Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi Nerededir?

Manavgat Şelalesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Akdeniz Bölgesi’nin batısında yer alan Antalya ilinin Manavgat ilçesi içerisinde yer almaktadır. Manavgat Çayı üzerinde yer alan ünlü şelale, Antalya’ya 76, Side’ye 8 ve Alanya’ya 62 kilometre mesafededir. Manavgat ilçe merkezinin kuzeyinde kalan Manavgat Şelalesi, ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 

Manavgat Şelalesi, Antalya‘daki en iyi ve turist akınına uğrayan ören yerlerinden biridir. Şelale az bir yükseklikten dökülüyor olsa da geniş bir alan üzerinde akışı görülmeye değer debisi yüksek bir manzara oluşturur. Ayrıca Manavgat Irmağı’nı besleyen kaynaklar içindeki en büyük karstik Dumanlı kaynağı, sol kıyıdaki bir kayanın yüzeyinde bulunan küçük mağaracıklardan fışkırarak çıkar. Bu etkileşimden duman ve köpük halinde fışkırarak yaklaşık on beş metre kadar yükselerek ırmağa karışır.

Şehir karmaşasından uzaklaşıp doğaya karışmak isteyenler Manavgat Şelalesi’ni tercih edebilir. Şelalenin çevresinde piknik alanları ve kafeler bulunur. Çevredeki restoranlardan taze balık yeme şansınız da var. Civarda hediyelik eşya dükkanları, kitapçılar, büfe, fotoğraf makinesi pili ve harita satan dükkanlar ve tuvaletler bulunuyor. Siz de şehirden uzak gürül gürül akan bir şelale manzarasında keyifli bir gün çektirmek istiyorsanız buraya gelip çeşitli lezzetleri tadabilirsiniz.

Şelalenin bulunduğu bölgede rafting, araçla safari gibi etkinlikler de yapabilirsiniz. Yine muhteşem şelale manzaralı çay bahçelerinde bir şeyler içip günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Manavgat Şelalesi’nin Özellikleri

Türkiye’nin en bilinen şelalelerinden biri olan Manavgat Şelalesi, kış mevsiminde sahip olduğu yüksek debi sebebiyle şelale özelliğini kaybedip yoğun bir akışa sahip bir ırmağa dönüşmektedir. Bahar ayları ile birlikte ise normal akışına dönüş yapmaktadır. Mayıs ayının gelmesi ile 5 metre yükseklikten düşmeye başlayan Manavgat Şelalesi’nin hayranlık uyandıran özelliği, yüksek bir yerden düşmesinden çok geniş bir alana yayılmasıdır.

Şelalenin üzerinde bulunduğu Manavgat Çayı, Antik Dönem’de Melas adı ile anılmıştır. Çay kaynağını ise Batı Toroslar’ın Seydişehir ve Beyşehir gölleri arasında kalan, 2.130 metre yüksekliğe sahip Şeytan Dağı’nın yamaçlarından almaktadır. Kanyonlardan geçip bir mağaranın içinden çıkan Dumanlı kaynağı ile birleşen su, bu noktadan itibaren esas gücünü kazanmaktadır. Manavgat Çayı’nın üzerine geçtiğimiz yıllarda inşa edilen Oymapınar ve Manavgat barajları, şelalenin etkisinden bir şey yitirmesine sebep olmadan onu beslemeye devam etmektedir.

Yüzyıllar boyunca insanlığın ihtiyaçlarına karşılık vermiş olan Manavgat Çayı’nın yakınlarında bulunan su kemerleri de bunun kanıtı niteliğindedir. Pamphylia kentleri Seleukia ve Side’ye yüzyıllar boyunca su taşımış olan Manavgat Çağlayanı günümüzde kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkânları ile turizmin oldukça canlı olduğu bir bölgedir. 

Manavgat Şelalesi’nde Yapılacaklar

Manavgat Şelalesi, sunduğu görsel şölen ve şehir kalabalığından uzaklaşanlar için sahip olduğu rahatlatıcı doğal atmosfer ile yıl boyunca yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi kendine çekmektedir. Bu eşsiz güzellikteki doğa içinde piknik ve kamp yapma imkânları bulunmaktadır. Şelalenin iki yakasına da giriş yapmak mümkündür. Fakat sadece bir tarafında tesisler mevcuttur. Tesisin bulunduğu taraftaki kafe ve restoranlarda Manavgat Şelalesi’nin eşsiz manzarası eşliğinde vakit geçirme imkânı bulunmaktadır. Manavgat Şelalesi’nde aynı zamanda rafting ve çevresinde cip safarisi de yapılabilmektedir.

Manavgat Şelalesi’nde Konaklama İmkânları

Manavgat Şelalesi’nin çevresinde oldukça fazla sayıda konaklama seçeneği mevcuttur. Pansiyondan otele, konaklama seçenekleri geniş bir yelpazeye sahiptir.

MANAVGAT ŞELALESİ

Manavgat Şelalesi Hangi Şehirdedir?

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Antalya şehrindedir. Manavgat İlçesi’nde ve Manavgat Nehri üzerinde yer alır. Antalya merkeze 72 kilometre uzaklıkta olan şelale, adını buradaki ilçeden alır. Nehrin suyunun yaklaşık üç dört metre yükseklikteki falezden düşmesiyle oluşur.

