Moskova Metrosunu Kullanma Kılavuzu

Moskova, oldukça sık gelen trenleri ve özellikle iş çıkış saatlerinde koşuşturan insanlarıyla oldukça işlek bir metro sistemine sahip… Ancak bu kadar güzel ve her mevsim ziyaretçi çeken bir kentin metrosunun yabancı turist canlısı olduğunu söylemek biraz zor. Bilgilendirme tabelalarının ve istasyon isimlerinin sadece Kiril harfleriyle yazılmış olması, metro içerisinde yol bulmayı zorlaştırıyor. Bir rehberiniz varsa ne ala, ancak yalnız gezecekseniz bazı basit önlemlerle metro yolculuğunuzu daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

Öncelikle, Moskova’ya gitmeden önce Kiril harfleriyle yazılmış tabelaları ve durak adlarını okuyabilmek için harflerin okunuşunu öğrenmekte fayda var. İkinci önemli nokta ise, mutlaka bir metro bağlantı haritası edinmek… Kaldığınız otelden ya da merkezdeki Turist Information’dan bir harita alabilirsiniz.

Moskova metrosunda bilet turnikelerinden bir kez geçtikten sonra dışarı çıkış yapmadığınız takdirde istediğiniz kadar aktarma yapabilirsiniz. 11’lik, 20’lik ve üzeri sayıda kullanımlık kartlar bilet gişelerinden temin edilebilir. Gişelerdeki görevlilerin çoğunun İngilizce bilmediğini belirteyim. Dolayısıyla, Rusça rakam ve sayıların Türkçe okunuşlarını not edin ve yanınızda bulundurun.

Moskova metrosunda her biri ayrı renk ve sayıyla ifade edilmiş 11 hat var. Bir metro girişinden girdikten sonra, ​gideceğiniz durak hangi hat üzerindeyse o rengi ve numarayı gösteren tabelaları izleyerek hedefinize ulaşabilirsiniz.

Bir egzersiz yapalım: Örneğin, Pushkinskaya durağındasınız ve Sportivnaya durağına gitmek istiyorsunuz (Nazım Hikmet’in mezarının bulunduğu Novodevichy Mezarlığı’na gitmek için bu durakta inmelisiniz)… Pushkinskaya mor (7 numaralı) hattın üzerinde, Sportivnaya ise kırmızı (1 numaralı) hattın üzerinde… En kolayı; Pushkinskaya metro durağından giriş yapıp mor hattın bir sonraki durağı olan Kuznetsky Most’a gidip istasyondan çıkış yapmadan kırmızı hattı gösteren tabelaları izleyerek Lubyanka durağına geçmek ve oradan da Sportivnaya durağına gitmek üzere trene binmek… Hangi taraftaki trene bineceğinizi anlayabilmek için, bineceğiniz hattın son durağının adını tabelada bulmanız yeterli… Ayrıca peronların duvarlarında bulunduğunuz durağı kırmızı harflerle, ondan sonraki durakları ise siyah harflerle belirtmişler; buradan da doğru yerde olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

Örnekten de anlaşılacağı üzere, duraklar arasında bir müddet yürüyerek geçiş yapabilirsiniz. Haritada yan yana noktalar geçiş yapabileceğiniz durakları gösteriyor. Ancak bu durum, merkezi bir yerde bulunan Okhotny Ryad - Teatralnaya - Ploshchad Revolyutsii durakları için geçerli değil… Okhotny Ryad’dan Ploshchad Revolyutsii’ye geçiş yapmak istiyorsanız önce Teatralnaya durağına geçip ardından Ploshchad Revolyutsii’ye geçmeniz gerekiyor.

Eğer yolunuzu bulamadıysanız, hangi duraktan giriş yaptığınızı anlayamadıysanız (çünkü istasyon girişlerinde istasyonun ismi yazmıyor, sadece bir M harfi görebilirsiniz, hatta onu görmediğiniz durumlar da olabiliyor), istasyonlar arasında kaybolduysanız; gözünüze gençleri kestirin. İngilizce bilmiyorlarsa bile gideceğiniz durağın ismini söylerseniz, size bir şekilde anlatmaya çalışacaklardır. Her yürüyen merdivenin başında ya da turnikelerin yanında küçük kulübelerde oturup metro içerisindeki düzenden sorumlu olduğunu düşündüğüm kişilere ise soru sormanızı tavsiye etmem, pek yardımsever olduklarını söyleyemeyeceğim.

Çok sık tren olduğu için acele etmenize ve yakalamak için koşturmanıza gerek yok, nerdeyse iki dakika geçmeden hemen yenisi geliyor. Kaç tane durak gittiğinizi saymanızda fayda var, zira yanlış yöne gittiğinizi düşünüyorsanız inip karşıya geçip tekrar geldiğiniz yöne giden trene binebilirsiniz.

Trenlerin bazılarında Wi-Fi mevcut, uzun yolculuklar sırasında online olabilirsiniz. Trenlerde bir sonraki duraklar anons ediliyor ancak gürültüden pek duymak mümkün olmuyor. Ancak durakları saydığınızda, bu sorunu da çözmüş oluyorsunuz. İlginç bir ayrıntı: Eğer anonsu yapan kişi erkekse merkeze doğru, kadın ise merkezden çeperlere doğru gidiyorsunuz demektir. Bu şekilde de hangi yönde olduğunuzu ayırt edebilirsiniz.

Moskova’nın kolay sayılabilecek bir metro sistemi olmasına rağmen, Latin alfabesiyle yazılmış tabelaların olmayışı işi biraz zorlaştırıyor. Ancak birkaç sefer kullandıktan sonra sistemi çözüyorsunuz… Ondan sonrası ise yolculuğun ve her biri bir sanat eseri olan durakların tadını çıkarmak…

(Moskova Metro haritası: http://www.moscow.info/metro/map.aspx)