ABD seyahatlerinin önemli duraklarından biri olan Washington’da görülmesi gereken çok sayıda yer var. Bu yerleri görmeniz ve şehirde mutlaka yapılması gereken aktiviteleri yapabilmeniz için ortalama 3-4 günlük bir süre ayırmanız önerilir.

Washington Ulusal Katedrali

national-1697664_960_720.jpg

Washington Ulusal Katedrali, kendini tüm insanlar için dua evi ve ulus için manevi bir ev olarak hizmet vermeye adamıştır. Kendisine bir misyon geliştirmiştir. Bunlar ülkeye ve onun birçok inanç geleneklerine hizmet etmek için çalışan ulusal bir kilise olarak;

- Ziyaretçilere ve hacılara hizmet etmeye adamış ulusal bir hazine olmak,

- Piskoposluk hizmetine, Katedral Kapısı'ndaki üç okula ve ibadet topluluğuna adamış olan Washington'un Piskoposluk Piskopos Katedrali olmak,

- Konuşmacı ve ortaklık içinde insanları bir araya getirmek için programlama yapmakla görevlendirilen bir konverör olarak görevde bulunmaktır.

Ulusal Katedral, ulusumuzda ruhsal uyumu, inançlar arasında uzlaşma ve dünyadaki merhamet için bir katalizör olmayı hedeflemektedir. Kamu tanıkları, yaratıcı programlar ve şirket ibadetiyle vizyonlarını geliştirmektedirler. Her yerde kutsal mekanlara olumlu bir örnek hizmet sunmak için ziyaretçileri hoşnut karşılarlar.

14. yüzyılın İngiliz Gotik stili örnek alınarak modellenen neo-gotik tasarım, dünyadaki altıncı, ABD sınırları içerisindeki ikinci en büyük katedralidir. Ayrıca ve Washington’daki dördüncü en yüksek yapı olan bu Katedral, Episkopal Kilisenin Başkanlık Piskoposu Michael Bruce Curry'nin ve Washington Piskopos Piskopos Mariann Edgar Budde'nin koltuğudur. Turistlerin uğrak mekanlarından biri olan bu büyüleyici katedrali 2009 yılında yaklaşık 400.000 ziyaretçi gezmiştir.

Katedral inşaatı, 29 Eylül 1907'de başkan Theodore Roosevelt'in ve 20.000'in üzerinde kalabalığın bulunduğu bir ortamda atıldı ve 83 yıl sonra Başkan George HW Bush'un huzurunda sona erdi. Oymalar ve heykel gibi dekoratif çalışmalar 2011 yılı itibariyle devam etmektedir.

Katedral Washington'un kuzeybatı çeyreğinde Massachusetts ve Wisconsin Bulvarları'nda tüm heybetiyle ziyaretçilerini kucaklamaktadır. Yakın zamanda örgütlenmiş mezhepler arası Washington Teolojik Konsorsiyumu’nun da ortak üyesidir. Katedral, Ulusal Tarihi Yerler Kayıtları'nda listelenmiştir. 2007'de Amerikan Mimarlar Enstitüsü tarafından Amerika'nın En Sevdiği Mimarlık Listesi’nde üçüncü sırada yer aldı.

Beyaz Saray

white-house-619808_960_720.jpg

Beyaz Saray, Washington DC'de 1600 Pennsylvania Avenue NW'de bulunan Birleşik Devletler Başkanı'nın resmi ikametgahı ve başlıca işyeridir. 1800'de John Adams’dan günümüze, bu görkemli yapı her ABD başkanının ikametgahı olmuştur. Bu nedenle Beyaz Saray ismi, politik işlerde başkan ve danışmanlarının eylemlerini açıklamak için bir deyim gibi sıklıkla kullanılmaktadır. "Beyaz Saray açıklıyor ..." gibi.

Saray, inşaat öncesi yapılan mimari tasarım yarışmasını kazanan ismi İrlanda doğumlu mimar James Hoban tarafından neo-klasik tarzda tasarlanmıştır. İnşaat, 1792-1800 yılları arasında Aquia Creek kumtaşı ve beyaz boya kullanılarak tamamlanmıştır. Thomas Jefferson, mimar Benjamin Henry Latrobe ile birlikte 1801'de eve taşınmıştır. Konak, 1814 yılında 1812 Savaşı devam ederken, Yakıcı İngiliz Ordusu tarafından alevlendi, iç kısımlar yıkıldı ve dış cephelerin çoğunu hasar gördü. Yeniden yapılanma hemen başladı ve Başkan James Monroe, Ekim 1817'de kısmen yeniden yapılandırılmış hükümet merkezine taşındı. Dış inşaat, 1824'te yarı dairesel Güney limanının, 1829'da Kuzey limanının da eklenmesiyle sürdürüldü.

