2018 yılında pasaport harçlarına zam geliyor

2018 pasaport harçlarına gelecek zam oranları belli oldu. Yurt dışı seyahati gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar için gereken belgelerin başında gelen pasaport sahibi olmak, 2018 yılından itibaren daha masraflı olmaya başlayacak. Her yıl düzenli olarak pasaport harç ücretlerinin artışı, bu yıl da enflasyon oranlarının açıklanmasıyla artışını sürdürdüğünü bize gösterdi.


2017 yılına göre yüzde 14,47 oranında daha fazla ödeme yapılması gerekiyor

2018 yılı Ocak ayından itibaren pasaport başvurusu yapacak vatandaşlar yüzde 14,47 oranında bir zamla karşı karşıya geliyor. 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren Türkiye pasaport harç ve defter bedelleri şu şekildeydi:

Pasaport cüzdan bedeli: 94 TL

6 aylık: 120,10 TL
1 yıl için: 175,50 TL
2 yıl için: 286,40 TL
3 yıl için: 406,70 TL
3 yıldan fazla süreli: 573,10 TL

2018 Ocak ayından itibaren geçerli olacak pasaport harç bedelleri ise Bakanlar Kurulu kararı ile şu şekilde belirlendi:

6 aylık: 137,50 TL
1 yıl için: 201,30 TL
3 yıl için: 465,50 TL
3 yıldan fazla süreli: 657,40 TL

2018 yılının başlaması ile birlikte bütün pasaport işlemlerinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağı çıkarılan son yasa ile belirtildi. 2017’nin yılsonuna kadar ise işlemlerin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmeye devam edeceği bildirildi.

Umuma Mahsus Pasaport işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler

Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı’nın sitesindeki Umuma Mahsus Pasaport Başvurusu yapacak olan vatandaşlar için önemli uyarılar ise şu şekilde;

Randevu Sistemi: Pasaport müracaatlarında randevu sistemine geçilmiş olup, müracaat edecek vatandaşlarımızın www.epasaport.gov.tr internet adresinden randevu almaları ve randevu için kendilerine belirtilen günde randevu saatinden en az yarım saat önce müracaat merkezinde bulunmaları gerekmektedir. Randevu saatini geçirenler randevusuz olarak müracaat edeceklerdir.

Müracaat Yeri: Vatandaşlarımız Umuma Mahsus Pasaport işlemleri için İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlükleri ve Pasaport Müracaat merkezi bulunan İlçelerimizde Pasaport Büro Amirliğine müracaat edeceklerdir.

Parmak İzi Alma: 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5.maddesi: “Polis, her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport veya pasaport yerine geçen belge almak için başvuruda bulunan kişilerin parmak izini alır” hükmü uyarınca pasaport müracaatında bulunan 7 yaşından büyüklerin parmak izi alınmakta olup, daha önceden sayılan sebeplerle parmak izi alınanlardan tekrar parmak izi alınmaz.

Pasaport Müracaatı Takibi: Vatandaşlarımız pasaport müracaat işlemini tamamladıktan sonra pasaportunun hangi aşamada olduğunu www.epasaport.gov.tr internet adresinden takip edebilir. Ayrıca müracaat edilen Pasaport Şubesine şahsen TC Kimlik belgeleri ile gelerek Pasaportunun hangi aşamada olduğunu öğrenebilmektedirler.

Pasaport Teslim İşlemi: Yeni tip pasaportların tamamı Ankara/Gölbaşı’nda kurulan tanzim merkezinde hazırlanmakta olup, pasaportlar PTT Kargo tarafından müracaat esnasında belirtilen kişi ve adrese, merkezdeki talep yoğunluğuna bağlı olarak, 3 gün içinde teslim edilmektedir. Ancak yoğun dönemlerde bu süre 3 ile 7 gün arasında değişmektedir. Müracaatın tamamlanmasından sonra pasaport teslim edilecek kişi ve adresin değiştirilmesi mümkün değildir.

Yabancı Uyrukluların Pasaport İşlemleri: Yabancı uyruklu şahıslardan sadece KKTC vatandaşlarının pasaport müracaatı alınmaktadır. Pasaport işlemlerini yapabilmek için kendi Konsolosluk şubesinden belge almaları, Nüfus Müdürlüğünden geçici TC Kimlik Numarası ve adres bildiriminde bulunması gerekmektedir.