Büyükçekmece

Büyükçekmece Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Büyükçekmece, yirmi dört adet mahalleye sahip olan bir İstanbul ilçesidir. 1987 yılına kadar Çatalca’ya bağlı bir bucak merkezi iken bu tarihten itibaren ilçe statüsü kazanmıştır. İstanbul’un batısında bulunan Büyükçekmece; sahil, alışveriş merkezi, çarşı, tarihi eserler, 5 yıldızlı oteller, tiyatro, spor salonları ve parklar gibi birçok daldaki unsuru bünyesinde barındıran bir ilçedir. Yazlık bir bölge olan Büyükçekmece, Türkiye’nin en büyük sergi salonu TÜYAP’a ev sahipliği yapmaktadır. 2016 nüfus sayımına göre ilçede 231.064 kişi yaşamaktadır. Kuruluşu Bizans dönemine rastlayan ilçenin köklü bir tarihi bulunmaktadır.
 
İlk yerleşimin MÖ 7. yüzyıla dayandığı Büyükçekmece’ye Bizans kaynaklarında “Atirus” veya “Atira” denmektedir. Bölge tarih boyunca ordular ve yolcular için konaklama ve dinlenme işlevi görmüştür. Bu sebeple Büyükçekmece’de kervansaray, han ve hamam kalıntılarına rastlanmaktadır. Mimar Sinan Köprüsü kurulana kadar gölden geçiş sallar ile sağlanmıştır. Köklü yapılar arasında yer alan Mimar Sinan Köprüsü günümüze kadar varlığını korumuş yapılardandır.
 
Büyükçekmece az engebeli bir yapıdadır ve ovalardan meydana gelmektedir. İstanbul’da başı çeken sayfiye merkezlerinden biri olan Büyükçekmece, yazın nüfusunu dörde katlayıp yaklaşık 800 bin kişiye ev sahipliği yapmaktadır.
 
Sanayi ve konut sektörüne yapılan yatırımlar dolayısıyla Büyükçekmece’de tarım ve hayvancılık yok denecek seviyededir. Yazın iç turizm faaliyetlerinin yoğunlaşmasıyla birlikte ise hizmet sektöründe canlanma gözlenmektedir.
 
İstanbul’un temiz ve iyi düzenlenmiş sayfiye merkezlerinden biri olan Büyükçekmece 25 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine sahiptir. Marmara Bölgesi iklim özelliklerini yaşamaktadır ve ılıman bir iklime sahiptir. Tarihi değerlerini koruyan, geçmişten günümüze bağ kurmaya yardımcı olan Büyükçekmece, yaz mevsiminde vakit geçirmek için rahatlatıcı atmosfere sahip bir ilçedir.

Büyükçekmece Nerededir?

Büyükçekmece, Türkiye’de İstanbul ilinin batısında, Marmara Denizi kıyısında yer almaktadır. Kuzeyinde Çatalca ve Arnavutköy ilçeleri, doğusunda Esenyurt ilçesi, güneyinde Beylikdüzü ilçesi ile Marmara Denizi, batısında ise Silivri ilçesi bulunmaktadır. İlçe, Marmara Denizi’nde kendi adını taşıyan bir körfezin çevresinde kurulmuş bir yerleşimdir. 25 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. 

Büyükçekmece’ye Nasıl Gidilir?

Büyükçekmece’ye kara yolu ve deniz yolu ile ulaşmak mümkündür. İlçeden TEM ve D-100 karayolları geçmektedir. Atatürk Havalimanı’na 25 kilometre mesafededir. Havalimanından araba ile Büyükçekmece’ye ulaşmak yaklaşık 25 dakika sürmektedir.
 
Büyükçekmece’de BUDO’ya bağlı deniz otobüsü seferleri düzenlenmektedir. Bu sayede Bursa ile bağlantı sağlanabilmektedir.
 
İETT ve Özel Halk Otobüsleri de Büyükçekmece’ye ulaşmak için tercih edilebilir. Bu otobüsler ile Avcılar, Bakırköy, Mecidiyeköy ve Yenibosna gibi noktalara bağlantı sağlanabilmektedir. 

Büyükçekmece’de Görülecek Yerler

636 metre uzunluğa sahip 28 kemerden oluşan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, İstanbul’u Avrupa ile bağlayan tarihî ticaret yolu üzerinde yer almaktadır. Köprü, Büyükçekmece Gölü’nün Marmara Denizi ile birleştiği noktada kurulmuştur ve Mimar Sinan tarafından yaptığı eserler arasında “şaheser” olarak değerlendirilmiştir. İstanbul’a 36 kilometre mesafede yer alan köprü, Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar Kuşatması’nda hayatını kaybetmesi sebebiyle, 1567 yılında II. Selim döneminde tamamlanmıştır. Köprü girişindeki turistik alan içinde Sokullu Mehmet Paşa Camii, Kurşunlu Han ve Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi de yer almaktadır. 1986 ile 1989 yılları arasında onarılmış olan köprü, ilçenin sembolüdür.
 
Osmanlı dönemine ait tarihi mescit Sokullu Mehmet Paşa Camii ise 1567 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Cami’nin başat özelliği, dünyada sadece bir adet benzerinin bulunduğu minaresidir. Benzerinin Mısır’da bulunduğu minare, yekpare taşın oyulması ile meydana getirilmiştir. Caminin karşısında Kurşunlu Han, yanında ise Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi yer almaktadır.
 
Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi ise 1566’da Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. İçme ve kullanma suyu temin edebilmek için halen kullanılabilmekte olan çeşme, Kanuni Sultan Süleyman Zigetvar Seferi’ne çıkarken yapılmıştır.

Büyükçekmece ile İlgili

Büyükçekmece Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa