Yogyakarta Sarayı / Keraton

Kraton veya Karaton olarak okunan büyük kompleks Cava düzenini büyük bit titiz plan dahilinde yansıtmaktadır. Kompleks içerisinde göreceğiniz müthiş geleneksel Cava mimari örneklerinin eşi benzeri yoktur. Sarayın inşası 1790 yılında tamamlanmıştır.

Sarayın ön avlusu (kuzey meydanı) Alun Alun Utara olarak anılır, arka cephesi (güney meydanı) ise Alun Alun Selatan olarak.

Bugün Keraton Yogyakarta geleneğinin bir parçasıdır. Sultanların yaşam alanı olmasının haricinde günümüzde hala törenlerin, kültürel gösterilerin yapıldığı bir kompleks olmaya devam etmektedir. Ziyaret Saatleri: Cuma günleri hariç diğer tüm günler 08:30 – 12:30. Gösteri Saatleri ise: Pazartesi – Salı; Gamelan Müziği 10:00, Çarşamba; Golek Menak Puppet 10:00, Perşembe; Dans şovu 10:00, Cuma; Macapat 09:00, Cumartesi; Kukla gösterisi 09:30 Pazar; Kukla ve dans gösterisi 09:30.

Burayı gezdikten sonra şehrin eski bölümünde yer alıp, Keraton yani sarayın batısında yer alan Taman Sari, yani Su Kalesi’ni de mutlaka görün. 18.yy’ın ortalarında inşa edilmiş olan yap. Yogyakarta Saray kompleksinin bir parçasıdır ve Unesco Miras Listesine girmeyi hak etmiş yerlerden biridir.

Mimarisi ve kabartmalara bakıldığında kompleksin Hindu, İslami, Budist, Çin ve Avrupa parçaları ile harmanlaştığı çok net anlaşılabilir 10 hektarlık arazi üzerine kurulu olan Su Sarayı içinde havuzlar, asma köprüler, yapay göller ve yeraltı tünelleri ile çevrilidir. Kompleks içerisindeki 58 yapının bugün 22 tanesi halen fark edilebilir durumdadır.

Saray içerisinde 3 havuz bulunuyor. Bunlardan biri Sultanın kızları ve kız kardeşleri için, diğeri 35 tane cariyesi için ve sonuncusu yani özel olan kendisi ve eşi için olanıdır.

Bu şehre gelip Yogyakarta’nın kültürel ikonu haline gelmiş Su Sarayını görmeden sakın geri dönmeyin.

6133876817_a758f1e778_b.jpg