Kaliforniya (California) Hakkında Temel Bilgiler

hollywood-1245960_960_720.jpg

Kaliforniya (CA), 424 bin km2’lik yüzölçümü ile Alaska ve Texas’ın ardından ABD’nin büyüküçüncü büyük eyaleti olmakla birlikte 39 milyonu geçen nüfusu ile de en kalabalık eyalet olma özelliğini taşır. Kaliforniya, 1850 yılında 31. eyalet olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne katılmıştır. Özellikle altının burada bulunmasının ardından nüfusun ani artış gösterdiği Kaliforniya’da, buna bağlı olarak hızlı bir gelişim yaşanmıştır.
 
William Todd tarafından tasarlanan Kaliforniya’nın eyalet bayrağı, 1911 yılında kabul edilmiştir. Beyaz zemin üzerinde, sol üstte kırmızı bir yıldızın yer aldığı bayrağın ortasında çimenlerin üzerine yürüyen bir boz ayı figürü bulunmaktadır. Yıldız ve ayının altında ise “CaliforniaRepublic” yazısı bulunmaktadır. Bayrakta yer alan “yıldız” için Texas’ın “tek yıldız”ından esinlenilirken “boz ayı” da eyalette sıkça görülen ayıları temsil etmektedir.
 
Kaliforniya Eyalet Arması’nda, tanrıça Minerva ve onun kalkanının önünde bir boz ayı yer almaktadır. Ayrıca, Sierra Nevada ve San Francisco Bay manzaraları ile birlikte, madenci, bir demet buğday, gemiler; yukarıda da eyaletin mottosu ve 31 tane yıldız bulunmaktadır.
 
Eyaletin resmi ağacı “Kaliforniya Çamı”dır (sekoya). 3000 yaşına kadar yaşadığı bilenen sekoyalar dünyanın en uzun (120-140 m) ağaçlarıdır. Sequoia National Park’ta bulunan bu dev ağaçlardan biri olan General Sherman, yaşayan en büyük ağaç (hacimsen anlamda) olarak bilinir. Ağırlığı 2000 tonun üzerinde olan sekoya, 85 metre uzunluğunda ve 24 metre genişliği ile denizlerin devi mavi balinanın 10 katı büyüklüğündedir. 
 
Kaliforniya, şarapları ve ev yapımı biralarıyla ünlüdür. Napa, Sonoma ve Mendocino Kuzey San Francisco’daki en önemli şarap bölgeleridir.
 
Altın Eyalet” adı önceden beri Kaliforniya ile özdeşleşmiş olmasına rağmen, 1968 yılında resmi olarak eyaletin takma adı haline gelmiştir. 1800’lerin ortasında altının Kaliforniya’da keşfedilmesi ve baharda eyaletin her yerinde görülen altın renkli Kaliforniya gelinciği de bu ismin yerleşmesine katkı sağladığı söylenmektedir. Eyaletin mottosu ise, yine altının keşfine atıf yapar nitelikte “Buldum!” anlamına gelen “Eureka”dır.
 
Kaliforniya’nın yıllar içinde çok fazla göç alması sonucunda, toplam nüfus dahilinde yabancı kökenli kişilerin sayısı yüzde 26’ya kadar yükselmiştir. Bu, 50 eyalet arasındaki en yüksek orandır. Yabancı kökenli nüfusun neredeyse yarısını Latin Amerikalılar; üçte birini de Asyalılar oluşturmaktadır.
 
Deprem kuşağında yer alan Kaliforniya’da yılda yaklaşık 10 bin deprem meydana gelmektedir, ancak bunların sadece 15-20 tanesinin büyüklüğü 4.0’ın üzerine çıkabilmektedir.
 
Kaliforniya’nın en yüksek noktası olan Whitney Mount (4.421 m), aynı zamanda ABD eyaletlerinin (Alaska haricindekiler) de en yüksek noktasıdır. Ülkenin en derin noktası olan Badwater Basin,Death Valley ise deniz seviyesinin 85,5 m altındadır.
 
Kaliforniya denince akla ilk gelenlerden olan Hollywood, Walk of Fame ve Disneyland eğlence arayanların uğrak noktası iken; Yosemite Milli Parkı, GrifthParkAlcatraz, Angel Island ve uzun plajların keyfini çıkarmak için VeniceBeach veya Malibu da olmazsa olmazlar arasında yer alır. Ayrıca, San Francisco’nun sembolü haline gelen Golden Gate Köprüsü, eyaletin tarihiyle de birebir örtüşmektedir. Bunların yanı sıra teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi de Kaliforniya’nın en önemli ve bilindik yerleri arasındadır.

Kaliforniya ile İlgili

Kaliforniya (California) Nerededir?

Amerika Birleşik Devletleri’nin güneybatısında, Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan Kaliforniya; kuzeyde Oregon, doğuda Nevada, güneydoğuda Arizona (Colorado Nehri sınır kabul edilir), güneyde ise Meksika’nın sınır eyaleti olan Baja California Norte ile komşudur.
 

Devamını Oku

Kaliforniya’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Los Angeles Uluslararası Havaalanı (LAX) ve SanFrancisco Uluslararası Havaalanı’na (SFO) direkt uçuşlar bulunmaktadır ve yolculuk 13 buçuk saat kadar sürmektedir. Diğer yollardan Kaliforniya’ya gitmek için en az bir kez aktarma yapmanız gerekmektedir. Bu da yolculuğun 15 saatten birgüne ve hatta daha uzun süreye çıkması anlamına gelmektedir.
 

Devamını Oku

Kaliforniya’ya Ne Zaman Gidilir?

pier-875668_960_720.jpg

Kaliforniya, iklime bağlı olarak olarak değişebilen aktivite çeşitleri ile ilgi alanlarınıza ve yapmak istediklerinize bağlı olarak yıl boyunca ziyaret edilmeye uygundur.

Tatilciler Kaliforniya’yı genellikle yüksek sezon olarak tabir edilen yaz aylarında (haziran-ağustos) tercih etmektedirler. Bu dönemlerde ziyaret edilecekse, gezilip görülecek yerlerin daha kalabalık olacağını ve otel fiyatlarının daha yüksek olacağını unutmamak gerekir. Ancak, plajların tadını çıkarmak için yaz aylarında gitmek daha uygun olacaktır. Kaliforniya’nın uzun sahil şeridi size tüplü dalış gibi farklı aktivite imkanları sunabilir veya Santa Monica veya Orange Country’de okyanus dalgalarıyla sörf yapmayı deneyebilirsiniz. Kalabalıktan kaçmak için de ormanlık alanlarda gezintiye çıkabilir veya geniş milli parkları ziyaret edebilirsiniz.
 
Eğer yükseklere çıkmayı seviyorsanız, yüksekte bulunan yollara ve yürüyüş rotalarına ulaşabilmeniz için yazın gitmek daha doğru bir tercih olacaktır. Sierra Nevada veya eyaletin en yüksek volkanları olan MountShasta ve LassenPeak çevresindeki rotaları takip edip kendinizi doğaya teslim edebilirsiniz.
 
Kaliforniya’nın en güzel zamanları bahar aylarıdır (mart-mayıs). Yüksek yerlerde havanın hala serin olduğu görülebilir, ancak eyalet genelinde ferah ve ılık bir hava hakim olur. Tepeliklerde çimenler ve yabani çiçekler hüküm sürerken, çöl çiçekleri de yazın kavurucu sıcağından ziyade bahar aylarında daha hoş görünürler. Yılın bu zamanları hem görmek istediğiniz yerler için uzun kuyruklarda beklemekten kurtulabilirsiniz hem de daha uygun fiyatları yakalayabilirsiniz.
 
Sonbaharda (eylül-kasım) havalar hala ılık seyrederken yapılacak en güzel aktivite, Kaliforniya’nın şarap bölgelerini gezip üzüm hasadına tanıklık etmektir. SanFrancisco ve NorthCoast bölgelerinde yazın sis olduğu için, buraları en güneşli günlerinde “Indian Summer”da (eylül, ekim) görmek daha ideal bir zamandır.
 
Eğer kayak yapmak niyetindeyseniz, genellikle kasım ayından mart ayına kadar dağların teperi karla kaplı olmaktadır. Lake Tahoe veya Big Bear yakınlarında bulunan otelleri tercih edip burada bir kış tatili de yapabilirsiniz.

Kaliforniya (California) Mutfağı

0fb150b33313f712b600df026b094f24.jpg

Kaliforniya mutfağı, taze yerel ürünlerin kullanılması ile bilinen ve hayal gücünü zorlayan farklı tarzların bir arada kullanıldığı füzyon niteliği taşıyan bir mutfaktır. Füzyon, farklı pişirme teknikleri ve farklı malzemeleri bir arada kullanarak eşsiz lezzetler ortaya çıkarma sanatıdır. Özellikle Güney Kaliforniya mutfağının önemli bir özelliği olarak öne çıkan “sunumlara özen gösterme”, etkisinde kaldığı füzyon mutfağı ile yakından ilgilidir.
 
San Francisco, deniz ürünleri açısından oldukça bol ve lezzetli seçenekler sunar. Özellikle, San Francisco’nun küçük İtalyan mahallesi olan North Beach,İtalyan-Amerikanyemekleri açısından oldukça zengin bir bölgedir. Bunların arasına en sembolik olanı Pasifik Okyanusu’ndan taze taze çıkarılan karides, Dungeness yengeci, midye, deniztarağı ve beyaz balık karışımının domates ve şaraptan oluşan bir sosta pişirilmesiyle hazırlanan bir balık yahnisi olan Cioppino’dur.
 
İlk olarak 1930’larda Hollywood’da yapılmış olan “Cobb Salad”, Güney Kaliforniya Mutfağı’nın sembolü haline gelmiştir. Neredeyse her restoranda bulunabilen, domuz pastırması, tavuk, yumurta, domates, avokado ve mavi damarlı peynirden oluşan bu salatanın adı, mucidi olan Robert Cobb’dan gelmektedir.
 
Kökenleri San Francisco’daki Mission District’e dayanan “burrito” artık neredeyse her yerde bulunabilmektedir. Eyaletin her yanında farklı tarzda burrito dükkanları ortaya çıkmıştır. Kimileri kendilerine özgü yorumlara yer verirken kimileri de en ünlü çeşitleri en iyi şekilde hazırlamanın peşindedir. Yapılan bir araştırma sonucu San Francisco’da Mission District’teki bir dükkanın burritosu eyaletin en güzeli olmaya hak kazanmış olan Carnitas Burrito’dur. Pirinçsiz hazırlanan bu burrito, özel tortillanın içine bolca et doldurularak dürüm halinde sunulmaktadır.
 
Ülkenin sarımsak üretiminin tamamına yakını (%90) Kaliforniya Gilroy’da yapılmaktadır. Sarımsak genelde yemek çeşnisi olarak kullanılan bir ürün olmasına rağmen, Gilroy bu duruma farklı bir yorum getirmiş. Tamamen Gilroy’a özgü bir hale bürünen sarımsak, dondurma malzemesi olarak kullanılarak bir tatlı haline gelmiştir. Yemeye cesareti olanlar Gilroy’da bu sarımsaklı dondurmayı deneyebilirler.
 
Göçlerin de oldukça etkisinde kalan Kaliforniya mutfağı, Asya ve Latin Amerika mutfaklarının özelliklerini kendi bünyesinde temsil etmektedir.
 
Biftek suyu ile hazırlanan “Pho”, içinde erişte ve ince dilimlenmiş biftek veya tavuk parçaları bulunan bir çeşit Vietnam çorbasıdır. Özellikle Orange Country’de neredeyse her köşe başında karşınıza “Pho” restoranı çıkması muhtemeldir.  
 
Meksika’nın sahil şeridindeki taco dükkanlarında (taquerias) bulunan leziz balık tacoları,Güney Kaliforniya’ya da esin kaynağı olmuştur. Kızartılarak veya ızgarada pişirildikten sonra birkaç damla limonla tatlandırılan balık tacoları, eyaletin güney kısmında karşınıza çıkabilecek en özel yiyeceklerdendir. 

Kaliforniya’nın (California) Festivalleri

thumb_tbchcsgz.jpg

Gerçek bir tarım cenneti olan Kaliforniya, örneğin ülkenin avokado ve çilek üretiminde en ön sıralarda yer almaktadır. Sadece üretmekle kalmayıp bu ürünler için festivaller düzenleyip kutlamalar yapmak da Kaliforniya’da oldukça yaygındır.
 
Bunlardan bir tanesi, CoachellaValley’de düzenlenen, yerel palmiyelerin yumuşak ve lezzetli meyvesini baş tacı yapmış, çeşitli eğlencelerin de düzenlendiği bir “hurma” festivalidir. Riverside Country Fair and National Date Festival’de hurmanın her şekle girmiş halini görmeniz mümkündür. Özellikle “date shake” sıcak yaz gününde serinlemek için tercih edilebilir. Daha önce hiç deve ve devekuşu yarışına tanık olmadıysanız, bu hurma festivalinde böyle ilginç anıları da hafızanıza kazıyabilirsiniz.
 
Kaliforniya’nın en kokulu festivali hiç şüphesiz Gilroy Sarımsak Festivali’dir. Sarımsak üretiminde önde gelen Gilroy’da, yaratıcı şeflerin icadı sarımsaklı dondurma; bağımlılık yaratacak sarımsak kızartması; sarımsaklı kızarmış karides ve tavuk gibi lezzetler bulmak mümkündür. Tüm bu sarımsaklı yiyeceklerin yanı sıra bi nevi “sarımsak güzeli” yarışması sonucu Miss Gilroy Garlic seçilmektedir. Ayrıca, 100’den fazla sanat ve el işi satıcısı da bölgede hazır bulunmaktadır.
 
Kaliforniya’dak ilk avokado ağaçları 1871 yılı dolaylarında dikilmiştir, şimdi ise eyalet ülkenin avokado üretimini yaklaşık yüzde 90 oranında karşılamaktadır. Avokadonun en çok yetiştirildiği Santa Barbara Country’de de bununla ilgili bir etkinlik yapılması hiç şaşırtıcı değildir. 100 bin avokado severin guacamole, salata, çorbalar ve daha pek çok çeşitli türevlerini denemek için bir araya geldiği etkinlikte Dünya Guacamole Şampiyonası ve en ağır avokado yarışması yapılmaktadır. Ayrıca, festivalde 70’den fazla müzisyen sahne almaktadır.
 
San Diego Bay Wine & Food Festival, San Diego’nun en büyük şarap ve yemek etkinliğidir. Her yıl Kasım ayında düzenlenen fstivalde gurme yiyecekler, şarap ve bira tadımı, ünlü şefler, yemek pişirme gösterimleri ve açıkartırma gibi pek çok etkinlik gerçekleştirilir. Ayrıca, şeflerin yarıştığı “Chef of the Fest Competition” ve tadım yapabileceğiniz People's Choice Award festivalin önemli etkinlikleridir.
 
L.A. Live Complex’de gerçekleştirilen Los Angeles Film Festivali sadece bir film festivali değil aynı zamanda bir hafta süren eğlenceli bir etkinliktir. 200 tane uzun metrajlı filmin yanı sıra yerel öğrencilerin hazırladığı derleme kısa filmlerin gösterimi yapılmaktadır. Bu festivalin en özel yanı ise yıldızlarla ve film yapımcılarıyla havuz kenarında sohbet etme şansı sunmasıdır.

Kaliforniya’daki (California) Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  •  MLK Jr. Günü (16 Ocak),
  •  Lincoln’ün Doğum Günü (12 Şubat),
  •  Başkanlık Günü (20 Şubat),
  •  Cesar Chavez Günü (31 Mart)
  •  Anma Günü (29 Mayıs),
  •  Bağımsızlık Günü (4 Temmuz),
  •  İşçi Bayramı (4 Eylül),
  •  Colombus Günü (9 Ekim),
  •  Kıdemliler Günü (11 Kasım),
  •  Şükran Günü (23 Kasım),
  •  Noel (25 Aralık