Başkan Theodore Roosevelt, idari konutun içinde kalabalık olması nedeniyle tüm çalışma ofislerini 1901'de yeni inşa edilen Batı Kanadına taşıdı. Sekiz yıl sonra 1909'da Başkan William Howard Taft, Batı Kanadını genişletti ve ilk Oval Ofis'i kurdu. Bölüm genişletilmesi tamamlandığında da taşındı. Ana konakta, üçüncü katta bulunan çatı katı, çatı pencereleri ile birlikte genişletilerek 1927'de yaşam alanına dönüştürüldü. Sosyal etkinlikler içinse resepsiyon etkinlikleri alanı olarak yeni inşa edilen bir Doğu kanadı kullanıldı; Jefferson'un kolonileri yeni kanatları birbirine bağladı. 1946 yılında Doğu Kanadı içerisinde yapılan değişiklikler tamamlanarak ek ofis alanı oluşturuldu. 1948'de evin yük taşıyan dış duvarları ve iç ahşap kirişlerin pek dayanıklı olmadığı belirlendi. Harry S. Truman bünyesinde, yükü taşıyabilmesi için kuvvetlendirici çelik direkler binaya eklendi ve iç odalar tekrardan inşa edildi.

Modern Beyaz Saray kompleksi, mevcut yapıları ve bahçesiyle Milli Park Servisi'ne ait bir Ulusal Miras Alanı olarak ilan edilmiştir. Bina, 2007'de ise Amerikan Mimarlar Enstitüsü'nde "Amerika'nın En Sevdiği Mimarisi" listesinde ikinci sırada yer aldı.

Pentagon

pentagon-80394_960_720.jpg

Pentagon, Washington’da Potomac Nehri boyunca Virginia, Arlington County'de bulunan Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı'nın merkezidir. ABD ordusunun simgesi olarak bilinen Pentagon, genelde ABD Savunma Bakanlığı'na referans olarak kullanmaktadır.

Pentagon, Amerikalı mimar George Bergstrom tarafından tasarlanmıştır. Genel mimar John McShain tarafındansa inşa edilmiştir. Zemin, 11 Eylül 1941'de inşaat için kırılmıştır ve bina 15 Ocak 1943'te göreve başlamıştır.

Pentagon, dünyanın en büyük ofis binalarından biridir ve yaklaşık 600.000 metrekarelik bir alana yayılmıştır. Beşgen bir yapıya sahip bu binanın 340.000 metrekarelik alanı çalışma ofisi olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık 23.000 askeri ve sivil görevlinin yanı sıra 3.000 savunma dışı destek personeli Pentagon'da çalışmaktadır. Beş tarafı, beş katı, zeminde iki bodrum katı bulunmaktadır. Bina içerisindeki beş koridoru ise toplamda 28,2 kilometredir. Pentagon, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği tarafından hedef alınacağı varsayımına göre, beş hektarlık yani 20.000 metrekarelik merkezi bir plaza, bir beşgen şeklinde ve gayri resmi olarak "sıfır sıfır" olarak bilinen bir lamba içermektedir.

Binanın inşaatının başlangıcından tam 60 yıl sonra, 11 Eylül 2001'de American Airlines 77 uçağı binanın batı yakasında kaçırılmış ve 189 kişi bu saldırıda hayatını kaybetmiştir. Kent, 1812 Savaşı sırasında İngilizler ve Kanadalılar tarafından yakıldığından bu yana, bu büyük kayıplı vaka Washington'un hükümet tesislerine yapılan ilk önemli yabancı saldırıydı.

Çok yüksek güvenlik önlemleriyle korunan bu önemli bina, yalnızca dışarıda bulunan Pentagon Anıtı sebebiyle ziyarete açıktır. Anıt, 11 Eylül olaylarında hayatını kaybedenlerin anısına yaptırılmıştır. Pentagon’u ziyaret edebilmek için, işlem süresi 14 gün ile 90 gün arasında değişen bir rezervasyon gerekmektedir.

Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi

smothsonian-air-space-museum-exterior-credit-eric-long.jpg

Smithsonian Enstitüsü ya da daha genel adıyla Ulusal Hava ve Uzay Müzesi (NASM olarak kısaltılır) Washington eyaletindeki gözde müzelerden biridir. Dünyadaki en eski hava aracı ve uzay aracı koleksiyonunu elinde bulundurmaktadır. 1946 yılında Ulusal Hava Müzesi olarak kurulan bölümü ve ana binası, 1976 yılında şehrin mimarının adıyla bilinen L'Enfant Plaza yakınlarındaki National Mall'da açılmıştır. 2014 yılında müze yaklaşık 6.7 milyon ziyaretçiyle rekor kırmış ve dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi olma sıfatını kazanmıştır.

Müzede Apollo 11 modülü, John Glenn tarafından uçakla gönderilen Friendship 7 kapsülü, ses engelini kıran Bell X-1 ve girişin yakınındaki Wright kardeş uçağı bulunmakta ve meraklılarının ilgi odağı haline gelmektedir.

Ulusal Hava ve Uzay Müzesi, havacılık ve uzay uçuşunun tarihini ve bilgisini, ayrıca gezegen bilimi ve karasal jeoloji ve jeofiziği araştıran çok önemli bir merkezdir. Ekrandaki hemen hemen tüm alan ve uçak orijinal veya orijinal yedekleme aracıdır. Müze, 2003 yılında hizmete giren Dulles Uluslararası Havalimanı'ndaki Steven F. Udvar-Hazy Merkezi'ni de bünyesine katarak 71.000 metrekarelik dev bir alanda faaliyet göstermektedir. Müzede şu an Maryland'daki Suitland'daki Paul E. Garber Koruma, Restorasyon ve Depolama Tesisi'ndeki koleksiyonunun restorasyonu devam etmektedir. 2014 yılından itibaren bu restorasyon ve arşivleme faaliyetleri Udvar-Hazy ek tesislerine giderek taşınmaktadır.

Meraklılarının ziyaret akınına uğrayan bu müzede, rehberler grupların özelliklerine göre uzay meraklılarına ücretsiz turlar düzenlemektedir. Geniş gruplar için önceden rezervasyon yaptırılıp işaret dili de dahil çok sayıda dil bilen rehberler eşliğinde müzeyi gezebilir ve uzay hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Washington Anıtı

washington-monument-1627184_960_720.jpg

Washington Anıtı, Kıta Ordusu'nun komutanı ve ilk Amerikan Başkanı George Washington'ı anmak için inşa edilen Washington, D.C.'deki Ulusal Alışveriş Merkezi'ndeki dev dikilitaştır. Lincoln Anıtı'nın hemen doğusunda yer alan mermer, granit ve gnaystan yapılmış anıt, hem dünyanın en uzun taş yapısı hem de dünyanın en uzun obeliskidir , 2014 National Geodetic Anketi verilerine göre 554 169.046 metre uzunluğunda veya 1884 Milli Park Servisine göre 169.294 metre uzunluğundadır. 1975 yılında, bir rampa anıtı girişinde bir basamak vardı, bu nedenle rampanın yanındaki zemin yüksekliğine uyacak şekilde yükseltildi ve kalan yüksekliği anıtın tepesine indirdi. Dikdörtgenin orijinali, tasarımcı tarafından uzunluğu 183 metre olması yönündeydi, ama temelin tasarımı ile ilgili sorular, binanın tamamlandığı zaman yüksekliğin düşmesine neden oldu. Tamamlandığında dünyanın en yüksek yapısı olan bu mermer anıt, bu unvanı Köln Katedrali’nden aldı ve tacını 1889’da Eyfel Kulesi inşası bitene kadar taşıdı.

Anıtın yapımı 1848 yılında başladı ve küçük rötuşları, fok eksikliği, malzeme sorunları gibi nedenlerle son halini 1888 yılında aldı. Orijinal tasarımı Robert Mills’ e ait yapı, maddi yetersizlikler nedeniyle düz bir dikilitaş olarak ilerledi.

2011 yılı Virginia depremi ve aynı yıl Irene Kasırgası dolayısıyla hasar görmüş ve yapı halka kapalı kalmıştır. 32 aylık onarımların ardından Milli Park Servisi ve Ulusal Alışveriş Merkezi Güveni, anıtı 12 Mayıs 2014'te ziyaretçilere açtı. Ancak Eylül 2016’daki asansör sistemi sorunları nedeniyle anıt kapatıld ı ve 2019 yılı sonunda yeniden ziyaretçilere açılması bekleniyor.