Silifke Gezilecek Yerler

Yıllarca ev sahipliği yaptığı onlarca medeniyetin izlerini bugüne dek mükemmel bir şekilde taşımayı başarmış olan Silifke’de gidilecek birçok tarihi bölge var. Gitmeden önce Silifke hakkında biraz araştırma yapıp kendinize tarihi bir rota yapmalısınız. Antik kentlerce zengin, iklim ve bitki örtüsü ile eşsiz bir kent olan Silifke, ölmeden önce mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. 

Silifke Gezilecek Yerler

Silifke turkuaz denizi, minik adaları, sessiz sakin koyları ile ayrıca deniz turizmine hitap ediyor. Bir tekne kiralayarak ya da turlara katılarak bu müthiş deniz coğrafyasını keşfe çıkabilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler antik alanlar olan Adamkayalar Vadisi, Cennet-Cehennem Mağaraları, Kızkalesi, Aya Thekla Kilisesi ve Olba Antik Kenti'ne ilgi gösteriyorlar. Bunlar dışında doğası ile öne çıkan Narlıkuyu, Taşucu, Boğsak Koyu ve Adası ziyaret edilmelidir. Adı geçen yerler ile ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. 

Adamkayalar Vadisi

Sarp vadiler arasındaki Şeytanderesi Mevkii'nde bulunan Adamkayalar, üzerindeki kabartmalardan isimini alır. Dağlık Kilikia'nın en ilginç yerlerinden biri olan bölge anayolun 200 metre aşağısına konumlanmıştır. 10 farklı kompozisyondan oluşan kabartmalar 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk ve bir dağ keçisi figürünü barındırıyor. Bu kabartmaların altında yer alan bazı yazılar ise hale okunabiliyor. İÖ. 3.yy'a dayanan bu kutsal alandaki tepenin üzerinde yerleşim izlerine de rastlanmıştır. Adamkayalar Vadisi'ne ulaşım için Kızkale'sinden 10 km asfalt yolu izlemek gerekiyor. ​Bu kabartmalarda anlatılanlar ise askerler ve ölü ziyafeti sahneleri. Ölü ziyafeti sahnelerinde ölmüş olan kişi bir yatağın üzerine uzanmış bir şekilde elinde şarap kasesi tutmakta ve yanında genellikle eşi, hizmetlisi ve asker betimlemesi bulunuyor. Asker betimlemesi ölmüş olan kişinin oğlu ya da yakın akraba çevresinden olup yönetimi devralacak kişi konumunda anlatılıyor. Buradaki mezar kabartmaları, Olba Territoriumu'ndaki aristokrat yaşam tarzı hakkında günümüze bilgi veriyor. ​

Cennet-Cehennem Mağaraları

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca koruma altına alınmış olan, Silifke-Narlıkuyu yakınlarında bulunan, doğal yollarla oluşmuş bu obruklar; dünyanın dört bir tarafından ziyaretçi çekiyor. Silifke ilçesine 21 km uzaklıktaki bölge Narlıkuyu'ya ise 2 km'dir. Cennet Obruğu bir yeraltı deresinin yol açtığı erozyonla kireç taşı mağarasının tavanının çökmesi ile oluşmuş ve 135 metre derinliğe kadar iniyor. İneceğiniz 450 basamağı çıkacağınızı da unutmayın. Cennet Çukuru antik çağlarda yaşam alanı olarak kullanılmış, hatta burada küçük bir kilise de mevcut. Cehennem Obruğu ise 110 metre derinliğinde ve aşırı dik oluşundan dolayı tabanına inmek mümkün değil. 

Kızkalesi-Korykos

Kızkalesi, kenti denizden gelen tehlikelere karşı savunmak için kıyıdan 200 metre açıkta bulunan küçük bir adacığın üzerine kurulmuştur. Günümüze kadar oldukça iyi korunmuş olan kalenin ve içinde bulunduğu Korykos Antik Kenti'nin tarihi İÖ. 4. yy'a dayanır. Silifke'nin 50 km batısında yer alan antik kent hakkında Roma'lı hatip ve yazar Cicero'nun uzun yıllar valilik yaptığı söylenir. Kızkalesi- Korykos kentinin kuzeydoğusunda ise Elaiussa-Sebaste Kenti bulunuyor. Bu kent Roma ve Erken Hristiyanlık dönemlerinde en görkemli günlerini yaşamıştır. Hamam, tiyatro, agora ve tapınak İS 2 ve 3. yüzyıllarda Elaiussa-Sebaste'ye inşa edilmiştir. Kızkalesi antik kentlerce zengin bir bölgede yer almaktadır.

Narlıkuyu

Silifke Mersin Karayolunun yaklaşık 20.km'sindeki Narlıkuyu beldesi, sahil kenarındaki balık restoranları ve Üç Güzeller Mozaiği ile meşhur. Balık lokantaları, meşhur logos balığı ve kaya koruğu turşusu ile yemek yemeden asla dönmemeniz gereken bir yer Narlıkuyu. Dipten çıkan tatlı su sebebiyle denizde hayal bile edemeyeceğiz bir berraklık var. Ne kadar derin olursa olsun suyun dibini görebiliyorsunuz. Özetle denize girmek biraz sakinleşmek için mükemmel bir alan. Deniz kıyısındaki bugün müze olarak gezilebilen hamamın tabanındaki Üç Güzeller Mozaiği ise mutlaka görülmesi gereken yer olup İÖ. 4.yy'ın sonlarına tarihlendirilmiştir.  

Aya Thekla Kilisesi

Aya Tekla Kilisesi, Taşucu yolu üzerinde yer alıyor ve Silifke’ye 5 km uzaklıktadır. Anlatılana göre İsa Peygamber’in havarilerinden St. Paul’ün vaazlarından etkilenerek kendini Hristiyanlık dinine adayan Azize Thekla’ya Silifke ve yöresini Hristiyanlaştırılması görevi verilmiş. Hristiyanlık inancını yayarken öldürüleceğini öğrendikten sonra bu mağaraya sığınan Azize Thekla’nın ortadan kayboluşunun ardından mağara kutsal sayılarak kiliseye dönüştürülmüş. Kalıntıları günümüze kadar gelmiş olan bu mağarada hamam, sarnıç ve mezarlık bulunmaktadır. Kilise Hıristiyanlarca kutsal sayılmaktadır. 

Olba Antik Kenti

Helenistik Dönemde önemli bir ticaret şehri ve Olba Krallığı’nın merkezi olarak kurulmuş olan Olba Antik Kenti, Uzuncaburç’un 4 kilometre doğusunda yer alır. Olba-Diocaisareia Antik Kenti, Silifke'nin 30 km kuzeyindedir. Yaklaşık 1200 m yükseklikteki kentin tarihi İÖ. 300 yıllarına dayanır. Kazı alanında, Septimus Severus döneminden kalan bir çeşme binası, su kemeri, evler, tiyatro ve nekropol (toplu mezar) bulunmakta. 150 metre uzunluğunda ve 25 metre yüksekliğinde olan dört kemerli akuadük, kaya mezarları ve lahitler, çeşmenin yanında bulunan tiyatro binası tarih severler için mutlaka görülmesi gereken yapılar. Antik kentin en turistik noktası ise kuşkusuz Zeus Olbios Tapınağı'dır. 

Taşucu

Mersin'e 90 km mesafede yer alan Taşucu, KKTC'ye gitmek isteyenler için belirli saatlerde düzenli feribot seferleri yapılmaktadır. Taşucu'ndaki Arslan Eyce Amfora Müzesi'nde 400'den fazla amfora sergilenmektedir. Amfora denilen arkeolojik buluntular gövdesinden daha ince olan boyun kısmının altında dibe doğru daralarak sonlanan iki kulplu, Antik Dönemlere özgü bir çeşit Yunan çömleğidir. İlçe merkezinden başlayıp Seka Akdeniz İşletme Müdürlüğü Limanı'na kadar uzanan 1.5 km uzunluğundaki plaj çevresinde konaklayacak pansiyon ve oteller mevcuttur. Deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler için bölgedeki İncekum ve Boğsak plajları ideal lokasyonlardır. 

Boğsak Koyu ve Adası

119425086.jpg

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık mahallesinin kıyısında yer alan Boğsak Adası, Caretta Caretta’ların üreme bölgesi olma özelliği taşıyor. MÖ. 4-8. yüzyılları arasında önemli bir yerleşim bölgesi olduğu söylenen Boğsak Adası üzerinde Roma ve erken Bizans dönemlerine ait evler, mezarlar, sarnıçlar ve kilise kalıntıları bulunmakta. Boğsak Adası ve Koyu, turkuaz denizi, gözlerden uzak, sakin kumsalı ve büyüleyici doğasıyla çadır ve karavan sakinlerinin favorilerinden. Buradaki İncekum koyu ise Mavi Bayraklı bir denize sahiptir.