Lüksemburg Hakkında Temel Bilgiler

Küçük bir devlet olmasına karşın bulunduğu konum itibariyle büyük öneme sahip olan ülke halkını çeşitli etnik gruplar oluşturur. Son derece gelişmiş bir ekonomiye sahip olan ülkede kişi başına düşen milli gelir ortalamasında IMF ve Dünya Bankası verilerine göre birinci sırada yer alır. Ülke basın özgürlüğü sıralamasında dünyada 4. sıradadır. Lüksemburglular yıllık içki tüketiminde ortalama 15.5 litreyle dünya sıralamasında ilk sırada yer almaktadır.

Ülkenin başkenti ülkeyle aynı adı taşıyan Lüksemburg, 1995 ve 2007 yıllarında olmak üzere iki kez Avrupa Kültür Başkenti olma özelliğini taşıyan tek şehirdir. Tarihi mahalle ve sur sistemleri ile kentin tarihsel değerleri 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi ile koruma altına alınmıştır. Ülkedeki müzelerin büyük çoğunluğu da başkent Lüksemburg'dadır. Ulusal Tarih ve Sanat Müzesi, Lüksemburg Şehri Tarih Müzesi, Grandük Jean Modern Sanat Müzesi ve Diekirch'deki Ulusal Askerî Tarih Müzesi ülkenin en bilinen müzeleridir.
 

Luxembourg_City_Night_Wikimedia_Commons.jpg
 

Éisleck olarak adlandırılan Lüksemburg Ardenleri yüksek platolar ve akarsuların bulunduğu geniş bölgeleri görülmeye değerdir. Doğayla iç içe tatil yapmak isteyenler için Obersauer ve Our doğal parkları önerilir. Bu bölgede yapılabilecek çok sayıda outdoor aktivitesinin yanı sıra, bölgenin içerdiğiVianden, Clerf ve Bourscheiddaki birçok kale de gezilebilecek yerler arasındadır. Schengen Anlaşması'nın imzalanmasıyla bütün dünyaya mal olmuş bir yer olan Schengen de Lüksemburg'da bulunur. Küçük bir şarapçılık köyü olan Schengen bu anlaşmayla 14 Haziran 1985'te Avrupa’ya sınırsız ve pasaportsuz hayatın kapılarını açmıştır. Lüksemburg, Avrupa Birliği'nin, NATO'nun, OECD'nin, Birleşmiş Milletler'in, Benelüks Topluluğu'nun ve Batı Avrupa Birliği'nin kurucu üyesidir.

Tanıtım Videosu: