Sipadan Adası
Sipadan Adası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sipadan Adası, Malezya’ya bağlı, ülkenin tek okyanus adasıdır. Sönmüş bir volkanik kaya üzerindeki ada, mercanlara ev sahipliği yapmaktadır. Denizden 600 metre yüksekliğe sahip olan ada, dünyanın en zengin deniz yaşam alanlarından biri olan Hint-Pasifik Havzası’nın tam kalbinde yer almaktadır. Bu yüzden, dalgıçlar tarafından, dünyanın en iyi 5 dalış noktası arasında gösterilmektedir. Ada oldukça küçük bir yüz ölçümüne sahip olduğundan, yaya olarak tüm adayı kat etmek 25 dakika sürmektedir. Adanın ekosisteminde 3.000’den fazla balık ve yüzlerce mercan türü sınıflandırılmıştır.
Her şeyden önce, dünyanın en iyi tüplü dalış noktalarından biri olan Sipadan Adası, açık denizin karanlık sularından çektiği çok sayıda su canlısı ile adeta bir mücevher niteliği taşımaktadır.
Ada, geçmiş dönemlerde, Malezya ve Endonezya arasındaki toprak anlaşmazlığı sırasında tartışma konusu olmuştur. 2002 yılındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla da Malezya’ya bağlanmıştır.
Fransız okyanus uzmanı ve sinema yönetmeni Jacques Cousteau, “45 yıl önce Sipadan gibi yerleri görmüştüm ama artık yoklar. Şu an, el değmemiş bir sanat eseri bulduk.” diyerek, Sipadan’ın özgün ve ihtişamlı varlığını sanat eseri olarak nitelemiştir. Ada üzerinde hiçbir dükkân, konaklama yeri veya restoran bulunmamaktadır.
Sipadan Adası Nerededir?
Sipadan Adası, Güneydoğu Asya’da yer alan Malezya Devleti’ne bağlıdır. Celebes Denizi’nde, Sabah eyaletinin doğu kıyısında konumlanmıştır.
Sipadan Adası’na Nasıl Gidilir?
Sipadan Adası’na gidiş çok kolay değildir. Ziyaretçilerin çoğu Kuala Lumpur veya Kota Kinabalu’dan, Sabah eyaletinde yer alan Tawau kentine uçar. Bu uçuşlar Kuala Lumpur’dan 3 saat, Kota Kinabalu’dan 50 dakika sürmektedir. Ardından, taksi vasıtasıyla, yarım saatlik yolculuk ile liman kasabası Semporna’ya geçilir. Semporna’dan Sipadan Adası, hızlı bot ile yaklaşık 1 saat sürmektedir.
Sipadan Adası’nda Yapılacaklar
Sipadan Adası, güzel kumlu sahillere, zengin deniz yaşamına ve benzersiz bir berrak suya sahiptir. Adanın sahip olduğu ekosistem, insanı doğaya hayran bırakan ve büyüleyen bir çeşitlilik ve güzelliğe sahiptir. Ada, tüplü dalış aktivitesi ile ziyaretçileri cezbetmektedir.
Sipadan Adası, dünya üzerindeki dalış bölgeleri arasında birinci olduğunu iddia etmektedir. Bu konu tartışmaya açık olsa da dünya standartlarında şartlara sahip olduğu açıktır. Sipadan’da önceden tatil tesisleri de hizmet vermiştir fakat doğanın korunması amacıyla 2002 yılında kapatılmışlardır. Sipadan’da dalış yapmak için, yakın çevresinde bulunan adalarda konaklanabilmektedir.
Korunan bir sit alanı statüsünde bulunan Sipadan Adası’nda bir günde yalnızca 120 kişinin dalış yapmasına müsaade edilmektedir. Dalış saatleri ise gün içinde 08.00-15.00 arasında sınırlandırılmıştır.
Sipadan, mercanların yanı sıra, geniş yelpazede çeşitliliğe sahip resif balıklarıyla dikkat çekmektedir. Canlı bir resif yaşam alanı bulunan Sipadan’da neredeyse her dalışta deniz kaplumbağası ve beyaz uçlu resif köpekbalığı görmek mümkündür. Çekiç başlı ve leopar köpek balığına ise zaman zaman rastlanabilmektedir.
Sipadan’da dalış esnasında görüş mesafesi 10 ile 30 metre arasında değişmektedir. Bu oranlar, havanın fırtınalı olmasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Sipadan Adası’nda dalış yapabilmek için bazı şartlar da mevcuttur. 2013 yılında Malezya hükümeti tarafından belirtilen kurallara göre; bazı dalış bölgelerinde yaşanan güçlü akıntılardan dolayı, gelişmiş açık deniz dalıcıları veya en az 20 günlük dalış tecrübesi olanlar bu deneyimi yaşama hakkına sahiptirler.
Dalgıç olmayanlar içinse şnorkel, Sipadan Adası’nda tecrübe edilebilecek başka bir deneyimdir. Sahilden resiflere tekne ile kolayca ulaşılabilmektedir. Burada resif canlıları ve mercanlar görülebilmektedir. Eğer denk gelirse köpekbalığı ve kaplumbağaları da görmek mümkün olabilmektedir. Fakat şnorkelle yüzme sırasında akıntıya ve tekne trafiğine karşı dikkatli olmak önem arz etmektedir. İskelenin “güvenli” olarak belirtilen bölümü, şnorkelciler için en verimli yüzme alanıdır.