Kaliforniya’da (California) Bulunan Türkiye Dış Temsilcilikleri

LOS ANGELES BAŞKONSOLOSLUĞU
 
Adres: Turkish Consulate General, 4801 Wilshire Blvd., Suit 310, Los Angeles, CA 90010

Telefon: +1 (323) 655 8832 / +1 (323) 591 6480 / 81 / 82

Fax: +1 (323) 655-8681

E-mail:[email protected]

Web Sitesi: losangeles.bk.mfa.gov.tr
 
Kişisel Başvuru Saatleri: 9.30-12.00;

Telefon ile Başvuru Saatleri: 8.30-16.00
 
Görev Bölgesi: Alaska, Arizona, California, Colorado, Hawaii, Idaho, Montana, Nevada, Oregon, Utah, Washington, Wyoming, Pacific Islands

Kaliforniya’da (California) Konuşulan Diller

Resmi dilin İngilizce olduğu Kaliforniya’da, nüfusunun yüzde 60’tan fazlası sadece İngilizce konuşurken yüzde 25 oranında İspanyolca konuşan bulunmaktadır. Bunun haricinde Çince(%2,6) ve Tagalog(%2) ile düşük oranda Vietnamca ve Korece konuşulmaktadır.

Kaliforniya’nın ilk sakinleri olan Yerliler tarafından konuşulan diller (Athapaskan, Penutian, Kokan-Siouan ve Aztek), günümüze sadece Shasta, Napa ve Yuba gibi yerleşim yeri isimlerinde varlıklarını sürdürebilmektedir.

Kaliforniya’nın (California) Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

golden-gate-bridge-2506373_960_720.jpg

Kaliforniya’nın başkenti Sacramento, yarım milyonluk nüfusuyla eyaletin en büyük 6. şehridir. SanFrancisco Bay ile Sierra Nevada dağları arasındaki CentralValley’in verimli ovalarının karşısında yer alan başkentin içinden iki de nehir geçer (American, Sacramento).  4 milyon nüfusuyla eyaletin ve New York’tan sonra ülkenin en büyük şehri olan LosAngeles, sunduğu imkanlarla eğlencenin başkentidir. Hollywood ile dünyaya açılan ve böylece dünyayı da buraya getirmeyi başarmıştır. Universal Studios Hollywood’da Stüdyo Turu yapıp gerçek film stüdyolarını gezmek, 1915 yılından beri buraya gelenlerin en gözde aktivitesidir. Eyaletin en güneyinde yer alan ve 1,3 milyon nüfusuyla ikinci en kalabalık şehri olan plajlarıyla ünü San Diego, Tijuana, Meksika ile sınır komşusudur. Balboa Park, Old Town, SeaWorld, San Diego Zoo burada görülmesi gereken yerler arasındadır. 1 milyonu geçen nüfusuyla, Silikon Vadisi’nin de merkezi olan SanJose, pek çok teknoloji şirketine ev sahipliği yapmaktadır. San Francisco’ya yakın olmasına rağmen oradan çok farklıdır. Tersane, un değirmeni ve atölyeleriyle eyaletin ilk imalat merkezi olan San Francisco, bugün Amerika’nın en büyük Chinatown’ı ile turistlerin sıkça ziyaret ettiği bir kuzey sahil kentidir. Orta-San Joaquin Valley’in yerleşim merkezi olan Fresno, SierraNevada dağlarındaki Yosemite, Sequoia ve KingsCanyon gibi milli parklara yakın bir konumdadır. San Francisco ile Los Angeles’ın ortasında bulunan Bakersfield, güneydeki SanJoaquinValley’in en büyük şehridir ve burada yağ üretimi yapılmaktadır. İspanya dışında, dünyadaki en kalabalık Bask nüfusu burada bulunur. Anaheim, tüm modern tema parklarının atası niteliği taşıyan Disneyland’a ev sahipliği yapmaktadır. Çölün içinde yer alan PalmSprings, golf, spa, kumarhaneler ve dünyaca ünlü Hava Tramvayı ile küçük ama görülmesi gereken bir yerdir. Toplam 8 tane adadan meydana gelen Santa BarbaraAdaları, Kaliforniya’nın 32-97 km güneybatı açıklarında yer almaktadır. Farallon ada ve adacıklar grubu ise San Francisco Bay’in 48 km batı açıklarında bulunmaktadır.

