Kıbrıs, Doğu Akdeniz'in en büyük, tümden Akdeniz'in de üçüncü en büyük adası. - Bu yazıyı yazmaya niyetlenirken araya sıkıştırmayı düşündüğüm şeyler arasında kesinlike bu riziko - kim milyoner olmak ister bilgisi yoktu :)
Ada'nın kuzeyine ulaşım sadece Türkiye'den, bir de girmeyi başarabilmişler için güneyden. Burada güneyden kasıt Rum kesimi. Büyük illerin çoğundan direk uçuş var Ercan Havalimanı'na. Ercan, Lefkoşa'nın biraz dışında. Ulaşım seçenekleri de kısıtlı. Çünkü Kıbrıs'ta genel olarak toplu taşıma kısıtlı. Kuzey de güney de özel araç kullanımını tercih ediyor. Kişi başı oranında yalan olmasın ama dünyada ilk 3'te filan. Bu durumda ulaşımı nasıl sağlıyoruz?1- Bu kişilerden biriyle akrabalık/arkadaşlık bağımızdan faydalanarak
2- Her şey dahil otel rezervasyonuna transfer de tabii ki dahil, aman deyim ha diyerekten
3- Kibhas kullanarak > kendisi Kıbrıs'ın Havaş'ı olur, saatlerini buradan kontrol edebilirsiniz.
4- Taksi: Herhalde tekerleğin bulunmasından hemen sonra motor/beygir gücü çeşitlilik gösterse de sabit kalmış nadide ulaşım çeşidi :) Kıbrıs'ta yoldan taksi çevirmek diye bir olay yok (Havaalanı yol değil. Zaten orada var sıra sıra gönlünüzce seçmelik). Taksi durağını arayacaksınız, öyle geliyorlar. Kıbrıs'ta bir süre daha kalacaksanız ve arabayı siz kullanmayacaksanız, bir de taksi şoförünüzden memnun kaldıysanız, bence telefonunu alın: İhtiyacınız olduğunda direkt ararsınız.
5- Araba kiralama - direkt havalimanından kiralayan bir şirket var ama diğerleri de yanına yamacına getiriyorlardır herhalde araçları.
Şimdi önemli not: Direksiyon sağda, trafik de bu istikametten akmakta. Kıbrıslı sürücüler genel olarak trafik kurallarına saygılı, araca da hakim ama Türkiye'den gelenlere dikkat! Kiralık araçların arka plakaları kırmızı renkte oluyor; yani bu tip bir araç görürseniz aman diyeyim yine de daha bir dikkatli olun! Bol Bol döner kavşak var trafik ışığı yerine ve herkes sağına yol veriyor - ani çıkışlar yapmayın yani! Otopark sorunsalı yok, benzin Türkiye kadar pahalı değil.
İngiliz ekolünden başlamışken, prizler de 3'lü. Cep telefonu prizi için 2'li ara priz başlığına ihtiyaç duyabilirsiniz. Otellerde kanımca vardır ama bir sorun. Ev filan kiralayacaksanız da sorun :)
Adada Türkiye'den gelen ürünler - rakı hariç - Türkiye'ye göre biraz daha pahalı, İngiltere'den gelen ürünler "aman da iyi ki buraya gelmişim" çeşitliliğinde ve fiyatlarında.
Adaya illaki kumar oynamaya gelmişlere bir lafım yok ama bilmeyenlere/fikri olmayanlara/gezmeyi sevenlere diyeceğim ada çok güzel. Aralık, ocak, şubat, temmuz, ağustos bünyeleri zorlayan aylar. Onun haricindekiler çilekli, naneli, portakallı, ferah ferah limonata....
Tarih meraklılarına gezilesi bir çok seçenek var: Salamis - Soli - 3 kaleler (Kantara, St. Hillarion, Buffavento), Girne Kalesi, Lefkoşa sur içi (cami - hanlar - hamamlara ek birbirinden güzel kapıları), Mağusa Lala Mustafa Paşa Cami, Mavi Köşk, Dipkarpaz Aya Synesios Kilisesi, Girne Bellapais Manastırı bunlardan birkaçı.
Yeme içme hem çok keyifli hem de gayet uygun. Niazi's, Kızılkayalar (Karpaz), Gemi konağı, Yorgo (kasap), Ambiance (Karaoğlanoğlu), Alagadi 1 (Girne), Eminem (Çatalköy), Hürdeniz mideleri, benlikleri fazlasıyla mutlu edecek seçenekler. Gelmişken herşey dahil bir otelde deniz-kum yapabilirsiniz tabii ama mobil gezmek kesinlikle daha keyifli. Bellapais Manastırı'na gidip minnoş sokaklarında gezip sonra manastırın bahçesinde müthiş manzaraya karşı kahvenizi yudumlayın. Girne Limanı'nda gezinip soğuk bir şeyler içip içinizi ferahlatın ama sabah gelmişseniz de mutlaka Akpınar'da serpme kahvaltı yapın. Mutlaka Altınkum ve Ayfilon'da yüzün. Mağusa'da Palm Beach'den denize girip Maraş'a uzaktan bakın. Eylül ayında gelmişseniz Akdeniz Plajı'nda bebek caretta caretta'ları denize kavuşturun :) Girne'de kalacaksanız Escape, en popüler olup da eksik kalınmayası beach. Shaya İngiliz emekli amcalar, teyzeler ve benim favorim :) Alagadi 1-2-3 doğal plajlar, sadece Alagadi 1'de bir tesis var.
Kıbrıs'a TC kimlik kartı ile girmek mümkün. Eğer pasaportunuzda K.K.T.C damgası olursa Yunanistan'a giremiyorsunuz, kimlik o yüzden daha yerinde bir tercih. Türkiye'de pasaport kontrolde çıkış yaparken pasaportsuz seyahat belgesi veriyor memur, bu belge ile seyahat ettiğiniz için de yurt dışı çıkış harcı ödemiyorsunuz. Kıbrıs'a girerken bu belgeyi kaybetmişseniz sorun yok, burada da memur bir tane daha veriyor, kaybetmemişseniz bir zahmet uçakta filan dolduruverin isim-soyisim-kimlik no (T.C kimlik değil, kimlik kartının üzerindeki no) pasaport sırası ilerleyiversin. Bir de Kıbrıs'taki memurun verdiği formu bir zahmet kaybetmeyiverin çıkışta lazım olacak. 65 yaş üstü iseniz onu da kaybetmenizde problem yok, Kuzey Kıbrıs devleti iltica olasılığınızdan endişe duymuyor nedense :)