Colmar, Fransa’nın Alsas bölgesinde yer alıyor. Fransızlar Colmar’a, “Capitale Des Vins d'Alsace” yani “Alsas Şarap Başkenti” diyorlar.
Fransa’nın Alsas bölgesinin başkenti olan Colmar, misafirlerinde bir Orta Çağ halk hikâyesinin sayfalarından koparılmış hissi uyandırır. Tebeşir rengindeki yarı ahşap evleri, loş Arnavut kaldırımlı sokakları ve köprülerin birbirine bağladığı kanalları ile bir günlüğüne bile olsa ziyaret edenlerin aklında unutulmaz anılar bırakan kent, özellikle fotoğraf meraklılarının uğrak noktasıdır.
2. Dünya Savaşı’nda son kurtarılan kent olan Colmar, her ne kadar Fransız şehri olsa da geçmişinde önemli etkiye sahip Almanya’nın izleri hala durmaktadır. Zira Alsas bölgesi, Fransa ve Almanya arasında tarih boyunca birçok kere kişilik değiştirmiş bir bölgedir. Yerel kültürde de bu arada kalmışlığın hissi çokça duyulmaktadır.
Yerli Alsaslılar tarafından konuşulan Alsasça Colmar’da hala çokça kullanılmaktadır. İngilizce kullanımının o kadar da yaygın olmadığı kentte çok sayıda kişi Almanca bilmektedir. Alsasça ise nesli tükenmekte olan bir azınlık dilidir ve doğal olarak genç nesil tarafından daha az konuşulmaktadır. Alsasça, standart Almanca ile özdeş değildir ancak belli ölçüde benzerlik göstermektedir. Dolayısıyla eğer Fransızca konuşamıyorsanız, Almanca her zaman bir sonraki tercih olacaktır.
19. Yüzyılın en önemli heykeltraşlarından biri olan Frédéric Auguste Bartholdi, Colmar’da doğmuş. Bartholdi’nin en önemli eserlerinden biri, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Özgürlük Anıtı’dır. Bu nedenle Colmar’ın girişindeki döner kavşakta Özgürlük Anıtı’nın bir replikası bulunuyor.
Tanıtım Videosu:
Colmar’a Nasıl Gidilir?
Colmar’a ulaşım söz konusu olduğunda en çok tercih edilen yol tren seyahatidir. Zira Colmar, Basel ve Strazburg arasında uzanmaktadır ve her iki kentten buraya direkt tren bağlantısı vardır. Eğer Strazburg tarafından gelecek olursanız, Vosges Dağları’nın muhteşem manzarasının tadını çıkarmak için trenin sağ tarafında oturduğunuzdan emin olun. Almanya tarafından gelirseniz, sınırın yakınındaki Breisach’tan otobüs aktarması yapmanız gerekecektir. Otobüs durağı, doğrudan Breisach tren istasyonunun önünde bulunmaktadır. Eğer kente uçakla ulaşmak isterseniz Basel’deki Euroairport veya Strazburg Havalimanlarına inip buradan otobüs veya trenle yola devam etmek en makul seçenektir. Bölgedeki diğer havaalanları ise Baden, Stuttgart ve Zürih’tir.
Colmar’da Görülmesi Gereken Yerler
Oldukça iyi korunmuş bir tarihî kent olan Colmar’ın sadece sokaklarında yürümek bile yeterince etkileyici bir deneyimdir. Her köşe başında karşınıza çıkması muhtemel küçük kafelerde oturup bir yandan kahvenizi yudumlarken bir yandan bu eşsiz mimarinin tadını çıkarmak bile yeterince tatmin edicidir.
Unterlinden Müzesi: Colmar halkının gururu olan Unterlinden, bir Orta Çağ manastırının içine kurulmuş etkileyici bir yapıdır. Bu müzede mobilyalar, zırhlar, tablolar, dokuma halılar ve gümüş eşyalar gibi farklı türde pek çok şey sergilenmektedir. Müze’nin bir diğer güzel yanı ise Alsas’ın devrimci Rönesans ressamı Gruenewald’ın Isenheim Sunağı eserinin burada bulunuyor olmasıdır. Henüz tanışmamış olsanız bile bu ressamın dönemi için ne kadar modern ve yaratıcı olduğunu görmek hayli şaşırtıcıdır. Müze koleksiyonunda ayrıca, Holbein the Elder, Renoir ve Picasso’nun tabloları da sergilenmektedir. Buranın bir diğer özelliği ise dönem dönem ilginç bazı turistik sergilere ve müzik etkinliklerine ev sahipliği yapıyor olmasıdır.
Bartholdi Müzesi: İçinde bulunan Özgürlük heykeli ile meşhur bu müze küçük olsa da Colmar’ın en meşhur adreslerinden birsidir.
Dominik Kilisesi: Sadece içerisinde bulunan ünlü Schongauer tablosu nedeniyle bile görülmeye değer bu kilise mimarisi ve içini dolduran sanat eserleriyle de oldukça etkileyicidir.
Maison des Têtes (Başkanlar Evi): Dış yüzeyi yüzlerle süslenmiş bu eski Rönesans binası Colmar’ın en eski ahşap evlerinden biridir.
Maison Pfister (Pfister Evi): 16. yüzyılda inşa edilmiş bu tarihi ev, devasa duvar resimleriyle ünlüdür.
Colmar’da Ne Yenir?
Alsas bölgesi bilhassa birbirinden lezzetli hamur işleri ile bilinir. Bu yüzden Colmar’da da karşınıza pek çok pastane ve tatlıcı çıkacaktır. Kugelhopf tatlısı Amerikan Bundt pastasına benzemektedir. Bu tatlı yörenin en meşhur lezzetlerinden birisi olup üstünde toz şeker ve kuru üzüm olan bir çeşit kektir. Hatta bu tatlıyı evde yapmak isterseniz kentteki herhangi bir turistik dükkândan geleneksel seramik Kugelhopf tavalarından satın alabilirsiniz. Paskalya döneminde yapılan üzerine şeker serpilmiş kuzu biçiminde kalıplardan küçük kekler de Colmar’ın en sevilen tatlardandır. Badem unundan hazırlanan pastel renkli ağızda eriyen makaronlar ise Colmar’ın alametifarikalarındandır. Tatlı dükkânlarında, ayrıca yine pastel renklerle boyanıp fırında pişmiş yumurta akı ve şekeri ile yapılan meringue’lere de çokça rastlayacaksınız. Colmar’ın bir diğer eşsiz lezzeti olan ve pişmiş armutlarla doldurulmuş eggy muhallebi ile armutlu tart olan tarte aux poires’ı denemeden kenti ziyaret etmiş sayılmazsınız.
Tarte flambée (Alsasçada flammekueche veya Almanca flammkuchen), pizzanın Alsas’taki eşdeğeridir ancak alıştığınız İtalyan pizzasından son derece farklıdır. Geleneksel tarifle hazırlanan bu lezzet Fransız kreması, peynir, soğan ve domuz pastırma ile kaplanmış ince bir hamur tabakasından yapılır. Son derece sıcak bir fırında çok hızlı pişirilerek çıtır halde servis edilir. Bölgenin diğer bölgesel spesiyali ahududu ve krema ile hazırlanan kara orman pastası ile ve Lorraine tatlısıdır.
Alsas ayrıca Bretzels’leri yani simitleriyle ünlüdür. Taze pişmiş bu simitler yumuşak olup bol miktarda tuzludur. Bretzels’ler eritilmiş peynir ile ve füme somon veya jambon eşliğinde servis edilir ve kahvaltıların vazgeçilmezidir. Alsas ayrıca Sauerkraut veya Fransızca choucroute’leri ile bilinir. Bu geleneksel lezzet taze lahana, haşlanmış patates ve çeşitli etlerle servis edilen bir yemektir. Bunlar arasında en çok tercih edileni ise choucroute aux poissons yani balıklı olanıdır.
Colmar’da Ne İçilir?
Alsas Fransa’nın şarap üretimi ile meşhur bölgesidir. Geleneksel şarabın evi olarak kabul edilen bu rota, tam da bu sebeple oldukça saygın bir üne sahiptir. Colmar’a eğer Noel sezonunda giderseniz bu dönemde hazırlanan ballı ve baharatlı pişmiş portakal suyu ile karıştırılarak hazırlanan baharatlı şarap barların birçoğunda karşınıza çıkacaktır. Alsas şarabı ise benzersizdir. Popüler bir tur olan Routes des Vines, yani şarap rotası Alsas bölgesinde yapılabilecek en güzel aktivitelerden birisidir. Alsas’a özel en tanınmış iki şaraptan Muscat, oldukça tatlıdır ve Gewürztraminer ise diğer bölgelerde üretilen aynı isimli şaraplara göre daha tatlıdır.
Calmar’da biraz alkollü bir elma şarabı servis edilmektedir. Doux bunun tatlı versiyonudur. Bu elma şarabı genelde yanında kreple birlikte tüketilmektedir. Votkaya benzeyen eau de vie (hayat suyu) ise votkadan farklı olarak meyveden üretilen oldukça güçlü bir içkidir. Bunlar arasında başlangıçta bölgenin keşişleri tarafından üretilen ve Alsas’a eriklerden yapılan eau de vie de Mirabelle’i mutlaka deneyin.
Tanıtım Videosu: