Ölgii Genel Bilgiler / Rehber

Moğolistan’da, Kazak kültürünü yaşatmasıyla dikkat çeken şehir Olgii’de yaklaşık 29 bin kişi yaşamaktadır. Yaygın olarak Kazakçanın konuşulduğu şehir; Kazak müziği, sanatı, nakışı ve Eagles Festivali ile tanınmaktadır. Şehir, oldukça yüksek bir noktada, 1.710 metrede konumlanmış bir yerleşimdir. Karla kaplı dağları, milli parkları, buzulları ve yoğun vahşi yaşamı, Olgii’nin karakteristik özelliklerini meydana getiren öğelerdir. Vahşi Batıyı andıran atmosferi ile Olgii’nin iklimi gün içinde çarpıcı şekilde değişiklikler gösterebilmektedir.

Olgii, Moğolistan’ın bağımsız bir şekilde kurulduğu 1911 yılından bu yana, ağırlıklı olarak Kazak yerleşim yeri olmuştur. Modern Moğolistan’ın kurulduğu 1911 yılından önce de Olgii bir Kazak köyüdür. Yerel Kazak topluluğunun merkezi olan yerleşimde bölgenin en büyük camisi yer almıştır. Fakat bu cami, 1930’lu yıllardaki dini tasfiye hareketleri sırasında tahrip edilmiştir. Gerçekleşen bu tahliyelere kadar Olgii, Moğolistan’da İslam’ın merkezi olmuştur. Moğolistan önceleri, Kazak dilini ve kültürünü silmeye çalışmıştır. Fakat 1939 yılına gelindiğinde, Bayan-Olgii ilinin başkenti ilan edilen şehirde okullar, hastaneler, apartmanlar, fabrikalar ve tiyatrolar yapılmıştır. Kent merkezinin büyük bir bölümü, 1950 yılından 1980’e kadar inşa edilmiştir. Tüm bu inşa faaliyetlerine rağmen Olgii, 1991 yılında Komünizm rejimi sona erdiği zaman, ülkenin geri kalanından çok daha az gelişmiş bir şekilde bulunmuştur. Arazinin çetin şartları ve madenciliği gelişmemiş olması,  yakınlardaki şehirlerin yanı sıra Rusya ve Çin gibi ülkelere asfalt yol veya demiryolu gibi imkânların oluşturulmasına engel teşkil etmiştir.

Komünizmin sona ermesi ve Sovyet Rusya’nın dağılmasının ardından Kazak halkın yüzde 25’i, yeni kurulan Kazakistan ülkesine göç etmiştir. Fakat bu göçün bir kısmı ilerleyen zamanda geri dönerek şehir nüfusunun artmasına vesile olmuştur. Bugünkü şehir merkezinin yaklaşık yarısı, 2005 yılından bu yana inşa edilmiştir. Dükkânlar, restoranlar ve otellerin sayısında bu tarihte sonra önemli bir artış görülmüştür.

Bakılan her yerde yükselen dağların görüldüğü bir şehir olan Olgii’de, muhteşem doğal varlığın yanı sıra Kazak kıyafetleri, gelenekleri ve alçak kerpiç evler ziyaretçilerine Kazak kültürünü tanımak üzere fırsatlar sunmaktadır.


 

Olgii Nerededir?

Olgii, Doğu Asya coğrafyasında yer alan bir ülke olan Moğolistan’ın, en batısında bulunan Bayan-Olgii Aimag adlı vilayetin başkentidir. 1.710 metre yükseklikte konumlanan bir şehir olan Olgii, Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’a yaklaşık 1.600 kilometre mesafededir.


 

Olgii’ye Nasıl Gidilir?

Olgii’de, şehir merkezine 5 kilometre mesafede Olgii Havalimanı bulunmaktadır. Havalimanında gerçekleşen uçuşların çoğu Ulan Batur ile Olgii arasındadır. İki şehir arasındaki uçuş yaklaşık 2,5 saat sürmektedir.

Şehre Ulan Batur’dan otobüs ile de ulaşım sağlanmaktadır. Haftada birkaç kez seferlerin bulunduğu iki şehir arasındaki mesafeyi, kara yolu ile kat etmek yaklaşık 48 saat sürmektedir.

Bayan-Olgii’den şehre gelmek için ise cip kiralamak mümkündür. Halka açık cipler, şoför kiralamadan bireysel olarak da kullanılabilmektedir fakat biraz kalabalığa hazırlıklı olmak gerekmektedir.

Olgii’de Görülecek Yerler

 

Girişin ücretsiz olduğu, öğlen 12.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında açık olan Pazar, taze meyve ve sebzenin yanı sıra Çin yapımı ürünler, giysiler ile Kazak nakışları ve el sanatlarının sunulduğu yerdir. Küçük satıcılar ve pazarı çevreleyen dükkânlarda kaşmirden, inşaat malzemelerine kadar geniş yelpazede ürün çeşitliliğine ulaşmak mümkündür. Pazarın hemen girişinde, yaklaşık 20 adet açık bilardo masası bulunmaktadır.

Aimag Müzesi, yerel kültür, tarih ve doğa konuları üzerine eğilen üç katlı bir yapı içerisinde yer almaktadır. Bayan-Olgii’ye dair birçok başlıca unsurun öğrenilebileceği Aimag Müzesi’nin en üst katında yerel kabile kültürü ve fotoğraflar sergilenmektedir. İkinci katta, 1924 ile 1991 yılları arasındaki Komünist döneme dair bir bakış açısı sunulmaktadır. Zemin katta, içi doldurulmuş yaban hayatı canlıları ve zengin bir hediyelik eşya dükkânı bulunmaktadır. Müzenin dışında ise Türk imaj taşları, Kazak nakışları ve çantalar satan bir başka dükkân bulunmaktadır. Müzedeki neredeyse tüm sergi İngilizceye çevrilmiştir.

1990’ların başında inşa edilen Ana Camii, 1930’lardaki Stalin destekli din temizliği sırasında tahrip edilen eski camiden sonra inşa edilen Olgii’deki ilk camidir. Güzel mavi cami, minareleri ile şehre Orta Asya atmosferi kazandırmaktadır. Ziyaretçilere açık olan camiye girişte kadınların başını örtmesi ve ayakkabıların çıkarılması istenmektedir.