Caserta Kraliyet Sarayı

Napoli'nin hatta bütün İtalya'nın en önemli yapılarından birisi olan Caserta Kraliyet Sarayı, 18. yüzyılda Bourbon hanedanından Napoli Kralı III. Charles'ın emriyle yaptırılmıştır. Barok mimarinin en parlak döneminde yaptırılan saray, Avrupa'nın en geniş sarayı olarak da bilinmektedir. Kral Charles, Fransa'nın Versailles ve İspanya'nın Madrid saraylarıyla yarışacak büyük bir saray yaptırmak istemiştir ve Luigi Vanvitelli'yi bunun için görevlendirmiştir. Yapımı 20 sene süren sarayda ilk oturan kral, Charles'ın oğlu Ferdinand olmuştur. Bourbon hanedanının ihtişamını gösteren bu muhteşem yapı 1997 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır.

Saray kompleksinin içerisinde saray binası, koru, bahçeler ve saray halkı için ipek üretim yeri olan San Leucio bulunmaktadır. Orjinal adı Reggia di Caserta olan saray, denizden gelebilecek saldırılardan uzakta olmak için Napoli merkezinde değil de Caserta bölgesinde inşa edilmiştir. Saray binası 5 katlıdır ve 1200 oda, bir tiyatro ve çok büyük bir kütüphaneden oluşmaktadır. Her bir katı ise ortalama 47,000 metrekaredir. Sarayda fresklerle donatılmış 40'tan fazla oda vardır. Ayrıca 2. Dünya Savaşı'nda İtalyan ordusu tarafından kullanılmıştır. 1945 yılında İtalya'da bulunan Alman güçleri bu sarayda teslim olmuştur.

Bourbon hanedanının gücünü göstermek için yapılan sarayın devasa bir bahçesi vardır. 120 hektarlık bu bahçe aslında park olarak bilinmektedir. Versay Sarayı'nın parkı ile Roma ve Toskana villalarının bahçelerinden esinlenerek yapılmıştır. Parkın içerisinde botanik bir bahçe bulunmaktadır ve bu bahçe İngiliz Bahçesi olarak bilinmektedir. Avrupa'nın en eski ve en iyi bahçelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Park'ta aynı zaman bir göl ve pek çok bahçe de bulunmaktadır. Aqueduct Carolino ise mühendislik harikası olan bir su yoludur. Bütün parkın su sistemi Aqueduct Carolino ile sağlanmaktadır.

Napoli'ye 40 dakika uzaklıkta bulunan müzeye trenle gelmek mümkündür. Giriş ücreti yetişkinler için 12 Euro, çocuklar için ise 6 Euro'dur.