Kura ırmağının iki kıyısına kurulmuş olan Tiflis, Gürcistan'ın başkentidir. Eski zamanlarda İpek Yolu üzerinde yer alan Tiflis, aynı zamanda ülkenin endüstri, kültür ve sosyal merkezidir. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinde yer alan şehir kaldırım taşlı caddeleri, kırmızı çatılı evleri ve görkemli tarihi eserleriyle dikkat çekmektedir.
Nüfus : 1.350.000
Tiflis pek çok otel alternatifi sunmaktadır. Aşağıdaki seçeneklerden size uygun oteli Booking.com aracılığıyla bulabilirsiniz. Üstelik pek çok otelde ücretsiz iptal seçenekleriyle.
İklim / Hava Durumu
Kura ırmağının iki yakasında uzanan şehirde nemli ve yarı tropik bir iklim hüküm sürmektedir. Gürcistan'ın geneline göre daha ılıman bir iklime sahiptir.
Nasıl Gidilir?
İstanbul'dan Tiflis'e direk uçak seferleri bulunmaktadır. Uçuş süresi gidiş yönünde yaklaşık 2 saat 25 dakika, dönüş yönünde 2,5 saattir.
Ne Zaman Gidilir?
Gürcistan'ın geneline göre daha ılıman bir iklime sahip olan Tiflis'e Nisan,mayıs, haziran, eylül ve ekim aylarında gidilmesi tavsiye edilir.Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir?
Tiflis’te hem yerel hem de Batı mutfağından söz etmek mümkün. Yerel mutfağın en bilinen yemeği, sadece Tiflis'te değil, diğer tüm Gürcistan kentlerinde de bulabileceğiniz “haçapuri"dir. Haçapuri, peynir ve yumurtanın yoğun olarak kullanıldığı bir tür yemektir. Kolestrolü olanlar buna dikkat etmelidir. Bunun dışındaki yerel yemekler daha çok et ağırlıklıdır. Etle yapılan yemeklerin yanında çoğunlukla patates servis edilmektedir. Özellikle et yemeklerin yanında gelen özel soslar çok lezzetli. Batı mutfağı ise özellikle fast food ürünleri ile kendini gösteriyor. Tiflis’te çok taze meyve va sebze kullanıldığı için meyve suları çok lezzetli. Fiyatları çok uygun olan bu meyve suları açık ya da şişelenmiş olarak servis ediliyor. Tiflis'te mutlaka Gürcistan şaraplarını da tatmanız önerilmektedir.
Önemli Yerler / Gezilecek Yerler
Sololaki tepesi üzerindeki 3. yüzyılda inşa edilmiş olan Nariqala Kalesi’nin kalıntıları. Bugün ayakta kalan bölüm büyük bir oranda 8. yüzyılda inşa edilmiş. Kale kalıntılarının üzerindeki "Gürcülerin Anası” olarak adlandırılan Kartlis Deda heykeli. (Sol elinde dostlar için bir tas şarap, sağ elinde ise düşmanlara karşı bir kılıç var) Kentin kuruluşunun 1500. yılı anısına 1958'de yapılmış ve Tiflis’in simgesi haline gelmiştir. Tiflis'teki diğer önemli yerler arasında botanik bahçesi, eski merkezde yapımı 5. yüzyıla tarihlenen Sioni Katedrali (Gürcü Ortadokslar için bu katedral en kutsal yapıların başında geliyor), eski merkezde 6. yüzyıl yapısı Ançiskati Bazilikası (Anchiskhati İng) ve 13. yüzyıl yapısı Metechi Kilisesi bulunur.
İpek Yolu, Tiflis’ten de geçtiği için, şehirde halen çok sayıda kervansaray da bulunmaktadır. Eski şehirdeki Abanotubani hamam bölgesi, 17. yüzyılda inşa edilmiştir. Buradaki suların sülfür oranı yüksek olduğundan suyun kemik ağrılarına, nörolojik ve ürolojik problemlere, cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Eski şehirdeki Garetubani bölgesi. Bu bölgede çok gösterişli sayısız bina bulunur. Ünlü Rustavelis Gamziri caddesi de bu bölgede yer almaktadır. 1,5 km uzunluğundaki caddenin bir ucu Tiflis Özgürlük Meydanı, diğer ucu ise Cumhuriyet Meydanı’dır. Bu cadde üzerindeki Gürcistan parlementosu, Kaşveti (Kashveti) Kilisesi, Gürcü Ulusal Müzesi, Paliaşvili Opera Evi, Rustaveli Akademi Tiyatrosu, Gürcü Bilimler Akademisi de görülmesi gereken yerler arasındadır.
Ne Yapılır?
Kültür, sanat ve sosyal yaşam Tiflis'te çok önemli bir yer tutuyor. Şehirde 33 tane tiyatro sahnesi var. En önemli tiyatro sahnesi ise Gribojedov Tiyatrosu. 1845 yılında kurulmuş ve Rus dramaları oynanıyor. 1969 yılında kurulan devlet opera ve balesi de hem mimarisi hem de gösterileri ile kaçırılmaması gereken yerlerden. Şehirdeki botanik bahçe içerisinde doğa ile içiçe bir yürüyüş yapabilirsiniz. Çocuklu seyahat severler içi Tiflis'te kaçırılmaması gereken yerler arasında Helden meydanındaki sirk bulunuyor. Bu sirk, Stalin döneminde inşa edilmiş olan önemli bir eğlence merkezi. Tiflis’te gündüzleri Rustaveli bulvarı üzerindeki kentin en önemli kafelerinde vakit geçirebilirsiniz. Özellikle sanatçıların ve öğrencilerin rağbet ettiği "Vincent" ve 1904 yılında kurulmuş olan geleneksel bir Gürcü kafesi "Lagidsee" en popüler olanlarıdır. Anchiskhati Bazilikası, Sioni Katedral Kilisesi, Narikala Hisarı ve 1851 yılında kurulan Paliashvili Opera Evi, başkentin mutlaka görmeniz gereken noktalarındandır.
Gece Hayatı / Bar / Eğlence
Tiflis'te gece hayatı daha çok gece kulüplerinde yaşanıyor. Bu kulüpleri lüks otellerin yakınında ve Rustaveli caddesinde bulmak mümkün.
Alışveriş / Ne Alınır?
Şehirde çok lüks markalara ait büyük mağazalar ve çeşitli butikler sokakları süslüyor. Tiflis'teki en etkileyici hediyelik eşyalar el yapımı ürünler, halı, seramik, ahşap oyma eşyalar ve şaraptır. Bunların tamamını antika mağazaları ve hediye dükkânlarında bulabilirsiniz. Şarap alacaksanız, sokak marketlerinde fiyatlar biraz daha uygundur. Şehir merkezine 14 km mesafede bulunan Lilo pazarı da vakti olanlar için gezilebilecek önemli bir merkez. Burada haftada iki günü toptan, diğer günler perakende satış yapılıyor.Özellikle perşembe ve pazar günü çok kalabalık oluyor. 17 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu pazarda hemen her şeyi bulmak mümkün. Satılan ürünlerin çoğu tekstil üzerine.
Festival / Fuar
Her yıl ekim ayında Tiflis Uluslar arası Film Festivali düzenleniyor. Bunun yanı sıra, Uluslararası Tiyatro Festivali ve Tiflis Jazz Festivali de önemli festivalleri arasında yer almaktadır.
Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
Yeni Yıl (1 Ocak),
Ortodoks Noeli (7 Ocak),
Vaftiz Günü (19 Ocak),
Epiphany (19 Aralık),
Uluslararası Kadınlar Günü (8 Mart),
Anma Günü (9 Nisan),
Kutsal Pazartesi (Mart/Nisan),
Paskalya (Mart/Nisan),
Bağımsızlık - Cumhuriyet Günü (26 Mayıs),
Saint George Günü (23 Kasım),
Aziz Meryem Ana Günü (28 Ağustos),
Mtshete (14 Ekim),
Noel (24-25 Aralık)
Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler
Kentin asıl adı “Tbilisi”dir. Bir efsaneye göre Tiflis, MÖ 5. yüzyılda ormanlarla kaplı bir yermiş. Bir gün Kral Vahtang Gorgasal ava çıkmış, Uçan sülünün peşine atmacasını salmış. Ama aradan zaman geçmiş ne sülün ne de atmaca görünmemiştir. Daha sonra ikisi de sıcak suya düşmüş olarak bulunmuşlar. Bu nedenle Kral burayı çok beğenmiş ve hemen bir kent kurmalarını emretmiş. Kente de, orada bulunan sıcak su anlamına gelen “Tbilisi” adı verilmiş. Eski Sovyetler Birliği döneminde, uzun süre ülkeyi yöneten Stalin, Gürcü asıllıydı. Bu nedemle Gürcistan'a ve Tiflis'e oldukça fazla yatırım yapmıştır. Tiflis, mimari ve gelişmişlik açısından dönemin en güzel kentlerinden biriydi. Ancak, eski Sovyet rejimi yıkıldıktan sonra çok şiddetli bir iç savaş başlamıştır. Bu nedenle şehirdeki bir çok eski bina harap olmuştur. Nüfusun yüzde 80’inin Gürcü olduğu Tiflis’te yüzden fazla etnik grup yaşıyor.