Ubud Genel Bilgiler / Rehber

Ubud Hakkında Bilinmesi Gerekenler

“Bali’nin kültürel kalbi” olarak nitelenebilecek olan Ubud, el işi sanatlarının, ağaç oymacılığının ve müzeciliğin gelişmiş olduğu bir semttir. Ubud’da yaklaşık 30 bin kişi yaşamaktadır. Ülkenin en iyi sanat müzeleri Ubud’da bulunmaktadır. Kasabanın ana caddesi boyunca onlarca sanat mekanı, galeri ve zanaat pazarı yer almaktadır. Ubud’un merkezinde ticari faaliyetler ve turizm oldukça gelişmiş vaziyettedir. Merkeze uzak olan pirinç tarlalarının bulunduğu bölge ise halen köy hayatının varlığını sürdürebildiği bir bölümdür. Köy hayatı, hızla gelişmekte olan Ubud merkezinden nispeten etkilenmemektedir.

Ubud’un tarihi 8. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Ubud’un tarihî geçmişi, aynı zamanda Bali’nin de tarihini yansıtır niteliktedir. Bu dönemde buraya Java’dan gelen Hindu rahibi Rsi Marhandya, modern kent merkezinin hemen batısında meditasyon yapmıştır. Daha sonra Javalı rahip Nirartha, burada bir tapınak kurmuştur. Nirartha, bugün Bali’de uygulanan dini ritüellerin bulucusudur. Devam eden 400 yıl boyunca burada yeni tapınaklar ve manastırlar kurulmaya devam etmiştir. Ubud’un doğu ve kuzeydoğusunda yer alan Gunung Kawi'deki tapınak kompleksi ve Goa Gajah'daki mağara tapınakları bu dönemden günümüze kadar gelmiş kalıntılardır. Ubud’da halen uygulanagelen danslar ve ritüellerin çoğunun kaynağı bu yıllara dayanmaktadır. Bu bölge günümüzde doğal ilaç ve şifa merkezi işlevi görmektedir. Ubud, antik Bali’nin şifa merkezidir.

1900 yılında Ubud, kendi isteği ile Hollanda’nın koruması altına girmiştir. Bu gelişme, Ubud’da kolonyal faaliyetlerin görülmesine sebep olmamış; geleneksel sanat ve kültür nispeten korunmuştur. Kraliyet ailesinin yabancı sanatçılara desteği ile birlikte ise Ubud, 1930’lu yıllardan itibaren modernleşmeye başlamıştır.

Kültürel atmosferin oldukça baskın olduğu Ubud, geniş yelpazede konaklama seçenekleri ile de ziyaretçileri kendine çekmektedir. Antik tapınaklar, görkemli kraliyet sarayları, yeşil tepeler ve pirinç terasları görülmeye değerdir.

Ubud Nerededir?

Ubud, Güneydoğu Asya’da yer alan dünyanın en büyük takımada ülkesi Endonezya’nın Bali adasında, Gianyar vilayetinde yer almaktadır. Pirinç tarlaları ve dik vadiler arasında yer alan Ubud, yoğun ormanlık arazilere sahiptir.

Ubud’a Nasıl Gidilir?

Ubud’a, Bali’nin başkenti Denpasar’ın Batubulan terminalinden hareket eden bemo adında minivanlar mevcuttur. Bu minivanlar genellikle sabahın erken saatlerinde hizmet vermeye başlayıp; akşamüstü 4’ten sonra seferlerini durdurmaktadır. Ters yöne olan seferler ise Ubud’da merkezi pazardan hareket etmektedir.

Ubud’a toplu taşıma otobüsleri hizmet vermemektedir. Fakat turist otobüsleri oldukça yaygındır. Ngurah Rai Uluslararası Havalimanı’ndan direkt Ubud’a hareket eden otobüsler de mevcuttur. Bu otobüsler uygun fiyatlıdır.

Ubud’da Görülecek Yerler

Ubud Maymun Ormanı, konumu ve erişim kolaylığı sayesinde oldukça popüler bir noktadır. Gri uzun kuyruklu makakların yaşadığı bu orman, Padangtegal köyüne bağlıdır. Padangtegal Kutsal Maymun Ormanı ve resmî adıyla Mandala Wisata Wenara Wana olarak da bilinen Maymun Ormanı, bilimsel araştırmaların da sürdürüldüğü bir bölgedir. Aynı zamanda Maymun Ormanı’nın içinde yerel köy halkının ruhanî ve kültürel açıdan yoğun yatırım yaptıkları tapınaklar da bulunmaktadır.

Güneydoğu Asya’daki en güzel teraslı bölgelerden biri olan Tegallalang Pirinç Terasları, Ubud merkezinin kuzeyinde yer almaktadır. Merkeze birkaç dakikalık sürüş mesafesinde olan Tegallalang, gezginlerin hediyelik eşya aldıkları ve fotoğraf çektikleri uğrak bir noktadır. Buraya yakın ilgi çekici yerlerden biri ise ağaç oymalarından süslerin bulunduğu, şirin bir köy olan Pakudui’dir. Burada pek çok oyma ve efsanevi figür bulunabilir.

Adanın en etkileyici arkeolojik alanlarından biri olan FilMağarası, Bedulu köyünün güneyinde yer almaktadır. Ubud’un merkezine 6 kilometre mesafede olan tapınak kompleksi, çeşitli göz alıcı unsurları ile ilgi çekmektedir. Burada, 11. yüzyıldan kalma kaya duvarı oymaları ve meditasyon alanı görülebilir.

Puri Saren Agung olarak anılan Puri Saren Kraliyet Sarayı, Ubud Sanat Pazarı’na yakın bir mesafededir. Ubud’un odak noktası kabul edilen saray, koruması iyi yapılmış Bali mimarisi ve büyüleyici bahçe düzenlemesi ile dikkat çekmektedir.

Kraliyet Sarayı’nın karşısında yer alan ve her gün açık olan UbudSanatPazarı ise görülebilecek bir diğer noktadır. El yapımı dokuma çantalar, şapkalar, heykeller ve birçok el yapımı ürünün sergilendiği pazardaki çoğu ürün Pengosekan, Tegallalang, Payangan ve Peliatan köylerinde yapılmaktadır. Bali el sanatları ve hediyelik eşyaları için Ubud Sanat Pazarı, merkezi bir nitelik taşımaktadır.

Ubud ile İlgili

Ubud Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa