Elif Çakır: “Blogumda oğlum ile yaşadığım annelik tecrübelerimin yanı sıra emzirme, ek gıda, çeşitli çocukluk çağı hastalıkları ile ilgili bilgiler de mevcut”

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba. İsmim Elif Çakır. 9 yıllık evliyim ve 4,5 yaşında bir oğlum var. Bir kamu hastanesinde çocuk doktoruyum. Kasım 2013 tarihinden bu yana da Güncel Anne blogunun yazarıyım. “Çalış, yaşa, yaşat, öğren, öğret, gez” şeklinde bir yaşam felsefem var.

Elif Çakır: “Blogumda oğlum ile yaşadığım annelik tecrübelerimin yanı sıra emzirme, ek gıda, çeşitli çocukluk çağı hastalıkları ile ilgili bilgiler de mevcut”

Bir çocuk doktoru olarak anne olmanın kolay ve zor yanları sizce neler?
Annelik insanın tüm unvanlarını sıfırlıyor bence. Anne olmak, benim şimdiye dek aldığım en zor ama bir o kadar da güzel unvan. Kolay olan tarafı, pek çok anneyi telaşlandıran, korkutan bazı durumların sizi korkutmuyor olması. Mesela yeni doğan bir bebeğin beslenme sonrası kusmasının normal olduğunu, bebeğinizin her ağlamasının aç olduğunu göstermediğini biliyorsunuz ya da gece yarısı ateşlenince her anne gibi siz de telaşlansanız da acil servise gitmek zorunda kalmıyorsunuz. Zor olan tarafı ise uzun ve yorucu çalışma saatleri ve gece nöbetleri... Annesi veya babası doktor olan her çocuk, “her tatilin kendi ailesi için de tatil olmayabileceğini, bazı günlerde sabah evden çıkan anne veya babasını ancak ertesi gün akşam görebileceğini” çok küçük yaşlardan itibaren öğrenir. Bizim evde, sabahları evden çıkmadan önce mutlaka sorulan soru: Anne bu gece gelecek misin? Türkçesi “nöbetçi misin?”dir mesela.

Blogunuz http://www.guncelanne.com/ nasıl ortaya çıktı? Hikâyesi ve içeriği nedir?
Yazmayı ve okumayı hep seven biri olarak henüz anne değilken, Çağın’a hamile iken aklıma düşmüştü blog yazmak. O dönemde başka bloggerların yazdığı hamilelik günlüklerini okumayı çok seviyordum. Uzun bir dönem ha yazdım, ha yazacağım diye geçti. Blog açmak, yeni anneliğin heyecanı, hayat koşturmacası derken ertelendi de ertelendi. Başka blogları okurken, akşamları 3-5 dakika boş kalınca, oğlumun ilklerini yaşarken hep istedim blog yazmayı. Uzun bir süre "Blogum olsaydı şunu şöyle yazardım, şunları paylaşırdım" diye içimden geçirdim. Blog yazmaya başlamadan çok önce Twitter’da annelerin sorularını yanıtlamaya, çocuk sağlığı ilgili spot bilgiler vermeye başlamıştım. Zamanla beni takip eden anne sayısı oldukça arttı. Takipçilerim sık sık “bir blog açsanız da bu bilgiler, toplu olarak elimizin altında olsa” şeklinde sitemde bulunuyorlardı. En sonunda da bir gazetenin anne-bebek editörünün de yüreklendirmesiyle Çağın’ın 2. doğum gününde başladım blog yazmaya. Güncel Anne, şu anda ailem dışında hayattan en çok keyif almamı sağlayan şey. Blogda Çağın ile yaşadığım annelik tecrübelerimin yanı sıra emzirme, ek gıda, çeşitli çocukluk çağı hastalıkları ile ilgili bilgiler mevcut. Ek gıda tarifleri, çocuk gelişimi ile ilgili pek çok tavsiye ve çocuk kitapları ile ilgili yorumlar da yer alan blogumda bir de Güncel Anne’ye sor köşesi var ki buradan sorulara aktif bir şekilde yanıt veriyorum.

Elif Çakır: “Blogumda oğlum ile yaşadığım annelik tecrübelerimin yanı sıra emzirme, ek gıda, çeşitli çocukluk çağı hastalıkları ile ilgili bilgiler de mevcut”

Kendinizi bir “anne blogger” olarak nasıl tanımlarsınız?
Blogger anne olmak, benim için çok keyif verici bir durum. Güncel Anne, Aralık 2013’de doğdu; her geçen gün okunurluk oranları artıyor ve de sosyal medyada ulaştığı insan sayısı günden güne katlanıyor. Bu da beni hem oldukça mutlu ediyor hem de daha çok çalışmaya ve kaliteli içerik üretmeye teşvik ediyor.

Bir blogger olarak sosyal medya sizin için ne ifade ediyor?
Sosyal medya blogların adeta dışarıya açılan yeni yüzü. Hatta Instagram bir çeşit mini blog. Çoğu zaman o anda aklıma gelen ve bloga yazmaya vaktimin olmadığı şeyleri Instagram ve Facebook hesaplarımda paylaşıyorum. Daha sonra konuyu daha da detaylandırıp, altındaki yorumlara da yanıt verecek şekilde bloga yazıyorum. Ama tüm işimi gücümü bırakıp, ailemle geçireceğim saatlerden çalıp sosyal medyada uzun saatler geçirmeyi sevmiyorum. Benim için sosyal medya saatleri hastanede öğlen aralarında, evde ise Çağın’ın uyumasından sonra başlıyor.

Blogunuzdan sonra sosyal medyaya nasıl yöneldiniz? Takipçilerinizle aranızda nasıl bir bağ var, hesaplarınızda size yöneltilen tüm yorumlara cevap veriyor musunuz?
Daha önce de belirttiğim gibi daha blogger anne olmadan önce bile Twitter’da (https://twitter.com/drepb) oldukça aktiftim. Takipçi sayım bir hayli fazla idi. Blogu açtıktan sonra önce bir Facebook(https://www.facebook.com/GuncelAnne?fref=ts)sayfası açtım ve burada soru-cevap şeklinde paylaşımlar yapmaya başladım. Bu tip paylaşımlar okurlarım tarafından oldukça yararlı bulundu. En son 1,5 yıl kadar önce de Instagram’da (https://instagram.com/guncelanne/) paylaşımlar yapmaya başladım. Burada da hem bilgi içerikli hem de günlük hayatımdan kareler içeren paylaşımlar yapıyorum. Instagram’da özellikle Çağın’la yaptığımız etkinlikler çok dikkat çekiyor. Hem Instagram’da hem Facebbok’ta hem de Twitter’da annelerin sorduğu sorulara  yanıt vermeye çalışıyorum. Blog tutmanın interaktif bir süreç olduğunu düşünüyorum. Blogda da zaten okurlardan gelen her soruya yanıt veriyorum. Yoğun iş hayatımdan dolayı biraz zaman alabiliyor ama eninde sonunda blogdan sorulan tüm soruları yanıtlıyorum.

Elif Çakır: “Blogumda oğlum ile yaşadığım annelik tecrübelerimin yanı sıra emzirme, ek gıda, çeşitli çocukluk çağı hastalıkları ile ilgili bilgiler de mevcut”

Blog yazmaya yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Nelere dikkat etmeliler?
Blog yazmaya başlamak için öncelikle heves sonrasında devam ettirebilmek için ise azim ve tutarlılık gerekiyor. Blog yazarlarının aynı zamanda iyi birer okuyucu olması gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle yazmak istedikleri alanı belirlemeleri, yazarken iyi olduklarını düşündükleri bir konuda yazmaları önemli. Blogu belli aralıklarla güncellemeleri, teknik alanda bilgileri sınırlı ise yardım almaları, okuyucu ile etkileşime girmeleri diğer tavsiyelerim arasında.