Eceabat Genel Bilgiler / Rehber

Çanakkale Boğazı’nda sahil kenarında kurulu Eceabat, Çanakkale ilinin bir ilçesidir. İlçenin eski adı Maydos'tur. Kenti ilk kez Lesboslular yani Midilliler kurmuştur. Sonra ilçe sırasıyla Persler, Atinalılar, Spartalılar ve Romalıların yönetiminde kalmıştır. Eceabat 1354 yılında Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa'nın, Rumeli’deki fetihleri sırasında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Ece Bey'in önderliğinde fethedilen bölgeye Süleyman Bey tarafından Eceabat (Ece'nin imar ettiği, Ece'nin kurduğu) adı verilmiştir.

İlçe merkezi anıtsal Osmanlı kaleleriyle ünlüdür. Bunlar şöyle sıralanır:

Sestos: Eceabat'a 4 kilometre uzaklıkta Yalova Köyü’ndedir. Akbaş Limanı’nın güneyinde kurulmuştur.

Bigalı Kalesi: Eceabat'a 5 kilometre uzaklıktadır. 1807 yılında III. Selim döneminde yapılmaya başlanmış, II. Mahmut zamanında bitirilmiştir. Yapımında Sestos Kalesi’nden getirtilen taşlar kullanılmıştır.

Kilitbahir Kalesi: Osmanlı kaleleri içinde mimari yönden bir başyapıttır. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethinden sonra 1462 yılında yaptırmıştır. Kanuni Sultan Süleyman, kaleye bir kapı kulesiyle, sur ekletmiştir. Yonca yaprağı şeklinde üç avlulu iç kalesi bulunmaktadır. 7 katlı olarak yapılmış olan iç kalenin duvarları moloz taştandır.

Seddülbahir Kalesi: 1659 yılında IV. Mehmet döneminde, Frenk Ahmed Paşa tarafından mimar Mustafa Ağa'ya yaptırtılmıştır.

Namazgâh Tabyası: Tabya, Arapça karşılığı "üzeri toprakla örtülü sığınak" demektir. Yapımına 1860’lı yıllarda Sultan Abdülaziz Han döneminde başlanmış; 1892 yılında tamamlanmıştır. Tam karşısında Aziziye Tabyası vardır. Tabyada 14 adet bonet bulunmaktadır. Bonetlerin orta kısmında kalan boş alana, o dönemde askerler burada toplu olarak namaz kıldıkları için "Namazgâh" ismi verilmiştir.

** Osmanlı’dan kalma bu önemli mirasların yanı sıra Eceabat’ta görülecek çok fazla nokta vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Eceabat Gelibolu Tarihi Milli Parkı: Gelibolu Yarımadası’nın güney ucunda Eceabat ilçesinin hemen hemen tamamını kapsayan bir parktır. 1973’te kurulmuştur. Sınırları içinde Alçıtepe, Behramlı, Beşyol, Bigalı, Büyük Anafartalar, Kilitbahir, Kocadere, Küçük Anafartalar, Kumköy, Seddülbahir, Yalova, Yolağzı köyleri bulunmaktadır. Bu geniş alan Çanakkale Savaşları’nın yapıldığı bölge olarak bilinir.

Şehirler Anıtı: Anıt, Gelibolu yarımadasında Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer almaktadır. 1915 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Türk askerlerin anısına yaptırılmıştır. Dört ayak ve bir kubbeden oluşmaktadır. Anıtın yüksekliği 41,7 metredir ve ayaklarının genişliği 7,5 metredir. Uzaktan bakıldığı zaman Mehmetçiğin "M" harfi şeklinde görünen yapı Feridun Kip, İsmail Utkular ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanmıştır. Temeli 19 Nisan 1954 tarihinde atılmış 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılmıştır. Yanında Mehmetçik Anıtı, Türk Bahçesi, Mustafa Kemal Çanakkale'de Anıtı, Meçhul Asker Kabri ve Türk Şehitliği bulunur.

Barış Müzesi: Eceabat'ın köylerinden Küçük Anafartalar’da bulunan bu müzenin yanında 15 kadar Anıt Şehitlik bulunmaktadır.

Mehmet Çavuş Anıtı:Cesaret Tepe üzerinde yer alan anıt, yolun kuzeyinde yer alan ve Mehmet Çavuş ve 25 askerin anısına 1919 yılında yapılan ilk dört anıttan biridir. Anzak kuvvetlerine karşı bölgeyi kahramanca savunan Mehmet Çavuş ve 25 asker, bölgenin Cesaret Tepesi ismini almasına neden olmuşlardır.

Havuzlar Şehitliği ve Anıtı: Anıt 21 Haziran 1915 te Kerevizdere'de şehit düşen Yüzbaşı Kemal Bey ve 126. alay yaveri Selanikli Teğmen İsmail  Efendi ve sekiz asker anısına yapılmıştır. Anıtta bulunan Havuzlar ve mesire yeri Çanakkale savaşlarında hastane olarak kullanılmıştır.

57. Piyade Alayı Şehitliği: 57.alay Çanakkale Savaşı'nda Anzak çıkarmasını durdurmak amacıyla harekete geçen alaydır. Hayatını kaybeden 57. alaya bağlı 628 asker için oluşturulmuştur. Bu anıt geçmişe sunulan bir hediyedir

Eceabat’a Nasıl Gidilir?

İstanbul'dan Ege'ye hem gidişte hem de dönüşte feribota binilen keyifli bir yerdir Eceabat. Türkiye'nin çoğu şehrinden Çanakkale iline otobüs seferleri bulunmaktadır. Çanakkale Eceabat arası 14 kilometre olup, 45 dakika sürmektedir. Anadolu Jet ve Bora Jet havayolları ile Çanakkale’ye hava yoluyla da ulaşabilirsiniz. Merkez Çanakkale olarak, Çanakkale’den Eceabat’a giden minibüslerle veya taksi ile ulaşabilirsiniz.

Eceabat’ta Ne Yenir?

Mısır unu, tereyağı, yumurta, beyaz peynirle yapılan kaçamak, yumurta, yoğurt ve unla yapılan Mafiş tatlısı, tuzsuz taze peynir, şeker, un ve irmikle yapılan Peynir helvası, oğlak etiyle yapılan hıdrellez yahnisi, sardalya kroket, sardalya pilaki, sardalya salatası, sardalya buğulama, sardalya dolması, sardalya bahar salatası, sardalya tuzlama, tüm ege deniz ürünleri yörenin meşhur tatlarıdır. Un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, et suyu ve ceviz içinden yapılan bir hamur yemeği olan piruhide denenmesi gerekenler arasında yer alır.

Eceabat’ta Nerede Kalınır?

Ece Otel- Arabalı vapur iskelesinin karşısında bulunan otel 17 odalı 50 yataklı olup leziz yemek servisleriyle de müşterilerine hizmet veriyor.
Lone Pine Pansiyon- denize 140 metre mesafede, Çanakkale Boğazı manzaralı, yemyeşil bir bahçe içinde olan pansiyonda mutfak ortak alan olarak kullanılıyor.
Tepe Ev Pansiyon- Kilitbahir Köyü’nde, denize 300 metre mesafede muhteşem deniz manzaralı bir seçenektir.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı