Abidjan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Abidjan.jpg

Abidjan, Batı Afrika’nın Fransızca konuşulan en kalabalık şehridir. Bölgenin kültürel ve ekonomik durumu düşünüldüğünde, Abidjan’ın sanayileşme ve şehirleşme alanlarında oldukça yüksek bir seviyede olduğu söylenebilir.

1931’de kurulan yeni rıhtım sayesinde hızla büyüyen Abidjan, 1933 yılında Fransız kolonisinin başkenti olmuştur. 1960’da bağımsızlığını kazandıktan sonra da Fildişi Sahili’nin başkenti olmuştur. 1951’de Vridi Kanalı’nın tamamlanmasıyla önemli bir liman şehri haline gelmiştir. 1983 yılında Fildişi Sahili’nin başkenti Yamoussoukro şehri olmuştur ancak tüm siyasi yapılar ve yabancı elçilikler Abidjan’da bulunmaya devam etmektedir. Fildişi Sahili’nin en büyük şehri ve ekonominin merkezi olması sebebiyle Abidjan, resmi olarak ülkenin ekonomik başkentidir.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=8WkL5K1A8Iw

Abidjan ile İlgili

Abidjan Nerededir?

Batı Afrika’da bulunan Abidjan, Fildişi Sahili’nin güneydoğu kıyısında, Gine Körfezi’nde yer almaktadır. Şehir Ebrié Lagünü üzerinde kurulmuştur. İş merkezi Le Plateau; Cocody ve Deux Plateau ile birlikte şehrin merkezini oluşturur. Lagünün kuzey kıyısında Adjamé, güneyinde Treichville ve Marcory, batısında Attecoube, Locodjro, Abobo Doume ve Yopougon bölgeleri bulunur. Lagünün tam ortasında Ile Boulay vardır. En güneyde ise şehrin limanının ve havaalanının bulunduğu Port Bouët yer alır.

Abidjan’a Nasıl Gidilir?

Abidjan’da bulunan Felix Houphouet Boigny Uluslararası Havalimanı’na Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşu bulunmaktadır. Haftanın dört günü düzenlenen bu seferlerin dışında; farklı hava yollarının aktarmalı uçuşlarını kullanarak da Abidjan’a ulaşabilirsiniz.

Abidjan’a Ne Zaman Gidilir?

Sub-ekvatoral iklime sahip olan Abidjan’da hava genellikle nemli ve sıcaktır. Mayıs, haziran, temmuz, eylül, ekim ve kasım ayları yağmurlu, diğer aylar kurak geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 27 derece civarındadır ve yıllık yağış miktarı ortalama 2.000 milimetredir. Yağmurlu sezonda yağış hiç kesilmeden günlerce sürebilir ve nem oranı yüzde 80’lere ulaşır. En yüksek sıcaklık 43 derece ile 1999 yılının Şubat ayında, en düşük sıcaklık ise 15 derece ile 2000 yılının eylül ayında kaydedilmiştir. Kasım ayından mart ayına kadar olan dönem Abidjan’ı ziyaret etmek için en uygun dönemdir. Geceler serin, hava ise açıktır. Ancak ocak sonu ve şubat başından kaçınmakta fayda var zira Sahra Çölü’nden esen sıcak ve kuru rüzgarlar her yeri kumla kaplamaktadır.

Abidjan’da Nerede Kalmalı?

Abidjan’da Cocody, Le Plateau, Marcory ve Yopougon’da 2, 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerde, apart otellerde, kiralık dairelerde veya kiralık villalarda konaklayabilirsiniz. Fiyatlar, sunulan imkanlara ve bulunduğu konuma göre değişiklik göstermektedir.

Abidjan’da Gezilecek Yerler

Bulunduğu kıtada sıra dışı bir atmosfer yaratan gökdelenleri ile ünlü olan Abidjan, Batı Afrika’nın Paris’i olarak anılmaktadır. Lagün üzerine kurulmuş bir şehir olan Abidjan’da gezilecek yerleri sizler için derledik.

Abidjan’da görülmesi gereken diğer yerler

Fildişi Sahili Ulusal Kütüphanesi, Cocody Çağdaş Sanat Müzesi, Marché de Cocody, La Pyramide, Büyük Camii, The Plateau, Bingerville Botanik Bahçesi, Treichville, Parc National de Tai.

 Abidjan Şehir İçi Ulaşım

luxury-cars.jpg

Abidjan şehri oldukça geniş bir alana yayılmış olduğundan, yürüyerek gezmek çok uzun zaman alır. Zone Quatre dışındaki bölgelerde bisiklete binmek çok da güvenli olmadığından taksi, otobüs ve tekne gibi seçenekler tercih edilmektedir. Abidjan’da iki tür taksi bulunur. Kırmızı veya turuncu renkli olanlar şehrin tüm bölgelerinde hizmet veren ancak en pahalı ulaşımı sunan taksilerdir. Renk kodlarıyla çalışan ikinci tür taksiler ise belli bölgeler içinde hizmet vermektedir. Örnek vermek gerekirse; yeşil renkli taksiler Koumassi bölgesinde çalışır. Bu taksilerin fiyatları çok daha uygundur ancak paylaşıma açık olmaları ve yalnızca bir bölge içinde çalışıyor olmaları dezavantaj yaratmaktadır. Her iki tür takside de taksimetre bulunmaz, olsa bile bozuktur. Bu nedenle hareket etmeden evvel fiyat konusunda anlaşmayı unutmayın. Otobüs ile ulaşım kolay ve ucuzdur ancak otobüsler inanılmaz şekilde kalabalıktır. Yankesicilere de dikkat etmek gerekmektedir. Motosiklet taksiler ile ulaşım illegaldir ve güvenli değildir. Lagünün karşısına geçmek isterseniz, tekne seçeneğini tercih ederek zevkli bir yolculuk yapabilirsiniz.

 Abidjan Mutfağı

Fildişi Sahili’nin otantik yemeklerini pek çok yerde bulabilirsiniz. Kimi kaldırımda kimi de yol kenarında sıralanmaktadır. Restorana gittiğinizde ise oturmadan önce fiyatları sormanızda fayda var zira yemek sonrası tuzlu bir sürprizle karşılaşmanız muhtemeldir. Pirinç, manyok, yer elması ve ekmek bölgenin ana yemekleridir. Ekmek genelde kahvaltının yanında yenmektedir ya da yemeğe eşlik eder. Manyok ise iyice pişirilip muz ile karıştırılarak püre halinde tüketilmektedir. Bu yemeğe “plakali” denmektedir. Fildişi Sahili’ndeki en ucuz yemek ise balıktır. Avrupa mutfağına ait yemekleri Plateau, Cocody, Deux Plateaux ve Zone 4 gibi kalburüstü bölgelerde bulabilirsiniz.

Popüler restoranlar

Aboussouan: Fildişi Sahili’nin en güzel yemeklerinin en iyi şefler tarafından yenilikçi bir şekilde hazırlandığı Aboussouan adeta bir yemek cennetidir. Restoranın şarap listesi de mükemmeldir. Öğle ve akşam yemekleri sunan Aboussouan salıdan cumartesiye açıktır.

Des Gateaux et Du Pain: Abidjan’ın bir numaralı pastanesi olan Des Gateaux et Du Pain taze ekmekleri, çikolatalı pudingleri ve meyveli kekleri ile ünlüdür. Pastane, pazartesi-cumartesi günleri arasında 07.00-20.00 arası açıktır.

Diğer restoranlar: Le Nandjelet, Restaurant des Combattants, Hippopotamus, Abidjan Cafe, Hypermarché Sococé, Urban Chic, Allocodrome.

Bahşiş

Fildişi Sahili restoranlarında bahşiş genellikle hesaba eklenir. Eğer eklenmemişse hesabın yüzde 10 ya da 15’ini bahşiş olarak bırakmak uygun olacaktır.

Abidjan’da Alışveriş

n_81379_1.jpg

Abidjan’ın çeşitli bölgelerinde çok sayıda pazar ve sokak tezgahı vardır. Şehrin en büyük alışveriş merkezlerine uğramasanız da, sokaklarda şaşırtıcı çeşitlilikte sanat eseriyle karşılaşırsınız. Pazar yerlerinde ya da tezgahlarda tekstilden mücevhere, maskeden ahşap oyma objelere, çömlekten müzik aletine kadar pek çok el yapımı ürün bulabilirsiniz. Abrogoua Bulvarı’ndaki Adjame Çarşısı, şehrin en popüler alışveriş noktalarından biridir. Treichville ve Koumassi’e kurulan pazarlara da uğranabilir.

