Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti, Antalya'nın 18 km doğusunda, Aksu ilçesi sınırları içinde bulunuyor. Perge, bir zamanlar Pamfilya Bölgesi’ne başkentlik yapmış antik bir kenttir. Şehirdeki Akropolis’in Tunç Çağı dönemindekurulduğu düşünülmektedir. Helenistik dönem boyunca şehir eski dünya içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasında sayılmaktadır. Ayrıca Yunan matematikçi Pergeli Apollonius'un memleketidir.

Perge Antik Kenti, Geç Klasik, Helenistik ve ağırlıklı olarak Roma İmparatorluk dönemlerinin şehir planlamacılığını yansıtması bakımından çok önemlidir. Kent planlaması çerçevesinde, aşağı kentin kuzey-güney eksenini oluşturan sütunlu cadde, çok iyi korunmuş ve dönemin mimari üslubunu yansıtan çok iyi bir örnektir. Öte yandan, sütunlu caddeyi ortasından boylu boyunca kat eden su kanalı ise kentteki dört anıtsal çeşme yapısı ve iki büyük hamam ile beraber, sıcak Pamphylia ovasındaki Perge’ye bir “su kenti” kimliği kazandırmıştır. Helenistik Dönem’de inşa edilen, Roma İmparatorluk Dönemi ve Geç Antik Dönem’de onarım gören savunma sistemi Perge’yi öne çıkaran bir diğer özelliktir. Aşağı kentin etrafındaki sur duvarı, kuleler, bastionlar ve kapılar, günümüze kadar büyük oranda ayakta kalmıştır. Akropolis surları nedeniyle, antik çağ askeri mimarisine dair en değerli bilgi kaynağı olarak kabul edilen Perge Antik Kenti, bütün bu nitelikleriyle UNESCO Dünya Miras Listesi’ne önerilmiştir.
 

Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti Kazıları Hakkında Bilgi

Perge Antik Kenti nerededir diye soracak olursanız Antalya’nın Aksu ilçesinde konumlandığını söyleyebiliriz. Anadolu’nun en düzenli Roma kentleri arasında bulunan Antik Kent, kazılardan çıkan eserlerle de görenleri büyümeyi başarmış bir tarih harikasıdır. Mimarisi kadar heykeltıraşlığı ile de adından söz ettiren yerleşim yerinin kalıntıları ve taşınabilir eserlerini ziyaret etmek isterseniz Antalya Müzesi’nin Perge Tiyatrosu Salonu’nu gezebilirsiniz. Ayrıca Tanrılar Salonu ve Lahitler Salonunda da Perge Antik Kenti’ne ait eserleri inceleyebilirsiniz. Müzeyi gezdikten sonra Perge Antik Kenti’ni daha iyi gezebilir, daha keyif alarak turunuzu tamamlayabilirsiniz.

Perge Antik Kentinin Kalıntıları

Antalya Müzesi’ni gezip Antik Kent’e ait eserleri gördükten sonra Perge Antik Kenti’nde gezebileceğiniz kalıntıları inceleyebilirsiniz. İlk kazıların 1946 senesinde İstanbul Üniversitesi tarafından başladığı Perge’nin önemli kalıntıları şu şekilde:

Tiyatro: Perge Antik Kenti’ndeki tiyatro; seyirci oturma yerlerinin bulunduğu alan, orkestra bölümü ve sahne olmak üzere 3 bölümden oluşur. Geçmiş dönemlerde orkestra bölümünde gladyatör ve vahşi hayvan dövüşlerinin de yapıldığı bilinir. Burada bulunan tiyatro yaklaşık olarak 1.300 kişilik kapasiteye sahiptir. Tiyatro’nun en ilgi çekici bölümü ise sahne binasıdır. 5 kapı ile kulise açılan sahne binasını yüzünde tablolar halinde şarap tanrısı Dionysos’un hayatını anlatan rölyefler yer alır. Sahne binasının yıkılınca bu kabartmalardan birçoğu ağır hasar görse de Dionysos’un hayatını anlatan bölümler gayet net bir şekilde görülebilir.

Stadyum: Antik kentlerin stadyumları arasında günümüze kadar en iyi şekilde gelmeyi başaran stadyumlardan biri olma unvanını elinde bulunduran Perge’nin bu antik yapısı ince, uzun ve dikdörtgen planlıdır. 234×34 metre boyutlarındaki devasa Stadyum’un güney kısa kenarında anıtsal bir ahşap giriş olduğu tahmin edilir. Uzun kenarları taşıyan kemer boşluklarının ise dükkân olarak kullanıldığı bilinir. Milattan sonra 1. yüzyılda yapılmaya başlandığı düşünülen yapı yaklaşık olarak 12.000 kişilik kapasiteye sahiptir.

Agora: Şehrin politik ve ticari merkezi olarak işlev gören Agora’nın ortadaki avlusunda dükkânlar yer alır. Bazı dükkânların tabanının mozaiklerle kaplı olduğunu görebilirsiniz. Kuzey girişinin şapel olarak kullanıldığı düşünülen Agora yuvarlak bir yapıdadır.

Sütunlu Cadde: Akropol eteğinde çeşme ve yerleşim yerleri arasında konumlanan cadde sütunlarla sıralıdır. Ortasında 2 metre genişliğine bir su kanalı yer alır. Bu kanal da caddeyi ortadan ikiye ayırır.

Helenistik Kapı: Helenistik surun doğuda, batıda ve güneyde bulunmak üzere üç kapısı vardır. Güneyde bulunan bu kapı, avlulu kapı türüne örnek teşkil eder. Milattan önce 2. asırda yapıldığı tahmin edilen Helenistik Kapı, anıtsal bir eserdir.

Güney Hamamı: Tarihe meydan okuyarak kendini korumayı başaran Güney Hamamı, çevredeki diğer hamamlarla kıyaslandığı zaman oldukça büyük ve anıtsaldır. Soyunma, soğuk banyo, ılık banyo, sıcak banyo, beden hareketleri gibi farklı görevlere ayrılmış mekânlar yan yana sıralanmış durumdadır. Bazı mekânların tabanının altında yer alan ısıtma sistemi günümüzde de görülebilir haldedir. Hamam, MS 1. yüzyıldan 5. yüzyıla kadar devam eden farklı evrelere ait inşaat faaliyetlerini yansıtır.

Perge Antik Kenti’nde gezebileceğiniz diğer yapılar arasında ise nekropol, surlar, gymnasium, anıtsal çeşme ve kapılar yer alır.
 

Perge Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Perge Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Perge Antik Kenti ziyaret saatleri aşağıdaki gibidir.

15 nisan – 2 ekim: 08.00 – 19.00
14 nisan – 3 ekim: 08.00 – 17.00
Tatil günü: Yok

Perge Antik Kenti Giriş Ücreti

Giriş Ücreti: 35 Türk lirası
Müzekart’ınız varsa yılda 2 kere, Müzekart+’nız varsa sınırsız olarak ücretsiz geçiş yapabilirsiniz.

Perge Antik Kenti Nasıl Gidilir?

Perge Antik Kenti’ne gitmek için Antalya merkezden hareket eden ve Aksu ilçesine sefer yapan AC03 numaralı otobüsleri tercih edebilirsiniz. Aksu ilçesine gittikten sonra Perge tabelalarını takip ederek yaklaşık 2 kilometre yürüyebilirsiniz. Dilerseniz Aksu ilçesinden taksi ile yaklaşık 5 dakikalık yolculuk sonunda Perge’ye ulaşabilirsiniz.

Perge Antik Kenti İletişim

Adres: Barbaros Mahallesi, Perge Yolu, Aksu / Antalya
Telefon: (0242) 238 56 88