Ardahan’da Gezilecek Yerler

3000 yıllık geçmişe sahip olan Ardahan, ev sahipliği yaptığı uygarlıklara ait tarihi eserlerin yanı sıra doğal güzellikleri, yayla ve gölleri ile de dikkat çekmektedir. Şehir merkezinde ve çevre ilçelerde bir çok arkeolojik kalıntıya rastlanmaktadır.

Görülmesi gereken diğer yerler: Ardahan Merkez Mevlit Efendi Cami, Posof Merkez Cami, Savaşır Kalesi, Kinzi Kalesi, Sevimli Kalesi, Kalecik Kalesi, Dursun Soylu Konak, Bilbilan Yaylası, Okçuoğlu Yaylası, Yalnızçam Yaylası, Aktaş Gölü.

 

Ardahan Kalesi

29832.JPG

Ardahan Kalesi Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile 16. yüzyıl ortalarında inşa edilmiştir. Kalenin çevresinde yapılan araştırmalar bölgede M.Ö. 3500-2000 yıllarına ait yerleşimler olduğunu kanıtlar. Şehir merkezinde Kula Nehri’nin sol kıyısında bulunan kalenin mimarisi dikdörtgen planlı, kuleleri ise çokgen planlıdır. Bazalt taşlı sur duvarlar 745 metre uzunluğundadır.

Şeytan Kalesi

ardahan17.jpg

Çıldır ilçesinin Yıldırımtepe Köyü’ne bir buçuk kilometre uzaklıktaki Karaçay Vadisi’nde bulunur. Son derece sarp bir yarımada üzerine inşa edilen kalenin Ortaçağ’da Urartular tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

Taşköprü Kitabeleri

Çıldır ilçesinin Taşköprü Köyü’nde dev bir kayanın üzerine kazınmış kitabeler, Ardahan’ın en eski yazılı belgesi olarak bilinmektedir.

Hamşioğlu Rasim Bey Konağı

Şehir merkezinde bulunan Hamşioğlu Rasim Bey Konağı’nın girişinde, kapı üzerine sonradan eklendiği düşünülen, 1911 tarihli Osmanlıca bir kitabe bulunmaktadır. Tek katlı ve dikdörtgen planlı yapı Batlık mimarisinin klasik bir örneğidir. İç içe açılan oda ve salonlardan oluşmaktadır. Kurtuluş Savaşı yıllarında resmi karargah binası ve kongre binası olarak kullanılan konak, Cumhuriyet’in ilk yıllarında da resmi hükümet binası olarak kullanılmıştır.

Çıldır Gölü ve Akçakale Ada Şehri Kalıntıları

439559.jpg

Van Gölü’nden sonra, Doğu Anadolu’nun en büyük gölü olan Çıldır Gölü, şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktadır. Akbaba Dağları ve Kısır Dağları arasında kalan tektonik bir çöküntü ile oluşmuştur. Sonbahar mevsimi biterken göl donar ve yüzeyinde 1 metrelik bir buz kütlesi oluşur. Bu dönemde gölün üzerinde atlı kızaklarla gezintiler yapılır ve kızak yarışmaları düzenlenir. Çıldır Gölü’nün içinde bulunan Akçakale Adası’nda ise Neolitik döneme ait pek çok mimari yapının kalıntıları bulunur. Birinci derecede doğal sit alanı olan adanın doğal güzellikleri de görülmeye değer.

Övündü ve Ortakent (Büyük Nakala) Mağaraları

Çıldır ilçesinin Övündü Köyü’nün güneyinde bulunan Övündü Mağaraları’nda, kalker kaya kütlesi oyularak oluşmuş iki grup mağara yerleşimi bulunmaktadır. Hanak ilçesinin doğusundaki Ortakent’te ise Kura Nehri kenarındaki kayalıklarda Yontma Taş Çağı’na ait çok sayıda mağara yerleşimi ve büyük bir kilise vardır.