Abidjan Gece Hayatı

Abidjan, Afrika kıtasındaki en canlı ve en enerjik gece hayatına sahiptir. Şehrin her köşesinde gece kulüpleri, barlar ve Fildişi Sahili’nin sembolü olan “maquis” denen açık hava restoranları bulunur. Yopugon’daki Rue Princess, gece eğlencesi için en çok tercih edilen bölgedir zira bu cadde gece kulüpleri ile doludur. Le Monde Arabe, Le Vélodrome ve Zénith de Baby bölgenin başlıca mekanlarındandır. Abidjan’ın diğer bölgelerindeki bazı ünlü mekanlar ise şöyledir: Parker Place, L’Acoustic, Le Bidule, Place Vendôme.

Abidjan Festivaller

Afrika Performans Sanatları Festivali (Mart)

Urban Müzik Festivali (Nisan)

Climbie Beach Festivali (Ağustos)

Uluslararası Komedi Festivali (Ağustos)

Clap-Ivoire Film Festivali (Eylül)

Abissa Festivali (Ekim)

Fildişi Sahili Ulusal Film Festivali (Kasım)

Uluslararası Caz Festivali (Kasım)

Abidjan Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

Paskalya Yortusu

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

İsa’nın Göğe Yükselişi

Beyaz Pazar

Kadir Gecesi

Ramazan Bayramı

Bağımsızlık Günü (7 Ağustos)

Meryem’in Göğe Kabulü (15 Ağustos)

Kurban Bayramı

Azizler Günü (1 Kasım)

Ulusal Barış Günü (15 Kasım)

Peygamberin Doğum Günü

Noel (25 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Abidjan İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 185

Yangın: 180

Polis: 111

Abidjan Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Fildişi Sahili Cumhuriyeti’ne girmek için vize alması gerekmektedir. Sarı humma aşısı zorunludur. Seyahat öncesi ve seyahat sırasında sıtmaya karşı da gerekli önlemler alınmalıdır.

Fildişi Sahili Türkiye Dış Temsilcilikleri

ABİDJAN BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: Boulevard lagunaire
Charles de Gaulle Immeuble N’Zarama,
3ème étage – Abidjan Plateau Posta adresi :01 B.P 5137
Abidjan 01/COTE D'IVOIRE
Telefon: (225) 20 25 51 10
Faks: (225) 20 25 51 11
[email protected]
http://abidjan.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: FİLDİŞİ SAHİLİ CUMHURİYETİ, TOGO

Abidjan Para Birimi

Fildişi Sahili sınırları içerisinde yer alan Abidjan şehrinin para birimi Batı Afrika CFA Frangı’dır. 1 TL yaklaşık 200 Batı Afrika CFA Frangı’dır.

 Abidjan Resmi Dili

Fildişi Sahili sınırları içerisinde yer alan Abidjan’ın resmi dili Fransızca’dır. Abidjan Fransızcası olarak bilinen bu diyalekt, bazı farklı sözcükleri ve telaffuzu ile standart Fransızca’dan farklıdır.  Şehirde konuşulan yerel dil ise Ebrié’dir. Abidjan nüfusunun büyük bir kısmı tarafından halen kullanılan ve anlaşılan bir başka dil ise, tarihi Dioula dilidir. Abidjan ülkenin dört bir yanından gelen Fildişi Kıyılı halkın yaşadığı bir yer olduğundan; ülkede konuşulan 60’a yakın yerli dil arasından Attié, Baoulé, Bété ve Wobé dillerine konuşanlara da rastlanır. Şehri çevreleyen otuzdan fazla köyde ise çoğunlukla Baoulé ve Ebrié dilleri konuşulmaktadır.

Abidjan Saat Farkı

Fildişi Sahili (GMT +0) ile Türkiye (GMT +2) arasında 3 saat zaman farkı bulunur. Türkiye’nin saati Abidjan’dan 3 saat ileridir.

Abidjan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type E / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 27oC
    • Şub 28oC
    • Mar 28oC
    • Nis 28oC
    • May 27oC
    • Haz 26oC
    • Tem 25oC
    • Agu 24oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 26oC
    • Kas 27oC
    • Ara 27oC

Kısa Kısa

Nüfus: 4,707,404  / Dil: Fransızca / Para Birimi:  Batı Afrika CFA Frangı (XOF) / İklim: Tropikal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün