Gümüşhane Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda 6.575 kilometrekarelik yüzölçümünde 146.353 kişilik nüfusu barındıran Gümüşhane, doğusunda Bayburt, batısında Giresun, kuzeyinde Trabzon, güneyinde Erzincan illeri ile çevrili bir şehirdir. Hem zengin tarihi ve kalıntıları hem de Harşit Çayı’nın iki yakasında, vadi boyunca uzanan doğal güzelliğiyle dikkat çekmektedir.

Binlerce yıllık tarihinde sahip olduğu gümüş madenlerinin zenginliğiyle öne çıkan Gümüşhane, adını da Türkçe "gümüş" ve Farsça "hane" sözcüklerinin birleşiminden almıştır. Şehre, Romalılar döneminde "gümüş yeri" anlamına gelen "Arjiopolis" denirken, Evliya Çelebi ise burayı "Gümüşşehri" olarak anlatmıştır. Şehrin geçmişin önemli ticaret yolu olan İpek Yolu üzerinde bulunması da, tarih boyunca önemli bir merkez olmasını sağlamıştır. Örneğin, eski Gümüşhane'de bulunan darphanelerde imparatorluk hazinesinin 1/6'sını temin eden gümüş ve altın sikkeler basılmıştır. Hatta kentin kendi adına sikke basma yetkisi alması bir başka ayrıcalığıdır. Tarih boyunca Asurlular, Urartular, Medler, Pers Krallığı, Makedonlar, Pontus Krallığı, Roma İmparatorluğu, Emeviler ve Selçuklular gibi pek çok kültürün hüküm sürdüğü Gümüşhane, Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon-Pontus Rum Devleti'ni yıktığı 1461’de Türklerin hâkimiyetine geçmiştir.

Bu çok kültürlülüğün etkisiyle günümüz Gümüşhanesi'nde; antik kent, köprü, hamam, manastır ya da kilise gibi 391 adet tescilli taşınmaz kültür varlığı görülmektedir.

Gümüşhane bölgesi yayla turizmi ile bir cazibe merkezidir. Kadırga Yaylaları, Güvende Yaylaları, Kazıkbeli Yayları, Erikbeli Yaylaları, Taşköprü Yaylası adeta birer doğa harikasıdır. Bu yaylalarda her yıl yaz aylarında şenlikler düzenlenmekte geniş pazar yerleri kurulmakta ve çeşitli eğlenceler organize edilmektedir. Gümüşhane, Karadeniz Bölgesi'ndeki yayla kültürünün en yoğun yaşandığı yörelerden biridir. Bu yaylalar, hem çevresinde bulunan obaları birleştirme özelliği hem de tarihe mal olmuş bir şahsın ya da bir objenin konu olduğu yerler olması bakımından kültürel bir değer de taşır.

Devamını Oku

Gümüşhane ile İlgili

Editörün Kaleminden

Gümüşhane Nerededir?

Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde Harşit Çayı’nın iki yakasında, vadi boyunca uzanmaktadır. DoğusundaBayburt, batısındaGiresun, kuzeyinde Trabzon ve güneyinde Erzincanilleri yer alır.

Gümüşhane’ye Nasıl Gidilir?

Gümüşhane’ye en kolay ulaşım karayolundan yapılır. Şehirde;Trabzon-Rize-Artvin, Erzurum-Erzincan, Giresun-Ordu-Samsunistikameti olmak üzere üç karayolu ağı vardır. İl sınırı,İstanbuldan 1.108, İzmir’den 1.368, Ankara’dan 788 ve Bursa’dan 1.118 kilometre uzaklıktadır.

Gümüşhane’ye otobüsle seyahat edeceklerin rahat etmesi için otogar kent merkezine kurulmuştur. Büyük ve küçük şehirlerden birçok seyahat acentesi ve otobüs şirketi ile ulaşım mümkündür.

Gümüşhane’ye uçakla gitmek içinse en yakın havaalanı, 100 kilometre uzaklıktaki Trabzon şehrindedir.

Gümüşhane’ye Ne Zaman Gidilir?

Gümüşhane’nin kuzey kısımlarının Karadeniz’in ılık ve nemli iklimine sahip olması, buraya kış aylarında olan talebi arttırmaktadır. Ancak şehrin büyük bölümünde Doğu Anadolu Bölgesi’nin sert karasal iklimi hâkimdir. Yüksek bir şehir olduğundan kış ayları uzun ve kar yağışlıdır. Bu dönemde şehrin popüler noktası, kayakseverlerin ziyaret ettiği Zigana Turizm Merkezi’dir. Öte yandan kar manzarasının bembeyaz süslediği Limni Gölü de kış mevsiminde görülmeye değerdir. 

​​​​​

Sıcak geçen yaz ayları ise, doğa yürüyüşü ve Çakırkaya Kilisesi gibi tarihî mekânların görülmesi için idealdir. Her yıl haziran, temmuz ve ağustos aylarında yaylalarda onlarca şenlik düzenlenmesi de Gümüşhane’ye gitmek için bahane yaratır.

Gümüşhane’de Nerede Kalmalı?

Gümüşhane otelleri çoğunlukla şehrin merkezinde yer almaktadır. Her bütçeye uygun 3 ya da 4 yıldızlı otellerin yanı sıra, farklı konseptlerdeki butik oteller de tercih edilmektedir. Otel fiyatları, otelin sunduğu imkânlara ve bulunduğu konuma göre değişiklik göstermektedir. Şehir merkezinden uzak, ana yol üzerinde bulunan otellerin fiyatları, şehir merkezindekilere göre daha düşüktür. Özellikle yaz aylarında festival döneminde gidecekler yaylalardaki konaklama tesislerini tercih etmektedir. Gümüşhane seyahatinizde tercih etmek isteyeceğiniz, şehir merkezinde bulunan Özdenoğlu Konağı, Gümüşhane'nin önemli mimarî ve tarihî yapıları arasında yer alır. Bunun dışında şehirde bulunan Gümüş Otel, Çimenler, The Meydan Otel Kelkit gibi oteller en çok tercih edilen konaklama tesisleridir.
Ramada Gumushane, Voice Otel, Grand Teras, Fidan Park, Yeni Gümüş Hotel Gümüşhane'de son yıllarda yapılan konaklama tesisleridir. Bu konaklama tesislerindeki modern odalar ziyaretçilerini hizmet kalitesi ile ağırlarken, otel salonları şehrin düğün, sünnet, workshop gibi organizasyonlarının da adresi niteliğindedir. Ramada Gumushane, şehir merkezine 25 kilometre mesafedeki Kalederesi Mevkii'nde bulunur, 6 suit oda ve bir kral dairesinin de içinde bulunduğu 106 oda ile hizmet vermektedir. 

Gümüşhane’de Gezilecek Yerler

Yüzyıllar boyunca pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Gümüşhane’de gezilecek yerler bir hayli fazladır. Arkeolojik sit alanları, köprüleri, mağaraları, manastırları, kiliseleri, mimarisiyle dikkat çeken köyleri, gölleri, şelaleleri ve yaylalarıyla gezginlerin ilgisini çeker. Bu noktalar çoğunlukla şehir merkezi dışında olduğundan hepsini görmek isteyenlerin Gümüşhane’de uzun süreli bir tatil planlaması gerekir. Karadeniz'in eski büyük şehirlerinden, İpek Yolu'nun kadim kentlerinden ve Hristiyanlığın bugüne ulaşmış en eski kiliselerine ev sahipliği yapan Gümüşhane, kendine hayran bırakacak bir kent.

Gümüşhane Gezilecek Yerler:

Gümüşhane'nin tarihi ve doğal güzellikleri insanı şaşkınlığa uğratacak kadar zengindir. Gümüşhane'nin merkezinde bulunan ana meydan, kentin ilk sivil mimari örneklerindendir.

Yine merkeze yakın konumda bulunan Sema Doğan Parkı, öğrenciler ve aileler tarafından sıklıkla tercih edilen bir dinlenme alanı olup, içerisinde bir de sinema salonu barındırmaktadır.

Gümüşhane'nin en güzel tabiat alanlarından Limni Gölü, Tomara Şelalesi ile antik kentler olan Satala Antik Kenti, Krom Vadisi, Santa Harabeleri, Örümcek Ormanı ve Artabel Gölleri Tabiat Parkı ise görülmeye değer yerlerin başlıcalarıdır. Bunların dışında kış turizminin kalbinin attığı yerlerden Zigana Turizm Merkezi, göz kamaştırıcı damlataş sütunlarının bulunduğu Karaca Mağarası, yöresel evlerin temsili olan Sarıçiçek Köy Odaları, şehrin ünlü kaleleri Canca ve Kov Kaleleri de mutlaka gezilmelidir. Adını andığımız bu yerler hakkında detaylı bilgilere yazımızda ulaşabilirsiniz. 

Devamını Oku

Gümüşhane Şehir İçi Ulaşım

Gümüşhane merkezde yaya olarak gezilebileceği gibi, toplu taşıma aracı olarak belediye otobüsleri, dolmuş ve minibüsler hizmet vermektedir. İlçe ve ören yerlerine çalışan minibüsler de mevcuttur. Şehir içinde hizmet veren otobüs güzergahları üniversite ve Hacıemin arasında yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu otobüsler sabah 07.30 ile akşam 22.00 arasında çalışmaktadır. Süleymaniye Mahallesi, Canca ve Çamlıköy bölgesinde de günün belirli saatlerinde otobüs geçmektedir. Şehir içi otobüs saatlerine ve güzergâhlarına bu linkten ulaşabilirsiniz.
 

Gümüşhane Mutfağı



Kendine özgü yemekleriyle bilinen Karadeniz mutfağının pek çok çeşidi Gümüşhane mutfağında da yer almaktadır. Klasik bilginin aksine yemeklerinde balık çeşitlerinden çok hamur işi ve sebzeler öne çıkar. Çoğu zaman gurme turların duraklarından olan Gümüşhane’de hem yerel halk hem de turistler tarafından eritilmiş tereyağı ile servis edilen fırın erişte, klasik mantının suyuyla birlikte çorba şeklinde servis edilen mantı çorbası, ıspanak, pazı, patates ve lor peyniriyle hazırlanan lemis, yufka ve cevizle hazırlanan siron ve bir çeşit sulu fasulye yemeği olan fasulye bulgurlusu yemekleri tercih edilmektedir.

Şehir merkezinde önemli bir tarihî yapı olan Özdenoğlu Konağı'ndaki Cafe Restaurant, sahip olduğu 3 katında 300 kişiye hizmet vermektedir. Bu eski konağa, sabah kahvaltısı, öğlen ve akşam yemeği için gidilebilir. Yöresel yemeklerin yanı sıra ızgara çeşitleri de bulunmaktadır. Mekânda turistler için hediyelik eşya bölümü de mevcuttur. Balyemez Konağı ise 5 dönümlük bahçe içerisinde yer konağın restore edilmesiyle açılan restoranda siron, kuymak, gendime çorbası ve lahana çorbası tavsiye ediliyor. Kış ayları haricinde bahçesinde oturmak ayrı bir keyif veriyor.

Gümüşhane'de dut pekmezi, kuşburnu marmeladı, pestil ve köme yemeden dönmek olmaz. Yaylalarına çıkıp kır çiçekleri ile beslenen koyunlardan yapılan ızgara ve kebabı mutlaka tatmalısınız. Bunların dışında Anadolu'nun hemen her yöresinde yapılan sarma yemeğine bir de Gümüşhane'de şans vermelisiniz. Gümüşhane'de sarma güveçte yapılır. Güveçte sarmanın lezzeti ise tahminlerinizden çok daha güzel. Osmanlı Mutfağı'ndan miras bir başka yöresel yemek ise ayvalı ettir. Kurutulmuş fasulyenin bulgurla buluştuğu fasulye bulgurlusu da sadece Gümüşhane'de tadabileceğiniz bir lezzet. 

Gümüşhane’de Alışveriş

Gümüşhane’den hem kendiniz hem de arkadaşlarınız için satın alabileceğiniz hediyelikler öncelikle gümüş objelerdir. Diğer seçenekler ise gıda ve el sanatları üzerinedir. Gıda olarak yöreye özgü dut pekmezi, pestil, köme, marmelat ya da taze elma çeşitlerinden alabilirsiniz. Kelkit ilçesinde üretilen ve tarihi Orta Asya’ya dayanan zilli kilimler, Kürtün ilçesinde üretilen ipek halılar ve gümüş objeler el sanatlarına meraklı olanların ilgisini çekmektedir. Gümüşhane gelişmekte olan bir şehir olduğu için şehir merkezinde henüz alışveriş merkezi yoktur ancak yapılması planlanmaktadır. Daha çok geleneksel satış yerleri ve markaların küçük şubeleri bulunmaktadır.
Gümüşhane'de el sanatları deyince öncelikle Kürtün akla gelmektedir. Kürtün el sanatları; ağaç işlemeciliği, demir işleme, örgü işi, sarı işleri ile dikkat çeker. Bu hediyelik eşyalar yöresel festivallerde ve pazarlarda satışa sunulmaktadır. Halk arasında "Gudu ya da Gudi" olarak da bilinen "Güveç" hem yemekleriniz için hem de dekorasyon amaçlı kullanabileceğiniz hediyelik eşyalardan biridir. Kent merkezine bağlı Dölek köyünde üretilen güveç kapları, kent merkezinde satışa sunulmaktadır. Gümüşhane'de alabileceğiniz ürünlerden biri de günümüzde sanat değeri taşıyan zilli kilim motifleridir. Bu motifler günümüzde yolluk, seccade, kese, heybe şeklinde satışa sunulmaktadır. 

Gümüşhane Gece Hayatı

Gümüşhane, gelişmekte olan yapısıyla dikkat çeken küçük bir Karadeniz şehridir. Kentte akşam vakti, canlı müzik dinleyebileceğiniz Günbatur köyü yolu üzerinde bulunan Cafe Tuanna bulunmaktadır. Gümüşhane Üniversitesi'nin karşısında bulunan Köprü Cafe&Restaurant ise çeşitli organizasyonların adresidir. Bunların dışında şehir merkezinde sayısız kafe ve lokanta bulunur. Babaocağı Lokantası, Teras Restaurant, Hancıoğlu Restaurant, Elit Kebap ve Lezzet Lokantası akşam yemekleriniz için tercih edebileceğiniz mekânlardır. Kent merkezinde ve çevre ilçelerde ailecek serin yaz akşamlarını geçirebileceğiniz birbirinden güzel çay bahçeleri de bulunur.

Gümüşhane Festivaller


 

Yayla Şenlikleri: Yaz aylarında düzenlenen yayla şenliklerinde binlerce insan, kadınlı erkekli, el ele, birlik ve beraberlik içerisinde horon halkaları oluşturup kemençe, davul ve zurna eşliğinde saatlerce eğlenirler. Şenlik kapsamında bir çok yöresel ürünün de tanıtımı yapılmaktadır:

Ayazma Yayla Şenliği (Mayısın 3. haftası / Torul)

Kuzuçimen Yayla Şenliği (Haziranın 2. haftası / Kelkit)

Köse Dağı Yayla Şenliği (Haziranın 4. haftası / Köse)

Alacapazarı Yayla Şenliği (Haziran, temmuz ve ağustos aylarının pazar günlerinde / Kürtün)

Güvende Yayla Şenliği (Haziran, temmuz ve ağustos aylarının çarşamba günlerinde / Kürtün)

Kazıkbeli Yayla Şenliği (Haziran, temmuz ve ağustos aylarının çarşamba günlerinde / Kürtün)

Yeşilbük Yayla Şenliği (Temmuzun 1. haftası / Şiran)

Dörtkonak Köyü Yayla Şenliği (Temmuzun 2. haftası / Merkez)

Araköy Yayla Şenliği (Temmuzun 2. haftası / Kelkit)

Kabaköy Yayla Şenliği (Temmuzun 2. haftası / Merkez)

Zigana Yayla Şenliği (Temmuzun 2. haftası / Torul)

Taşköprü Yayla Şenliği (Temmuzun 3. haftası / Merkez)

Çamlıköy Yayla Şenliği (Temmuzun 3. haftası / Merkez)

Kadırga Yayla Şenliği (Temmuzun 3. haftası / Kürtün)

Kuşburnu-Pestil Kültür ve Turizm Festivali (28-31 temmuz / Merkez)

Kırıntı Yayla Şenliği (Ağustosun 2. haftası / Şiran)

Gümüşhane İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0456 213 73 00

Gümüşhane Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -1oC
    • Şub 0oC
    • Mar 4oC
    • Nis 10oC
    • May 14oC
    • Haz 17oC
    • Tem 20oC
    • Agu 20oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 12oC
    • Kas 5oC
    • Ara 0oC

Kısa Kısa

Nüfus: 146.353 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karadeniz / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün