Kaliforniya (CA), 424 bin km2’lik yüzölçümü ile Alaska ve Texas’ın ardından ABD’nin büyüküçüncü büyük eyaleti olmakla birlikte 39 milyonu geçen nüfusu ile de en kalabalık eyalet olma özelliğini taşır. Kaliforniya, 1850 yılında 31. eyalet olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne katılmıştır. Özellikle altının burada bulunmasının ardından nüfusun ani artış gösterdiği Kaliforniya’da, buna bağlı olarak hızlı bir gelişim yaşanmıştır.
William Todd tarafından tasarlanan Kaliforniya’nın eyalet bayrağı, 1911 yılında kabul edilmiştir. Beyaz zemin üzerinde, sol üstte kırmızı bir yıldızın yer aldığı bayrağın ortasında çimenlerin üzerine yürüyen bir boz ayı figürü bulunmaktadır. Yıldız ve ayının altında ise “CaliforniaRepublic” yazısı bulunmaktadır. Bayrakta yer alan “yıldız” için Texas’ın “tek yıldız”ından esinlenilirken “boz ayı” da eyalette sıkça görülen ayıları temsil etmektedir.
Kaliforniya Eyalet Arması’nda, tanrıça Minerva ve onun kalkanının önünde bir boz ayı yer almaktadır. Ayrıca, Sierra Nevada ve San Francisco Bay manzaraları ile birlikte, madenci, bir demet buğday, gemiler; yukarıda da eyaletin mottosu ve 31 tane yıldız bulunmaktadır.
Eyaletin resmi ağacı “Kaliforniya Çamı”dır (sekoya). 3000 yaşına kadar yaşadığı bilenen sekoyalar dünyanın en uzun (120-140 m) ağaçlarıdır. Sequoia National Park’ta bulunan bu dev ağaçlardan biri olan General Sherman, yaşayan en büyük ağaç (hacimsen anlamda) olarak bilinir. Ağırlığı 2000 tonun üzerinde olan sekoya, 85 metre uzunluğunda ve 24 metre genişliği ile denizlerin devi mavi balinanın 10 katı büyüklüğündedir.
Kaliforniya, şarapları ve ev yapımı biralarıyla ünlüdür. Napa, Sonoma ve Mendocino Kuzey San Francisco’daki en önemli şarap bölgeleridir.
“Altın Eyalet” adı önceden beri Kaliforniya ile özdeşleşmiş olmasına rağmen, 1968 yılında resmi olarak eyaletin takma adı haline gelmiştir. 1800’lerin ortasında altının Kaliforniya’da keşfedilmesi ve baharda eyaletin her yerinde görülen altın renkli Kaliforniya gelinciği de bu ismin yerleşmesine katkı sağladığı söylenmektedir. Eyaletin mottosu ise, yine altının keşfine atıf yapar nitelikte “Buldum!” anlamına gelen “Eureka”dır.
Kaliforniya’nın yıllar içinde çok fazla göç alması sonucunda, toplam nüfus dahilinde yabancı kökenli kişilerin sayısı yüzde 26’ya kadar yükselmiştir. Bu, 50 eyalet arasındaki en yüksek orandır. Yabancı kökenli nüfusun neredeyse yarısını Latin Amerikalılar; üçte birini de Asyalılar oluşturmaktadır.
Deprem kuşağında yer alan Kaliforniya’da yılda yaklaşık 10 bin deprem meydana gelmektedir, ancak bunların sadece 15-20 tanesinin büyüklüğü 4.0’ın üzerine çıkabilmektedir.
Kaliforniya’nın en yüksek noktası olan Whitney Mount (4.421 m), aynı zamanda ABD eyaletlerinin (Alaska haricindekiler) de en yüksek noktasıdır. Ülkenin en derin noktası olan Badwater Basin,Death Valley ise deniz seviyesinin 85,5 m altındadır.
Kaliforniya denince akla ilk gelenlerden olan Hollywood, Walk of Fame ve Disneyland eğlence arayanların uğrak noktası iken; Yosemite Milli Parkı, GrifthParkAlcatraz, Angel Island ve uzun plajların keyfini çıkarmak için VeniceBeach veya Malibu da olmazsa olmazlar arasında yer alır. Ayrıca, San Francisco’nun sembolü haline gelen Golden Gate Köprüsü, eyaletin tarihiyle de birebir örtüşmektedir. Bunların yanı sıra teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi de Kaliforniya’nın en önemli ve bilindik yerleri arasındadır.