Bergama Müzesi

6-Asklepion-Tiyatrosu-M.S.-II.yy_.jpg

Carl Humman ve Alexander Conze yönetiminde 1878 yılında Bergama'da başlayan arkeolojik kazıların sonucunda, 1900-1913 yıllarında Akropol’de yapılan kazılar sırasında bugünkü Alman Kazı Evi yanında bir depo müzesi yapılmıştır. Bu depo o dönemde Türkiye'deki iki arkeolojik eser deposundan biridir.

Bergama Akropolü üzerinde bulunan ancak 1870 yılında Prusya’ya götürüldüğü için orijinali Berlin’deki Bergama Müzesi’nde sergilenmekte olan Bergama Zeus Sunağı’nın bir maketi, müzenin arkeolojik eserler bölümünde sergilenir. Bergama Müzesi’nde toplamda 8643 arkeolojik eser, 1920 adet etnografik eser, 7302 sikke bulunmaktadır. Müzedeki Erken Tunç döneminden Bizans dönemine kadar değişik dönemlere ait arkeolojik eserlerin çoğu Bergama ve çevresinde yapılan kazılardan çıkmıştır.

Etnografya seksiyonunda bölgeye ait halı, kilim (Yuntdağ, Yağcıbedir, Kozak Bergama dokumaları), kumaş dokuma örnekleri, el işlemelerinin yanı sıra Anadolu'nun diğer yörelerine ait el emeği eserler de sergilenmektedir. Müzede özellikle görülmesi gereken eserlerden bazıları şöyle sıralanabilir: Nymphe Heykeli ( M.S 2. Yüzyıl - Yunan ve Roma mitolojilerinde doğada bulunan tanrısal genç kız figürüdür Nymphe’ler), Medusa Mozaiği (M.S 3. Yüzyıl - Pergamon Akropolünde bir mimari yapının tabanında bulunmuştur), Sokrates Büstü (Roma Dönemi).