- 1 view
Tarihte büyük aşkların ve yaşadıkları çağlara adı yazılmış güçlü gladyatörlerin vatanı olarak bilinen Stratonikeia, Muğla ilimiz sınırları içerisindedir. Stratonikeia Antik Kenti Muğla’nın Yatağan İlçesi’nin 7 kilometre batısında, Eskihisar köyü sınırları içinde yer alır. Geç Tunç Çağı’ndan bugüne kadar farklı devletlerin hâkimiyetinde kalsa da sürekli bir şekilde yaşam alanı olarak kullanılmıştır. MÖ 3. yüzyıl başlarında Seleukos kralı I. Antiokhos tarafından, büyük aşkla bağlı olduğu karısı Stratonike’nin adına ithaf edilmiştir. 1957 yılında yıkıcı etkiler olan bir deprem yaşamış olan köy zarar almış olsa da bugün hâlâ tarihî köy evlerinde yaşayanlara rastlamak mümkündür.
Hâkimiyet altında kaldığı süre boyunca, tüm devletlerin kendilerinden izler bırakarak yerleştiği Stratonikeia Antik Kenti yaklaşık 7 kilometrelik bir alan kaplar. Dünyanın mermerden inşa edilmiş en büyük kentlerinden olan Stratonikeia, Helenistik Dönem izlerini taşıyarak birbirine paralel planlanmış ve kesişen caddelerden oluşmuştur.
Stratonikeia Antik Kenti Yatağan/Muğla
Bizans döneminden kalma mozaiklerin de bulunduğu Stratonikeia Antik Kenti Yatağan/Muğla oldukça zengin bir tarihî mirası, bugünlere taşıyan kentlerden biridir. Şöyle ki, antik kentte Bizans mozaikleri ile birlikte gladyatör mezarları da sergilenmektedir. Roma hamamından Osmanlı dönemi boya atölyesine kadar çeşitli eserleri, aynı alan içerisinde izleyebilmemize olanak sağlayan Stratonikeia hakkında bilgi vermeye devam ederken oda mezarlarının kenarında sıralanmış olduğu kutsal yolun devamında bulunan Lagina Antik Kenti için de birkaç cümle bilgi vermek gerekir.
Lagina Antik Kenti
Stratonikeia Antik Kenti giriş kapısının önündeki kutsal yolun kenarında oda mezarlar yer almaktadır. Giriş kapısından başlayan bu kutsal yolun, nekropolden geçerek 11 kilometre kadar uzakta bulunan ve döneminde antik kentin dini anlamdaki merkezi olduğu bilinen Lagina Antik Kenti sınırlarına ulaştığını söyleyebiliriz. Ölenlerin ruhlarını teslim aldığı efsanelerin anlatıldığı Ay Tanrıçası Hekate adına kutsal törenlerin de düzenlendiği Lagina Antik Kenti kazıları sırasında, Tanrıça Hekate’nin Lagina’da bulunan tek vücutlu, tek başlı heykeli Turgut Belediye Binası önünde sergilenmektedir.
Stratonikeia Antik Kenti Hikayesi
Efsaneye göre Seleukos kralının oğlu genç Antiokhos, çaresi bir türlü bulunamayan dermansız ve ölümcül bir hastalığa düşmüş. Dört bir yandan gelen hekimler Antiokhos’u soluksuz bırakan bu hastalığa derman bulmak için uğraşırlarken fark etmişler ki Kral’ın karısı yani Antiokhos’un üvey annesi Stratonike yanına her geldiğinde nabzı güçlenerek atmaya başlamaktaymış. Çaresiz toplanıp, bir şekilde durumu krala aktarmışlar. Kral çaresiz, evlat sevgisi ağır basarak karısını boşamış ve oğlu ile evlenmelerine müsaade etmiş. Tek şartı kendisinden uzak bir yerde, ona gözükmeden yaşamaları imiş. Böylece karısı ile birlikte krallık topraklarından ayrılan Antiokhos, eski üvey annesi ancak şimdiki karısı Stratonike için Stratonikeia Antik Kenti kurmuş. İşte yüzyıllardır nesillerden nesile aktarılan Stratonikeia Antik Kenti hikâyesi de böyle anlatılmaktadır.
Stratonikeia Kazısı
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘nde de yer Stratonikeia Antik Kenti’nde ilk kazı 1977 yılında başlamıştır. 2017 senesinde antik kentte yapılan kazıların 40’ıncı yıl dönümü nedeniyle bir tören düzenlenmiştir. Stratonikeia kazısı Türk arkeologları tarafından yapılan ilk kazılardan olmasıyla da bilinmektedir.
Stratonikeia Antik Kenti Nasıl Gidilir?
Stratonikeia Eskihisar Antik Kenti Muğla ilinin Yatağan İlçesi’nin 7 kilometre batısında, Yatağan – Milas yolu üzerindeki Eskihisar köyü sınırları içinde yer alır. Stratonikeia Antik Kenti ulaşım açısından bugün hâlâ yaşam alanı olan Eskihisar Mahallesi ile iç içe olduğundan son derece kolay erişilebilecek bir konumdadır.
Otomobil: Kendi aracınız ile ulaşım sağlamak isterseniz, kara yolunu Muğla’dan Yatağan’a doğru takip ettiğinizde antik kenti Yatağan – Milas kara yolu çıkışının ilk kilometresinde göreceksiniz.
Otobüs: Muğla’dan Yatağan ve Eskihisar’a düzenli seferler şeklinde toplu ulaşım imkânı vardır.
Uçak: Stratonikeia Antik Kenti Eskihisar mevkiine en yakın havalimanı Bodrum Milas Havalimanı’dır.
Stratonikeia Antik Kenti Giriş Ücreti
Stratonikeia Antik Kenti’ne girişte herhangi bir ücret alınmamaktadır.
*Stratonikeia Antik Kenti giriş ücreti 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.
Stratonikeia Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi: (15 Nisan – 2 Ekim) 09.00 – 19.00
Kış Dönemi: (3 Ekim – 14 Nisan) 08.00 – 17.00