Semerkand’da Gezilecek Yerler

Yüzyıllar boyunca tarihin ve kültürlerin önemli bir geçiş noktası olan Semerkand şehrinde gezilecek yerler daha çok anıtlar, müzeler ve camilerden oluşur. Şehirdeki her yapıda mimari bir ihtişam dikkat çeker.

Görülmesi gereken diğer yerler: Sher-Dor Medresesi, Tilya-Kari Medresesi, Shakh-i Zinda Türbesi, Hazreti Hızır Camii, Davud Peygamber Türbesi, Zümrüt Hoca Camii, Kok Camii, Chorsu Antik Ticaret Merkezi, Abu Mansur Matridiy Türbesi, Rukhobod Türbesi, Aksaray Türbesi, Abdu Duran Hoca Türbesi, Namazgâh Camii, Kok Saray Kalıntıları

Registan

Bulunduğu meydana adını veren Registan, Türkçede ‘kumlu yer’ anlamına gelir. 15. yüzyılda Uluğ Bey tarafından kurulan yapıda üç ayrı medrese yer almaktadır. Orta Asya mimarisinin önemli örneklerinden biri olan Registan’ın üzerindeki karolar dikkat çeker.

Registan’ın bulunduğu meydan içinse şehrin kalbi demek yanlış olmaz. Şehir merkezindeki alan pek çok önemli tarihi eseri ve mimari yapıyı içinde barındırır. Tarihi dönemde şehrin ticaret merkezi olan pazarın yer aldığı meydanda tarihsel turun dışında, yöresel restoranlarda yemek yemek ya da kafelerde dinlenmek de mümkün.

Uluğ Bey Medresesi

Ulugh-beg_Madrassa_courtyard.JPG

Timur İmparatorluğu dördüncü sultanı Uluğ Bey tarafından 1417-1420 yılları arasında yaptırılmış olan medrese, Registan Meydanı’ndadır. 15. yüzyılda Orta Asya’nın en önemli eğitim kurumu olan medresede ünlü bilgin ve filozof Nureddin Abdurrahman Cami eğitim görmüştür.

Bibi Hanım Camii

Golden-Dome-Inside-The-Bibi-Khanym-Mosque1.jpg

Timur’un karısının adını alan ve Timur tarafından yaptırılan cami, Orta Asya’nın en önemli mimari yapılarından biridir. Devasa ölçülerdeki cami, hem Timur’un gücünü temsil etmesi hem de kendisinin Hindistan seferi sırasında kazandığı zaferlerin anıtı olarak yaptırılmıştır. Çoğunluğu tuğla olan yapının sadece yan salonlarının sütunları için taş kullanılmıştır. Bibi Hanım Camii’de tuğla süslemeler ve çini mozaikler dikkat çeker.

Uluğ Bey Rasathanesi

lalbum_0511134111.p_0511135208_2697.jpg

Uluğ Bey tarafından 1421 yılında yaptırılan bu gözlem evinde devrin önemli astronomları Ali Kuşçu, Bursalı Kadızade Rumi ve Gıyaseddin Cemsid çalışmıştır. Dış mimarisinin sadeliğiyle dikkat çeken rasathanede 30 metrelik sekstant gözlem aleti bulunmaktadır.

Gur Emir Türbesi

11.jpg

Şehrin uzak bir noktasından bakıldığında bile görünen mavi kubbesiyle dikkat çeken yapı, Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Amir Timur’un mezarıdır. Pers ve Moğollara özgü mimari özelliklerin görüldüğü yapıda işlenmiş tuğlalar ve mozaik çalışmaları dikkat çeker.

Siyab Bazaar

meeting_incentive_congress_convention_event_Bazaar_Siab_Samarkand.jpeg

Tezgâhlarda daha çok kadınlar satış yaptığı için ‘kadınlar pazarı’ olarak da anılan Siyab Bazaar, hem meyve sebzelerin hem de geleneksel el sanatı çalışmalarının bulunabileceği büyük bir pazardır. Şehrin önemli yapılarından Bibi Hanım Camii’nin arkasındaki bu açıkhava alışveriş alanı, sabah 7’den akşam 7’ye kadar açık.

Afrasiyab Müzesi

Foto13-1920x1080.jpg

M.Ö. 500 yılında Semerkand’ın kuzeyinde kalan bir yerleşim alanı olan Afrasiyab kazılarından çıkan eserler Afrasiyab Müzesi’nde görülebilir.