Kaliforniya’da (California) Din ve İnanç

Çoğunluğu Hristiyan olan Kaliforniya halkının yüzde 32’si Protestan yüzde 28’i ise Katolik mezhebine bağlıdır. Sadece yüzde 1 oranında Müslümanın yaşamakta olduğu eyalette, Yahudi, Hindu ve Budistlerin oranı birbirlerine eşittir (%2).

Kaliforniya’nın (California) Kısa Tarihi

Avrupalıların bugünkü Kaliforniya’nın bulunduğu bölgeye ilk gelişleri, Yeni Dünya’nın zenginliklerini aramak üzere yola çıktıkları Keşif Çağı’nda olmuştur. 1500’lerde ilk Avrupalı kaşifler bölgeye geldiklerinde, burada 300 bin kadar Yerli yaşamaktaydı. Kuzey Amerika’da hiçbir yerde Kaliforniya’daki kadar çok Yerli dili ve kültürü çeşitliliği bulunmamıştır. Kuzeyde Wiyot, Central Valley’de Yokuts ve güneyde Diegueño başta olmak üzere 100’den fazla kabileye ayrılan bu Yerli topluluklarının nüfusu 19. yüzyıl sonlarına doğru yarıya düşmüştür.
 
İspanyollardan ve Portekizlilerden oluşan ilk misyonerler Kaliforniya’ya 1700’lerde gelmeye başlamışlardır. Bu misyonerler 18. yüzyıl başlarına kadar San Francisco’dan San Diego’ya kadar olan okyanus kıyısı boyunca 21 misyon kurmuşlardır. Dini yayma görevinden fazlasının da icra edildiği bu misyonlarda Yerli topluluklarına ayakkabı, mum, sabun yapımı, at ve sığır bakıcılığı ile ekip biçme gibi el becerileri de öğretiliyordu.
 
1821 yılında yapılan ve Meksika Bağımsızlık Savaşı olarak da bilinen Meksika-Amerika Savaşı’nın ardından, Kaliforniya 25 sene boyunca Meksika yönetiminde kalmıştır. 1846 yılında bağımsız hale gelen Kaliforniya, California Republic (Kaliforniya Cumhuriyeti) adını almıştır. Bundan kısa bir süre sonra, 1848 yılında, Sierra Nevada dağlarında altının keşfedilmiştir. Bununla birlikte “Gold Rush” (Altına Hücum) ortaya çıkmış ve pek çok kişi zengin olma hayalleriyle batıya göç etmeye başlamıştır. Bunun sonucunda Kaliforniya’nın yerli olmayan nüfusu 2 yılda 15,000’den 300,000’in üzerine yükselmiştir.
 
Bağımsızlığını sadece 4 sene sürdürebilmiş olan Kaliforniya, 9 Eylül 1850’de 31. eyalet olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne katılmıştır.

Kaliforniya’da (California) İklim ve Hava Durumu

death-valley-2314018_960_720.jpg

Yeryüzü çeşitliliği yönünden zengin olan Kaliforniya’da, buna paralel olarak iklim de çeşitlilik göstermektedir. Kıyılarda ortalama günlük sıcaklıklar 21°C civarlarında seyrettiği daha ılıman bir iklim görülürken dağlık alanlarda kışlar çok sert geçer; ayrıca eyalette dünyanın en sıcak yerleri olan çöllere de rastlanmaktadır. Kışın bile dondurucu soğukların pek yaşanmadığı Kaliforniya’da, yağmur daha çok eyaletin kuzey taraflarında yaygınken kar yağışının ise sadece dağlarda görülür.
 
Kuzey Yarıküre’de kaydedilen en yüksek sıcaklık olan 56.6°C 1913 yılında Death Valley’de ölçülmüştür. Yaz aylarında sıcaklık 49°C civarlarına kadar çıkabilmektedir. Bunun aksine, dağlarda ise sıcaklık eksi derecelere düşmektedir.
 
Eyaletin en büyük şehri olan Los Angeles’ta yıllık ortalama sıcaklık 18°C civarlarındayken Ocak ayı en düşük sıcaklık 9°C, Temmuz ayı en yüksek sıcaklık ise ortalama 27°C olarak görülmektedir.

Kaliforniya’nın (California) Ekonomisi

purple-grapes-553463_960_720.jpg

Kaliforniya, ülkenin en büyük ekonomilerinden biridir ve hatta 2012 yılında dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında 9’uncu olmuştur.
 
Kaliforniya, binlerce dönümlük tarım arazileriyle ABD’nin tarım ürünleri üretiminde en önde gelmektedir. Her yıl 3,3 milyon tonun üzerinde şarap üzümü üreten eyalet, ülkedeki şarap üretiminin yüzde 90’ını üstlenmektedir.
 
Kaliforniya, ülkenin önde gelen sanayi eyaletlerindendir. Neredeyse bütün imalat kategorilerinde birinci sırada yer almaktadır: fabrika sayısı, çalışan sayısı, toplam maaş ödemesi. Kaliforniya, özellikle makine, işlenmiş metal, tarım ürünleri, işlenmiş gıda, bilgisayar, uzay teknolojisi ve daha birçok alanda önemli bir yere sahiptir.
 
Çok sayıda gezilecek yer bulunan Kaliforniya’da, turizm sektörü ve buna bağlı diğer hizmet sektörleri de önemli yer tutmaktadır.

Kaliforniya’dan (California) Alınacak Hediyelik Eşyalar

dodgers-ball.jpg

Adeta bir şarap cenneti olan Kaliforniya’da, Central Coast bölgesinde ve hatta mikroklima özelliğine sahip yüzlerce bölgeden biri olan San Diego’da güzel şaraplar yapılmaktadır. Bu nedenler Kaliforniya seyahatinizden dönerken yanınızdan getireceğiniz en özel hediyelerden biri özenle seçilmiş Kaliforniya şarabı olabilir.

Eğer Los Angeles’ın en ünlü yerlerinden Griffith Park’ı ziyaret ederseniz, Observatory’nin içinde bulunan hediyelik eşya dükkanından Cosmic Energy Kinetic Sculpture gibi hem bilimsel öneme sahip hem de eğlenceli hediyeliklerden seçiminizi yapabilirsiniz.

Hollywood’a kadar gidip de Oscar almadan dönmek olmaz. Oscar ödüllerinin evi olarak da bilinen Dolby Theatre’ın karşısındaki sokakta Hollywood temalı hediyelik eşyalar satan bir dükkan bulabilirsiniz. Oscar heykelciklerinin de yer aldığı dükkanlardan “En İyi Arkadaş”, “Dünyanın En İyi Dansçısı” gibi Oscar maketlerinden sevdiklerinize hediye etmek için alabilirsiniz.
 
Los Angeles’ın sembolleşmiş beysbol takımı olan Los Angeles Dodgers temalı ürünleri neredeyse her yerde görebilirsiniz. Eğer siz de böyle bir hatıra edinmek isterseniz Dodgers mavisi renginde “Dodgers” veya “LA” baskılı beysbol şapkası, beysbol topu veya tişörtlerden alabilirsiniz.
 
Los Angeles’ın şehir merkezinden sadece birkaç blok ötede restoranlar, hediyelik eşya dükkanları ve çay evlerinden meydana gelen Chinatown bulunmaktadır. Buradan egzotik çaylar, cheongsam elbiseleri, mücevher ve kağıt fenerler bulmanız mümkündür.
 
Meksika dükkanlarını ziyaret etmek niyetindeyseniz gitmeniz gereken yer Olvera Street. Bu caddede, hem hediyelik eşya satan dükkanlar hem de restoranlar bir arada bulunmaktadır. Buradan alabileceğiniz deri bilekliklerin üzere isminizi yazdırıp kendiniz için bir hatıra olarak kullanabilir veya hediye etmek istediğiniz kişilerin adını yazdırabilirsiniz.

Kaliforniya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 39 milyon
Dili: İngilizce
Para Birimi: USD
İklim: Ilıman İklim