- 1 view
Emirgan, Boğaziçi’nde İstanbul‘un Sarıyer ilçesine bağlı bir semttir. Sahildeki çay bahçeleri, arka sırtlarda büyük bir şehir parkı ile ünlü olan semt, yeşiller içindedir. Sahildeki Şerifler Yalısı, Park içinde kafe olarak kullanılan köşkler de farklı zamanlardaki Osmanlı mimarisinin emsallerini oluşturur. Mavi ve yeşil içerisinde huzurlu bir gün geçirmek isterseniz soluğu Emirgan’da alabilirsiniz.
Emirgan Sahil
Emirgan sahili cafeler meşhurdur, bahar ve yaz aylarında deniz keyfi yapmak için gidebileceğiniz güzel bir yerdir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sahil şeridi düzenlemesi ile 2 metre genişliğinde bisiklet yolu, 6 metre genişliğinde ek yaya yürüme yoluna da sahip oldu. Projede 116 araçlık otopark cebi ve balık tutmak isteyenler için 30 metre uzunluğunda 3 adet balık tutma platformu bulunuyor. Böylece balıkçılar yürüyüş yapan ya da bisiklete binenleri rahatsız etmeden balık tutabiliyor. Çevre düzenlemesiyle yeşile bürünen deniz kıyısı her türlü aktivitenize ev sahipliği yapabilecek nitelikte. İster yürüyüş ister bisiklet turu ister balık tutmak için Emirgan sahili tercih edebilirsiniz.
Emirgan Gezilecek Yerler
Emirgan Korusu: Emirgan Korusu, Boğaz’ın büyük ağaç varlığının günümüze taşındığı zengin parçalarından biridir. Koruya gelip Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk’ü ziyaret edebilir, çevre düzenlemesi çok güzel yapılmış olan parkta yürüyüş yapabilirsiniz. İsterseniz Sarı Köşk’te bir şeyler yiyebilirsiniz. Özellikle hafta sonlarında Sarı Köşk’te kahvaltıya yoğun bir ilgi oluyor. Mekan İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletiliyor. Pencere ya da terasta güzel bir masa bulmanız durumunda Boğaz’ın bir nehir gibi aktığı o güzel manzarayı izleyebilirsiniz.
Sarı Köşk: Kuş evi görünümünde olan bu köşkte süsleme sanatının en ince ayrıntıları kullanılmıştır. Buradaki köşkler arasında manzarası ile ünlenen köşktür.
Pembe Köşk: Tipik bir Osmanlı evi mimarisi olan köşk, aynı zamanda tarihte uzun bir dönem paşaların seyir mekânı olarak kullanılmıştır.
Beyaz Köşk: Emirgan Korusu’ndaki en güzel botanik düzenlemeye ve bitki çeşitliliğine sahip köşk olma unvanına sahip Beyaz Köşk, bahar geldiğinde çiçek açan rengarenk laleler ve ağaçlar arasında farklı bir atmosfer yaratmaktadır.
Belgrad Ormanı: Bir gezi ve aynı zamanda piknik alanı olarak kullanılan Belgrad Ormanı, doğal bir güzellik örneğidir. Emirgan’a oldukça yakın olan Belgrad Ormanı, Karadeniz kıyılarına da yaklaşık 45 kilometre mesafededir. Ormanın en yüksek noktası 230 metreyle Kartaltepe’dir. Ormana Osmanlı Dönemi’nde imparatorluğun su gereksinimini karşılamak için su bentleri yapılmıştır. 2. Sultan Bentleri ve Valide Bendi burada bulunan su bentlerine örnek gösterilebilir. Kanuni Sultan Süleyman Belgrad seferinden döndüğü sırada getirdiği esirleri buraya yerleştirince bölgenin adı Belgrad olarak anılmaya başlamıştır. Yeşillikler arasında dostlarınız ve ailenizle güzel bir zaman geçirmek için Belgrad Ormanı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Marmaracık Koyu: Sarıyer’deki Rumeli Feneri Köyü’nün hemen yakınında olan Marmaracık Koyu sessiz ve sakinliğiyle dinlendirici bir havaya sahip. Burası, Kilyos’ta bulunan plajları aratmayacak kadar güzel. Koyda bulunan bungalovlarda veya otelde kalabilir; isterseniz günübirlik bir geziyle de koyu tanıma şansını yakalayabilirsiniz. Marmaracık’ın kendini en güzel gösterdiği zaman dilimi ise kıştır. Burada yürüyüşler yapıp, bisiklet turu atıp ATV kullanabilirsiniz.
Telli Baba Türbesi: Türkiye’de en çok ziyaret edilen türbelerden olan Telli Baba Türbesi’nin birçok hikayesi vardır. Türbe, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Bir efsaneye göre Telli Baba; Fatih döneminde tabur imamlığı görevini yapan Abdullah Efendi’dir. Telli Baba şehit olduktan sonra, bir gün hasta bir kız onu rüyasında görür. Rüyasından yola çıkarak Telli Baba’nın mezarını bulur ve genç kız hemen iyileşir. Bir başka efsaneye göre ise; Telli Baba aslında bir tahsiliye memurudur. Gemilerde rehberlik ettiği bir gün dalgaların arasında küçük bir kayık içinde genç bir kızla delikanlı görür. Hemen denize atlar; kızı kurtarır fakat erkeğe sıra gelmez. Genç kız yıllar sonra Telli Baba’ya şükranlarını sunmaya gider; ama Telli Baba çoktan ölmüştür. Kız babanın anısına ağlayarak telli duvağını mezara bırakır. Türbeyi ziyaret listenize mutlaka ekleyin.
Yeniköy Sinagogu: 1870’li yıllarda yapılan ve günümüze kadar gelen ibadet mekanlarından biri olan Yeniköy Sinagogu, Sarıyer’deki Köybaşı Caddesi üzerinde bulunuyor. Ulaşımı da oldukça kolay. Yalnızca cumartesi sabahları ve bayramlarda hizmet veren sinagog, Sarıyer’de bulunduğunuz bir gün gezebileceğiniz mekanlar arasında bulunuyor.
Sadberk Hanım Müzesi: Türkiye’nin ilk özel müzesi unvanına sahip Sadberk Hanım Müzesi, Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç anısına 1980 senesinde açılmıştır. Müze, Koç Ailesi’nin yazlık olarak kullandığı Azaryan Yalısı’nın dönüştürülmesiyle ve Sadberk Hanım’ın kişisel eşyalarının sergilenmesiyle hayata geçmiştir. Sadberk Koç’un porselen, işleme gümüş, değerli kumaşlar ve otantik kıyafet gibi değerli parçalardan oluşan kişisel eşyalarına, 1983 yılında Hüseyin Kocabaş koleksiyonundan Hitit, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu uygarlıklarına ait arkeolojik eserlerin dahil olmasıyla sergilenen eser sayısı 18 bine ulaşmıştır.
Emirgan Lale Festivalinden Bir Görüntü
Emirgan Nasıl Gidilir?
Otobüs: Mecidiyeköy’den 29Ş, Kabataş’tan 25E, 40T ve 22RE, Zincirlikuyu’dan 40B, Taksim’den 40, 40T ve 42T hat numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz.
Özel Araç: Beşiktaş-Sarıyer Sahil Yolu’nu kullanarak, Sakıp Sabancı Müzesi’nin yanındaki tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.