Ren ve Mosel Nehri - Gemi ile Seyahat - Remich ve Schengen (15. Bölüm)

Gemimiz, Lüksemburg Büyük Dükalığı’nın Remich kasabasına yanaşıyor. Remich, Lüksemburg sınırlarında Grevenmacher ilinin yönetimsel birimlerinden biri. Mosel Nehri kenarında yer alan Remich kasabası aslında kendisi ile aynı adı taşıyan Remich Kantonu’nun en kalabalık merkezi.

En kalabalık dediğimiz aldanmayın. Nüfus 3.500 civarında. Burası Almanya’ya çok yakın bir sınır kasabası. 
Remich’in en önemli unsurları; sahip olduğu bronz heykeller. Lüksemburglu heykeltıraş Wilofy tarafından 1982’de yapılmış olan bu heykellerin geneline verilen isim ise Les Saltimbanques; yani “Şarlatanlar”.
 
Hammelsmarsh denilen bronz çeşme yine şehrin havasını değiştiren unsurlardan. Yine aynı heykelıtraşın elinden çıkan Bacchus (şarap tanrısı) heykelinin süslediği çeşme çok dikkat çekici. Moritz Ney’in “Nemesis”i ve Manon Bertrand’ın 2005’te yaptığı çamaşırcı kadınlar heykeli görülmeye değer.
 
Mosel Nehri üzerindeki Remich Köprüsü’nün tam ortasında durduğunuzda bir ayağınız Almanya bir ayağınız Lüksemburg’ta oluyor.

Bu köprüden 1 dakika içinde 3 farklı ülkeye; Lüksemburg, Almanya ve Fransa’ya geçmek mümkün.
 
Köprüye yakın bir noktada otobüsün içinden çektiğim şu fotoğraf da bunu destekliyor.

Buradan sonra adı çok meşhur olan Schengen’e gitmek üzere yola çıkıyoruz. Zaten Remich’ten sadece 9 km uzaklıkta. Lüksemburg şehrine ise sadece 28 km mesafede.

Yaklaşık 3.200 kişinin yaşadığı kasabanın içerisini gezmeden direkt meşhur Schengen Anıtı’nın önüne gittik. Farklı bir dizayna sahip olan bu anıt önünde fotoğraf çektirdik.

Schengen Anlaşması ilk olarak 14 Haziran 1985’te Avrupa Topluluğu üyesi olan 5 ülke arasında imzalanmış. Bu ülkeler Fransa, Batı Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’muş. Amacı, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini ortadan kaldırmamış. Ardından 19 Haziran 1990’da imzalanmış olan “Schengen Anlaşmasını Uygulama Konvensiyonu” uygulamaya koymuş. Anlaşmanın imzalandığı yer ise Lüksemburg, Fransa ve Almanya'nın sınırlarının kesiştiği Schengen Kasabası. Bu nedenle de anlaşmanın anısına buraya bu anıt dikilmiş.
 
Anıtın hemen yanında ise sınırların ortadan kalktığını daha net anlatmak için Berlin Duvarı’ndan getirtilmiş olan bir parça da burada sergileniyor.

Daha sonra İkinci Schengen Antlaşması, Mosel Nehri'nin ortasında Princess Marie-Astrid isimli teknede imzalanmış. Ama 26 Mart 1985 tarihinde yürürlüğe girene kadar bu anlaşmaya Portekiz ve İspanya da dâhil olmuş. Monako, Norveç ve İzlanda, Avrupa Birliği'ne üye olmasa da bu anlaşmaya dâhil olmuşlar. Avrupa Birliği'ne üye olmayıp Schengen Antlaşması’na dâhil olan diğer bir ülke ise İsviçre.
 
Günümüzde 26 Avrupa ülkesi, Schengen Anlaşması'na dâhil. Türkiye ise halen girmeye çabalıyor.
 
Burada şahit olduğum bir durumu da paylaşmadan geçemeyeceğim.
 
Mosel Nehri kenarında çok güzel ve anlamlı bir anıt yapmışlar. 3 sütundan oluşan anıt üzerinde, içerisinde kırmızı zemini görünen 26 tane yıldız var. Biz ilk gittiğimizde anıt pırıl pırıldı. Bir ara Türk gruptan birini elinde kalem anıta bir şeyler karalarken gördüm. Bizde adet ya hani, boşluk bulduk mu duramıyoruz. Ya ağaca ya banka elimizde kalemle ya da çakıyla illa bir şeyler çiziktireceğiz.
 Gerçekten merak ettim ve biraz insanlar dağılınca gittim, ne yazılmış diye baktım: “Türkiye”.

Tabii ki sadece sebep bu değil ama işte bence bu fotoğraf bile bizim halen Avrupa Birliği’ne neden giremediğimize işaret eden bir delil.

Lüksemburg pahalı bir yer ancak bütçenize hitap edecek oteller bulmak zor değil. Birkaç öneri vermek gerekirse Moselle Nehri’nin yanında bulunan ve şehir merkezinde yer alan Hotel Saint-Nicolas & Spa uygun bir tercih olabilir. Bunun yanında ekonomik bir otel arıyorsanız da Auberge du Chateau’yu da düşünebilirsiniz. Bunlara ek olarak da yine ekonomik ve merkezi bir otel olan Hotel Restaurant - Bamberg’de güzel bir otel olarak tercih edilebilir. Eğer daha fazla otel seçeneklerine göz atmak isterseniz de buradan booking.com’a girebilir, isterseniz rezervasyon’da yapabilirsiniz.

*** “REN VE MOSEL NEHRİ - GEMİ İLE SEYAHAT” bir yazı dizisidir. Yazı dizisinin diğer bölümlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-moselde-gemi-ile-seyahat-amsterdam-1-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-zaanse-schanse-ve-marken-2bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-volendam-ve-schoonhoven-3-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-brugge-4bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-gent-5-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-antwerp-6-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-nijmegen-7-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-dusseldorf-8-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-koln-9-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-koblenz-10-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-romantik-ren-11-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-rudesheim-12-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-cochem-13-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-bernkastel-kues-14-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-luksemburg-16-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-trier-17-bolum

http://gezimanya.com/GeziNotlari/ren-ve-mosel-nehri-gemi-ile-seyahat-bruksel-18-bolum

TUĞÇE YILMAZ

Yazar Hakkında

TUĞÇE YILMAZ

 Yaklaşık 15 sene Medya satın alma ve Planlama sektöründe çok uluslu şirketler ile çalıştıktan sonra kendi tutkusu olan gezi ve seyahate yönelerek Gezimanya.com’u kurmuştur.1997 - 1999 İstanbul Üni