Fasulye, patates, jambon, lahana ve soğan ise yemeklerin olmazsa olmaz ana malzemeleridir.

Popüler restoranlar

Waistuff A Possen Sarl: Şarap müzesi Bech-Kleinmacher’ın hemen arkasında bulunan bir restorandır. Fiyatları ortalama, servisi şık ve hızlıdır.

Maus Ketty: Özellikle beyaz şarabı sevilen bir restorandır. Minimalist dekorunda sade bir yemek yemek isterseniz bu restoranı değerlendirebilirsiniz.

L'inconnu: Fransız mutfağı ve Fransız yemekleri bulabileceğiniz bu restorandır. Sizi bir nehir ötenizdeki Fransa’ya daha yakın hissettirecektir.

Bahşiş

Lüksemburg ve Schengen restoranlarında eğer siz vermezseniz ya da hesaba eklenmemişse, bahşiş verme zorunluluğu yoktur. Servis hizmet bedeli faturaya eklenmektedir.

Schengen'de Alışveriş

Ülkede vergi oranı düşük olduğundan alkol veya tütün alışverişi yapmak isteyenler uygun fiyatlarla karşılaşacaklardır. Ama havayolu ile değil de, araba ile seyahat ediyorsanız sınırlarda takılacağını düşündüğünüz miktarda ürünlerden uzak durmalısınız. Schengen’in yanında bulunan ve yine bir komün köyü olan Remich’de free-shop mağazalarına denk gelebilirsiniz.

 

 Schengen Gece Hayatı

Schengen küçük ve şarapçılıkla uğraşan bir köy olduğu için hareketli bir gece hayatı buraya hakim değil. Ancak bir restoranda sakin bir şekilde kentin yerel üzümlerinden yapılan şarabınızı yudumlayabilirsiniz. Onun dışında Schengen’e yakın olan Mondorf-les-Bains bölgesinde bulunan Purple Lounge’da keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.

 Schengen Festivalleri

Epifani: Her yıl 6 Ocak’ta düzenlenen etkinlikte Lüksemburgulular On İkinci Gece adını verdikleri bir hamur işi yer. Kekin içindeki fasulyeyi bulan günün kralı veya kraliçesi ilan edilir.

Candlemass: Şubat ayında gerçekleştirilir. Çocuklar akşam olduğunda evleri dolaşıp şarkı söyleyerek şeker toplar.

Milli Gün: 23 Haziran’a denk gelen resmi tatil gününde Büyük Dük Sarayı’nda özel kutlamalar yapılmaktadır.

Schengen Resmi Tatiller

Paskalya (28 Mart)

Milli Gün (23 Haziran)

Noel (25 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Schengen İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 44 22 44

Polis: 113

Schengen Türkiye Temsilciliği

LÜKSEMBURG BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: 49, rue Siggy vu Letzebuerg L-1933 Luxembourg GRAND-DUCHE DE LUXEMBOURG

Telefon: 00 352 44 32 81

Faks: 00 352 44 32 81 134

[email protected]

http://luksemburg.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Lüksemburg Büyük Dükalığı

Schengen Para Birimi

Lüksemburg sınırları içerisinde yer alan Schengen şehrinin para birimi Euro’dur. 1 TL yaklaşık 3,3 Euro’dur. 

Schengen Resmi Dili

Schengen’de Lüksemburgca, Almanca ve Fransızca olmak üzere 3 farklı resmi dil vardır. Lüksemburgca Almanların konuştuğu lehçeye yakın bir dil olsa da, Fransızca’dan çok etkilenmiştir. Resmi yazışmalar genelde Fransızca yapılır. Eğitim hayatında en çok Almanca kullanılır. Günlük hayatta ise Lüksemburgca ön planda olmaktadır.

Schengen Saat Farkı

Schengen’de (GMT +2) ile Türkiye (GMT +3) arasında 1 saat zaman farkı bulunur. 

Schengen Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 1oC
    • Mar 5oC
    • Nis 7oC
    • May 12oC
    • Haz 15oC
    • Tem 17oC
    • Agu 17oC
    • Eyl 13oC
    • Eki 9oC
    • Kas 3oC
    • Ara 1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 4,313/ Dil: Lüksemburgca, Almanca, Fransızca / Para Birimi: Euro (€)
 / İklim: Batı Avrupa Deniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün