Singapur

Singapur Hakkında Temel Bilgiler

Kuzey’de Malezya’nın Johor eyaleti, Güney’de Endonezya’nın Riau Adaları ile çevrili Singapur Cumhuriyeti, dünyada az sayıda bulunan şehir devletlerden biridir. Küçük bir ada ülkesi olmasına rağmen yükselen gökdelenleriyle dikkat çekmektedir. Aynı zamanda Aslan Şehri ve Bahçe Şehri olarak da kayıtlardaki yerini almıştır. Kuzey Yarımküre Ekvator’a 135 km uzaklıkta yer alan Singapur, sahip olduğu tropikal iklim sayesinde her mevsim sıcaktır. Bu da kış aylarını avantaj haline çevirir ve ülkeyi turizm açısından her daim canlı tutar. Hint Okyanusu ve Güney Çin Denizi’ne yakın konumda olması ülkeyi dünyanın en işlek limanlardan biri haline getirmektedir.

1819 yılında Doğu Hindistan Şirketi'nin bir kolonisi olarak kurulan Singapur uzun bir süre boyunca İngiliz hakimiyetinde kalmıştır. 1963 yılında Malezya'yla birlikte İngiliz sömürgeliğinden çıkmıştır ve 1965 yılında bağımsız bir şehir devleti olmuştur. Topraklarının çok kısıtlı olması nedeniyle tarım arazilerinin ve doğal kaynakların eksikliği ülke için büyük problemler yaratmıştır. Bu gibi büyük engellere rağmen iş gücünün etkisi ve akıllı politikalar sayesinde kısa bir sürede gelişerek "Asya kaplanları" arasında sayılmış ve dünyanın en hızlı gelişen ekonomileri arasına girmiştir. Günümüzde dünyanın en önemli üçüncü finans ve döviz pazarı, üçüncü büyük petrol ticaret merkezi, ikinci yoğun ticaret limanı ve en teknolojiye hazır ülkesi olarak yerini almıştır. Aynı zamanda, şirketler için de "vergi cenneti" olarak görülmektedir. Ülkede gelir eşitsizliği yüksek olsa da ortalama yaşam süresi, sağlık, eğitim, yaşam kalitesi, gelişmişlik gibi alanlarda dünyanın önde gelen ülkeleri arasındadır. Böylesine küçük bir ülkenin hızlı bir şekilde bu kadar gelişmesi tüm dünyanın dikkatini çekmektedir.

Devamını Oku

Singapur’un Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Kuzeyden ve batıdan Jahore Boğazı, doğu ve güneyden Singapur Boğazı ile kapalı bir ülke olan Singapur’un başkenti yine Singapur’dur. Kendisine ait 40’a yakın adacıkla Güneydoğu Asya’daki en küçük ülke ünvanına sahiptir. Singapur şehir-ülkelerden biri olduğu için kendisinden başka şehre sahip değildir. Ancak genel anlamda ülkeyi dört bölgeye ayırmak mümkündür; Orchard Street, Little India, Sentosa Island ve Chinatown.

Ülkenin merkezi denebilecek konumda olan Orchard Street, çok sayıda alışveriş merkezinin bulunduğu bir noktadır. Malay dilinde sakinlik ve sükûnet anlamına gelen Sentosa ise merkeze uzak kendi içinde bir adacık olarak yer alıyor. Chinatown ve Little India ise Çin ve Hindistan’ın bir mahalleye taşınmış hali gibi denebilir. Ülkedeki en yüksek nokta 177 km yüksekliğinde bulunan Tımah Dağı’dır. Singapur’da sadece Singapur Nehri vardır; onun dışında herhangi bir nehir ya da göl bulunmamaktadır.

Singapur Nerededir?

Hint Okyanusu’nda 1°15’ - 1°28’ Kuzey enlemleri ve 103°40’ - 104° Doğu boylamları arasında yer alan Singapur kuzeyinde Malezya, güneyindeEndonezya ile komşu olup Güneydoğu Asya Bölgesi’nde yer alan bir ülkedir. Yüzölçümü 719 kilometrekaredir. Ekvator’a 135 km uzaklıkta olan Singapur, bölgenin en küçük ülkesi olmasına rağmen refah seviyesi en yüksek ülkesidir. 

Singapur’a Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Singapur’a gidiş süresi yaklaşık 11, geliş süresi yaklaşık 12saattir. Aktarmasız uçuşlardan faydalanabilir, dilerseniz diğer havayolu firmaları ile de yolculuğunuzu Bangkok veya Dubai aktarmalı olarak ayarlayabilirsiniz.

Singapur’a Ne Zaman Gidilir?

Singapur, ekvatordan 137 kilometre kadar uzaklıkta bulunur. Bu nedenle ülkede hava sıcaklıkları ve nem oranı yıl boyunca yüksektir. Nem oranı çok yüksek olduğu için bundan etkilenenlerin dikkatli olmasında fayda var. Mayıs ve temmuz ayları arasındaki periyot turistlerin en çok tercih ettiği zamandır. Yağmursuz bir gezi isterseniz bu zaman aralığını tercih etmelisiniz. Ayrıca haziran ve temmuz ayları okulların tatil olduğu dönem olduğu için otel fiyatları bu dönemde biraz daha yüksek olabilmektedir. Fakat “ben yağmuru her zaman severim,” diyorsanız, ekim ayından mayıs ayına kadar olan zamanı tercih edebilirsiniz. Öte yandan geceleri hava zaman zaman rüzgarlı olabildiği için kendinizi fazlasıyla yorulmuş hissedebilirsiniz. Ayrıca şehrin birbirinden renkli festivallerinin programlarını takip ederek gezinizi o dönemlerde gerçekleştirebilirsiniz. Böylece şehrin kültürünü de daha içinden takip etme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Singapur Kültürü

Singapur, diğer Asya ülkelerine nazaran okuma-yazma oranı yüksek olan bir ülkedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 95,4'ü okur-yazardır. Genç nüfusun yüzde 65'i okula devam etmektedir. Birçok sanat okulu ile teknik ve özel okul mevcuttur. Ülkede beş tane üniversite vardır. Sosyal ve kültürel yaşam düzeyleri oldukça yüksek olan Singapur’da insan ömrü 82.5 yıldır.

Devamını Oku

Singapur Mutfağı

Singapur mutfağı, Hint ve Çin mutfaklarından etkilenmiştir. Malezya yemeklerinin servis edildiği seyyar büfeler, ülkedeki Müslüman kesimin damak zevkine ve kültür yapısına hitap eder. Çin ve Hint yemekleri de aynı anlayışla ziyaretçilerin çok yabancılık çekmeyecekleri şekilde servis edilip beğenilerine sunulmaktadır. Çin yemeklerinin servis edildiği geniş açık hava restoranlarında, Malay ve Hint mutfağına ait malzemelerle, Çin usulü pişirme teknikleri bir araya getirilerek hazırlanan yemekler pişirilmektedir. Böylece üç kültürün de öğeleri bir araya gelir.

Tarım ürünlerinin çoğu diğer ülkelerden ithal edilmektedir. Farklı birçok kültüre ait yemeklerin buluştuğu ortak nokta ise baharatlardır. En çok kullanılan baharat köridir.

Karidesle birlikte kızartılan noodle yemeği Hokkien Mee; tatlı-ekşi yerfıstığı sosuyla servis edilen ve şişe dizilerek ızgarada pişirilen et yemeği Satay; yumurta, un, su ve yağ ile yapılan ve köri sosu, şeker ya da süt ile servis edilen pancake Roti Prata; susam sosuyla tatlandırılan marine edilmiş biftek Bulgogi Singapur mutfağının en önemli yemekleri arasında yer almaktadır.

Singapur’da çay ve kahveler yerel isimlerle adlandırılır. Kopi kahve; Kopi-C sütlü kahve; Kopi-Kosong sütlü ve şekersiz kahve için kullanılır. Aynı şekilde sütlü ve şekerli çay için Teh; bol sütlü çay içmek istiyorsanız Teh-C; tercihiniz sütlü ve şekersiz çay ise Teh-Kosong ifadelerini bilmek işinize yarayabilir.

1900’lü yılların başında, ilk kez Singapur'un ünlü Raffles Hotel’inde bulunan Long Bar’da Ngiam Tong Boon tarafından hazırlanan serinletici kokteyl Singapur Sling ise ülkenin en bilinen içkileri arasındadır.

Singapur’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Singapurlular yemek yemeye ve alışveriş yapmaya bayılırlar. Ülkede çok sayıda alışveriş merkezi bulunurken Asya'ya özgü pazarlar bulmak pek mümkün değildir. VivoCity ülkenin en büyük alışveriş merkezidir. Ancak mart ve kasım aylarında olmak üzere senede iki kez bit pazarı kurulur. Düşük vergiler nedeniyle de markalar arasında yüksek bir rekabet vardır. Singapur çok küçük bir ülke olduğu için de Singapur'da üretilmiş fazla ürün bulunmaz. 2 kilometre uzunluğundaki Orchard Road isimli cadde alışverişin merkezlerinden biridir.

Singapur’un ünlü baharatçısı Anthony The Spice Maker’da taze çekilmiş baharatların yanı sıra kurutulmuş otlara ve macunlara rastlamanız mümkün. Yemeklerindeki baharatlarıyla meşhur bu memleketten çeşit çeşit baharatlarla dönebilirsiniz. Ayrıca 220 çeşidin üzerindeki orkideleriyle meşhur Singapur’dan sevdiklerinize veya kendinize hoş bir hediye olarak bir orkide çeşidiyle dönebilirsiniz.

Singapur’un Festivalleri

Twilight-Parade-copy.jpg

Çin Yeni Yılı: Her yıl şubat ayında Güneydoğu Asya’da görkemli törenlerle karşılanan Çin Yeni Yılı, 15 gün süren özel etkinliklerle kutlanır. Aileler birbirlerini ziyaret eder, hediyeleşilir, özel yemekler hazırlanır. Evler kırmızı kağıt fanuslarla süslenir, çocuklara kırmızı zarflar verilir ki şans getirsin.

Singapur Yemek Festivali: Mart ayı boyunca tüm şehir açık mutfak haline dönüşür. Seyyar yemek satıcıları festivale özel yemekler yapar.

Vesak Günü: Budist takviminde 6. dolunayın 15. gününe denk gelen bu günde Buddha’nın doğumu kutlanır.

Singapur Dragon Bot Festivali: Her yıl 12-13 Temmuz tarihleri arasında Bedok Reservoir’da düzenlenir. Dünyanın birçok yerinden gelen kişiler bot yarışlarına katılır.

Deepavali Işık Festivali: 29 Ekim’de kutlanan bu Hindu festivali tüm dünyayla aynı anda Singapur’da da kutlanır. Hindular bu festivalde her yere mumlar yakar ve etrafı kandilllerle süsler. İyinin kötülüğe ve ışığın karanlığa galip gelmesini dilerler.

Singapur’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • Yeni Yıl (1 Ocak)
  • Çin Yeni Yılı (8-9 Şubat)
  • Kutsal Cuma (25 Mart)
  • İşçi Günü (1 Mayıs)
  • Vesak Günü (21 Mayıs)
  • Hari Raya Puasa (6 Temmuz)
  • Milli Bayram (9 Ağustos)
  • Hari Raya Haji (12 Eylül)
  • Işık Festivali (29 Ekim)
  • Noel (25 Aralık)

Singapur'da İklim ve Hava Durumu

Tropikal iklim kuşağında ve Ekvator bölgesine yakın olduğu için Singapur çoğunlukla muson yağmurları altındadır. Sıcaklık ve nem oranı ise her dönem yüksektir. Bu nedenle hava genellikle yorucu olmaktadır. Mevsimler arasındaki ısı, nem ve sıcaklık değişimi azdır. Hava sıcaklığı yaz aylarında çok artmaktadır. Yağışlar ise genellikle ekim ve mayıs ayları arasında şiddetlenir. Bunun dışındaki aylarda da yağış görmek mümkündür. Bu yağışlar çoğunlukla bir anda başlayıp bir saati geçmeyecek şekilde yağar. Ortalama günlük sıcaklıklar minimum 23-26 derece civarında değişirken, maksimum 31-34 derece arasında değişkenlik göstermektedir. Geceleri nadiren hava sıcaklığı 21 derece civarına da düşebilir. Ayrıca temmuz-ekim arasında komşu ülke Endonezya'nın Sumatra bölgesinde çıkan yangınlardan gelen dumanlar havayı ağırlaştırmaktadır.

Singapur’un Kısa Tarihi

Tarihi 11. yüzyıla dayanan Singapur, o dönemlerde Pulau Ujong olarak, 13. yüzyılda ise Temasek olarak bilinmekteydi. 14. yüzyılda Malezyalı prens Sang Nila Utama, Singapur kıyılarına yaklaşır. Bu esnada ise hava şartları oldukça kötü olduğundan bir süre adada mola verir. Oldukça heybetli ve vahşi bir aslanın dolaştığını görür. Böylece ada, Malay dilinde aslan anlamına gelen Singa ve şehir anlamına gelen Pura kelimelerinin birleşiminden sonra Singapura/Aslan Şehri olarak anılmaya başlanır. İngiliz Sir Thomas Stamford Raffles'ın 1819 yılında burada serbest ticareti mümkün kılan serbest bir liman kurulmasını sağlamasıyla Singapur'un modern tarihi başlar. 1824'te imzalanan bir anlaşmayla bölge, Britanya ve Hollanda egemenliği arasında paylaşılır ve ada daimi olarak Britanya'nın eline geçer. 1895’te Malaya Federasyonu’nun kurulmasıyla Singapur günümüz bağımsızlığının temellerinin ilk adımını atmış olur. 9 Ağustos 1965’de ise Singapur Cumhuriyeti olarak bağımsızlığını ilan eder.

Singapur’un Ekonomisi

Ülkede ekonominin büyük bir kısmı çoğunlukla ticarete dayanır. Asya kaplanları olarak adlandırılan dört ülkeden birisi de Singapur'dur. 1965 yılında bağımsızlığını kazanmasıyla yüksek büyüme rakamları göstererek hızla gelişmiştir. Dünyanın en rekabetçi, en özgür, en yenilikçi ve en iş-dostu ülkelerinden birisi sayılmaktadır. Rekabetçi ortamı, gelişmiş altyapı hizmetleri, yolsuzluğa karşı tutumu, düşük vergilendirme sistemi ve daha birçok etken sayesinde en çok yatırım çeken ülkelerden birisi de olmuştur. Ülkenin işsizlik oranı da oldukça düşüktür. Türkiye ile Singapur arasındaki dış ticaret hacmi son on yılda 200 milyon dolar iken; 2015 yılında yaklaşık 4 kat artarak 700 milyon dolar olmuştur. Singapur'un önde gelen endüstri dalları arasında gemi inşası, petrol rafinerileri, elektronik aletler, tekstil, gıda ve kereste endüstrileri bulunur. Turizm ise ülke için önemli bir gelir kaynağıdır. Balıkçılık da, özellikle son zamanlarda, ülke ekonomisine önemli ölçüde gelir sağlamaktadır. Ayrıca ülke birçok araştırma şirketi tarafından dünyanın en pahalı ülkeleri arasında gösterilmektedir.

 Singapur'da Din ve İnanç

Ülkenin farklı ırklara ev sahipliği yapmış olması bünyesindeki dini inanç çeşitliliğini de artırmıştır. Halkın çoğu Çinli olduğu için nüfusun büyük bir bölümü Konfüçyüsçü, Budist, Hristiyan ve Taoist olarak ayrılırken; Malay halkı ise Müslümanlığı benimsemiştir. Rakamlarla açıklamak gerekirse yüzde 33’lük kesim budist, yüzde 18’lik kesim Hristiyan, yüzde 15’lik kesim Müslüman'dır. Nüfusun yüzde 17’si ise herhangi bir dine inanmamaktadır. Geri kalanlar ise Hindu ve Folk olarak ayrılmıştır. 

Singapur Türkiye Dış Temsicilikleri

SİNGAPUR BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: 2 SHENTON WAY NO: 10-03 SGX CENTRE TOWER1 SINGAPORE 068804
Telefon: (65) 65 33 33 90 - 65 33 33 91
Faks: (65) 65 33 33 60
[email protected]
http://singapur.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Singapur

Singapur’da Konuşulan Diller

Ülkenin resmi dili İngilice ve Malaycadır. Singapurluların üçte biri İngilizceyi anadilleri gibi konuşmaktadırlar. Bunun dışında ülkede Tamil, Mandarin, Çince ve Malayca dilleri de konuşulmaktadır. Ülkede çok sayıda Çinli yaşadığı için bu dillerin içinde en yaygını Çincedir.

Singapur Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type G / 250V / 13 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 26.4oC
    • Şub 27oC
    • Mar 27.4oC
    • Nis 27.9oC
    • May 27.8oC
    • Haz 27.5oC
    • Tem 26.9oC
    • Agu 26.9oC
    • Eyl 26.9oC
    • Eki 27.2oC
    • Kas 27oC
    • Ara 26.5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 5.535.000 Dili: İngilizce, Mandarin, Malayca, Tamil Para Birimi: Singapur Doları İklim: Tropikal İklim Big Mac Index: 4,70