Doğal ve yaban yaşam açısından oldukça zengin bir ülke olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, Afrika’nın en büyük yağmur ormanları ile UNESCO Dünya Doğal Mirası Listesi’nde de bulunan dört ulusal park ve bir doğal yaşam alanı yer almaktadır. Bunlardan bir tanesi de Bonobo Cenneti anlamına gelen Lolo ya Bonobo’dur.

Burası bir hayvan koruma ve rehabilitasyon bölgesi. Koruma altında bir maymun türü olan bonobolar bir haylı rekabetçi ve kavgacı hayvanlar. İnsan faktörünün de etkisiyle, yani avlanma, sayıları hızla düşmekte. Yaralanmış veya kolonisinden dışlanmış ya da annesiz kalmış yavru bonobolar burada rehabilite edilip doğaya salınıyorlar.

Bonobo, primatlar takımının büyük insansı maymunlar familyasına dahil şempanze cinsini oluşturan iki türden biridir ve yakın geçmişe dek daha çok "pigme şempanze" ya da "cüce şempanze" adları ile anılmıştır. Şempanze cinsinin diğer türü olan Pan troglodytes, iki türün daha iri yapılı olanıdır ve "şempanze" adı daha çok bu türü ifade etmek için kullanılır.

Lola-header.png

Bonobo, Belçika'daki Tervuren müzesinde bulunan ve genç bir şempanzeye ait olduğu düşünülen bir kafatası üzerinde çalışan ABD'li anatomi uzmanı Harold Coolidge tarafından 1928'de keşfedilmiştir. Bu tür, dik duruşu, anaerkil ve eşitlikçi toplum yapısı ve bu toplum içinde de cinsel etkinliğin belirgin rolü gibi özelliklerle dikkat çeker.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan cüce şempanzeler, diğer bir adıyla bonobolar, ana erkil toplum yapısına sahipler. Dişiler arasında örgütlenme genel şempanze türünde olduğundan farklı olarak baskın bir özellik göstermekte. Erkekler arasındaki işbirliğinin düzeyi dişilere nazaran oldukça düşük. Öyle ki dişi bireye bir erkek tarafından saldırı olur ise dişilerden oluşan bir grup, erkek saldırganı saf dışı etmekte hiç zorlanmıyor. Fakat erkek bireye yapılan bir saldırıya erkek şempanzeler tarafından topluca bir karşılık verildiği gözlenmemiş.

34424f17f02a8664e5c3babb4f84ea26.jpg