Darıca Hayvanat Bahçesi

Hayvanat bahçeleri küçük büyük herkesin ilgisini çeken hayvan dostlarımızla bir buluşma durağıdır. Bambaşka bir dünya olan hayvanlar aleminin kapılarını açar. Tavus kuşlarının, maymunların, ayıların ya da kaplanların ilk defa görülmüş olması hayat boyu hafızalardan silinmeyecek anılar yaratır.Bu anlamda ülkemizin en önemli hayvanat bahçelerinden biri de DARICA HAYVANAT BAHÇESİ
Kocaeli gezinizde farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız Darıca Hayvanat Bahçesi olarak da bilinen Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’na uğrayabilirsiniz. Önceleri kuş parkı olarak kurulan hayvanat bahçesi sonrasında iş adamı Faruk Yalçın’ın büyük destekleri ile pek çok bitki türü ve hayvanların da getirilmesiyle büyük bir parka dönüştürülmüştür. 1993 yılından bu yana ziyaretçilerine hizmet veren Darıca Hayvanat Bahçesi’nde 286 hayvan türü ile birlikte 3.600’e yakın hayvan bulunmaktadır. Farklı bitki türlerini görmek isterseniz botanik kısmında 600 çeşit bitki türü ile 8000’den fazla bitkiyi yakından inceleme şansı bulabilirsiniz. İstanbul’a olan yakınlığı ile de öne çıkan Darıca Hayvanat Bahçesi’nde çocuklarınıza hayvanları tanıtabilir ve hep birlikte keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Darica-Hayvanat-Bahcesi-Aslanlar.jpg

Adı Değişti: Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı

1990’lardan bu yana yaşlı genç herkesin ilgisini çeken o meşhur Darıca Hayvanat Bahçesi‘nin adı değişti ve artık Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı olarak hizmet veriyor. Parkın kurulması ve geliştirilmesi için epey emek harcanmış, özenli çalışmalar yürütülmüş. İlk başlarda dünyanın farklı yerlerindeki kuş türlerinin bir araya getirilmesiyle başlayan bu oluşum, 1995 yılı ve sonrasında farklı hayvanlar getirilerek çeşitlendirilmiş ve zenginleştirilmiştir. 2010 yılından itibaren ise çocuklara çevre ve doğa bilinci aşılamak üzerine bir misyon edinmiş, eğlendirirken öğretmeyi amaçlamıştır. Faruk Yalçın Vakfı bakanlıklarla ortaklaşa yürüttüğü projelerle de okullara ve sosyal sorumluluk projelerine imkan tanımaktadır.
 

Darıca Hayvanat Bahçesi'ndeki Hayvanlar 

Hayvanlarla iç içe bir gün için şüphesiz ki en iyi adreslerden biri Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkı’dır. Hayvanat bahçesi demek, filler, zürafalar, çeşit çeşit maymunlar, ayılar, köpek balıkları, piranalar, flamingolar, aslanlar, timsahlar, devekuşları, Güney Amerika kuşları ve kaplanlar görmek demektir. Bununla da sınırlı kalmayıp sürüngenler alemine merhaba deyip kertenkeleler, iguanalar, yılanlar, kaplumbağalar ya da Nil krokodilleri seyretmektir. Kangurular, geyikler görüp Sibirya Kaplanları’nı önünde bir parça but bir parça kolla ziyafet verirken rahatsız etmeme kaygısı taşımak demektir.
Çocukların keçileri sevdiğine, tavşanlarla koşturduğuna, küçük poni atlarına bindiğine tanık olmaktır. Darıca Hayvanat Bahçesi panda dostlarıyla bir fotoğraf karesinde buluşmasıdır. Bir pumanın, bir vaşağın, bir kirpinin yanından geçtikten sonra iklimimizde görmeye alışkın olmadığımız penguenlere keskin geçişler yapabilmektir. Vedalaşırken papağanların “hoşçakal” demesidir.

Boğaziçi Hayvanat Bahçesi

Boğaziçi Hayvanat Bahçesi de, Kuş Cenneti ve Botanik Parkı 1991 yılında, soyları tükenmekte olan hayvanların bakımlarını üstlenmek ve soylarının devamını sağlamak amacıyla Darıca’da kurulmuştur. Yani işin özünde Boğaziçi Hayvanat Bahçesi, Darıca Hayvanat Bahçesi ve Faruk Yalçın hayvanat bahçesi ortak bir mekana isim olmuşlardır.

Bahçe halkın ziyaretine 1993 yılında açılmıştır. Zamanla bahçeye olan talep üzerine kullanım alanı 165 bin metrekareye çıkartılarak hayvan çeşitliliği üç bini aşarken, bitki çeşitliliğinde ise beş yüz civarında bir sayıya ulaşılmıştır.

Bahçe yetkililerinin broşürlerde yer alan ifadelerine göre, bahçe çalışmalarından hiçbir kâr amacı güdülmüyor. Bahçenin Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği‘ne (EAZA) başvurduğu zaman, çeşitlilik ve olanak bakımından yeterli görüldüğü için kabul edilmiş. Bu kabulün gerçekleşmesi bahçe çalışmalarının dünya standartlarına uygun olduğu anlamını da taşımakta. Boğaziçi Hayvanat Bahçesi ya da Botanik Park bu birliğe kabul edildiği için diğer parklar ve hayvanat bahçeleriyle de ortak işler yürütüp aralarında organik bir bağ içerisinde bulunabilmekte.

DARICA HAYVANAT BAHÇESİ


Darıca Hayvanat Bahçesi’ne giriş ücreti yetişkinler için 55 TL, 4-17 yaş arası ve öğrenciler için 35 TL, 65 yaş üzeri 20 TL, 0-36 ay arası içinse ücretsizdir. Park her gün hava kararana dek gezilebiliyor, gişeler 09.30-18:00 saatler arasında açıktır.