Manavgat Şelalesi Yol Tarifi

Burası ilginizi çektiyse, gelelim Manavgat Şelalesi’nin yol tarifine. Buraya ulaşım Manavgat ilçesinden kalkan minibüslerle sağlanıyor. Manavgat İlçesi’nden şelaleye olan uzaklık yaklaşık beş kilometredir.

Özel araç ile ulaşım 10 ile 15 dakika kadar sürüyor. Şelalenin Side İlçesi’nin merkeze uzaklığı ise yaklaşık on kilometredir. Bu mesafe şahsi araçla aşağı yukarı yirmi dakika sürmektedir. Eğer Antalya şehir merkezinden gelecek olursanız uzaklığın seksen kilometre olduğunu, bu yolculuğun da yaklaşık bir buçuk saat süreceğini belirtelim. Park alanı girişinde taksi ve minibüs durakları da bulunuyor.

Manavgat Şelalesi Giriş Çıkış Saatleri

Manavgat Şelalesi giriş saatleri ya da Manavgat Şelalesi kapanış saati ile ilgili bir sınırlama bulunmuyor. Giriş yaptıktan sonra tüm gün burada kalabilirsiniz. Çardaklarda çay içerken muhtemelen günün nasıl geçtiğini de anlamayacaksınız. Bir çıkış saati gerekliliğiniz bulunmuyor.

Manavgat Şelalesi Giriş Ücreti

Manavgat Şelalesi giriş ücreti beş Türk Lirası. Öğrenci ya da yetişkin gibi bir fiyat ayrımı bulunmuyor. Hafta içi ve hafta sonu da fiyatta bir değişiklik yok.

Düden Şelalesi

Antalya’daki şelalelerden bir diğeri de Düden Şelalesi. Burası da şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktadır. Düdenbaşı denilen noktada yeryüzüne çıksa da aslında kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden alır. Düden Şelalesi, Düden çayı boyunca iki kola ayrılır. Antalya’ya yaklaşık yedi kilometre uzaklıktaki kolu Aşağı Düden (diğer adıyla Karpuzkaldıran Şelalesi) ve Varsak’a bir kilometre uzaklıktaki kolu ise Yukarı Düden Şelalesi’dir. Bu şelaleler iki ayrı koldan Akdeniz’e dökülür. Aşağı Düden Şelalesi, şehir merkezine sekiz kilometre uzaklıkta ve Lara yakınlarındadır. Şelalenin bu bölümü aşağı yukarı 40 metrelik falezlerden denize dökülmektedir. Çok yakın bir mesafede Gençlik Parkı ve Karpuzkaldıran Askeri Tesisleri bulunmaktadır. Yukarı Düden Şelalesi’nin diğer adı da İskender Şelalesi olarak bilinir. Efsaneye göre MÖ 334-333 yıllarında Pamphylia’yı fetheden Büyük İskender ‘in bu bölgeden geçerken atlarını sulattığı söylenmektedir. Yukarı Düden Şelalesi’nin bulunduğu alan ise 1970-72 yılları arasında Devlet Su İşleri tarafından piknik ve mesire yeri haline getirilmiştir. Düden Şelalesi’ne gidip sedirli kafelerinde, kahvaltıcılarında kahvaltı etmeden dönmek olmaz. Şelale manzaralı, su sesleri eşliğinde çayınızı yudumlamak sizi özel hissettirecek. Eşsiz doğa size ortamın büyüsünden başka bir şey düşündürtmeyecek ve iştahınız daha fazla kabarmış olduğunu hissedip güzel kahvaltınızla bu anın tadını çıkaracaksınız. Zaten bu kadar büyülü ve doğal bir ortamın içinde ne yerseniz yiyin size çok lezzetli gelecek. Farklı mekânların sunduğu değişik seçeneklerden yararlanıp ruh halinize uygun bir köşe bulabilirsiniz. Gerisi manzara ve lezzetli bir kahvaltının keyfini çıkarmak olacak. Gürül gürül akarken hayatın derdini tasasını unutturup başka bir dünya yaratan bu Yukarı Düden Şelale’si Kepez Mesire Alanı’nın içerisinde yer alıyor. Akdeniz’ in bu eşsiz doğa harikasının ziyaret fiyatına gelince, alana giriş için sembolik olarak kişi başı 3 TL gibi bir ücret talep ediliyor. Müzekart ise geçerli değil. Şelalenin ve inanılmaz güzellikteki doğanın içerisinde iken kendinizi Antalya’nın o bunaltıcı havasından çok uzakta adeta cennetteymiş gibi hissedeceksiniz. Mesire alanında restoranlardan, hediyelik eşya satan dükkanlara, kafeteryalardan tuvaletlere kadar her şey mevcut. Bu doğa harikasın nasıl gidilir derseniz cevap basit. Şahsi aracınızla gidecek olursanız Varsak Yolu’ndan gelerek şelaleye ulaşabilirsiniz. Burayla da sınırlı kalmak istemezseniz Kuşunlu Şelalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Antalya Şelaleler cenneti demek yanlış olmaz. İster bir günde hepsini gezin isterseniz her birine bir gün ayırın. Hepsinin tadı ve atmosferi başka. Şimdiden iyi eğlenceler.