Arhavi Gezilecek Yerler

Arhavi'de pek çok gezilecek yer sizi bekliyor.

Mençuna Şelalesi

 

Mençuna Şelalesi, Artvin’in merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunan Arhavi ilçesinin sınırları içerisinde yer alan bir doğa güzelliğidir. Doğası ile kendine hayran bırakan Artvin’de eşsiz bir doğal güzellik olan Mençuna Şelalesi, Artvin’in en çok ziyaret edilen yerlerinin başında gelir. Her geçen yıl turizm trafiğinin artığı şelalenin etrafında çeşitli bitki örtüleri, yaban hayatı ve doğal ormanları gözlemlemek mümkündür. Mençuna Şelalesi, Arılı Dağları’ndan oluşan ufak derelerin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır ve yaklaşık 100 metre yüksekliğe sahiptir. 100 metrelik yükseklikten dökülen şelale suları vadinin tabanında 200 metrekarelik bir göl de oluşturmuştur. Artvin’de gezilmesi görülmesi gereken yerler listesinin üst sıralarında yer alması gereken Mençura Şelalesi, en güzel manzaralarını kar sularının eridiği nisan ve mayıs aylarında sunar.

Ortacalar Çifte Köprü

Artvin’e bağlı Arhavi ilçesinin Ortacalar bucağına 2,5 kilometre uzaklıkta Arılı ve Küçükköy yol ayrımında bulunan çifte köprüler Artvin’de görülmesi gereken tarihî yerlerden biridir. Geleneksel Karadeniz mimarisini yansıtan köprülerin ne zaman inşa edildikleri net olarak bilinmese de tahminî olarak 19. yüzyılın ortalarında yapıldıkları düşünülmektedir. Köprülerden biri Soğucak Deresi, diğeri ise Kamilet Deresi üzerinde bulunmaktadır. Her iki köprünün de uzunluğu 35,5 metre iken genişliği 2,8 metredir ve dar olması nedeniyle sadece yayaların kullanımına açıktır. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında restore edilen köprüler, geçmiş zamanlarda Kafkasya’ya asker sevkiyatı için kullanılmıştır. Mençuna Şelalesi yolu üzerinde bulunan OrtacalarÇifteKöprü, şehrin tarihine tanıklık etmek isteyen seyahat severlerin es geçmemesi gereken yerler listesinde bulunmalıdır.

Dikyamaç Köyü ve Yaşam Tarzı Müzesi

Dikyamaç Köyü 

Dikyamaç Köyü, iklimi itibariyle Türkiye'nin en özel noktalarından birisidir. Çünkü burası, ülkemizin en çok yağış alan köyüdür. Köy, dülgerlik ve iyi ağaçlarıyla nam salmıştır. Arhavi yöresine ait halk oyunlarının büyük bir kısmı bu köyden çıkmıştır. Oyunlardaki kimi figürlerse Beyaz Rus oyunlarını andırır. Bunun sebebi, köyü yetiştirdiği yetenekli ağaç işi (dülger) ustalarının Romanya ve Beyaz Rusya'ya çalışmak üzere göçleri olduğu da söylenmektedir. Arhavi'nin en eski yerleşim yeri olan Dikyamaç Köyü, ya da eski adıyla Kamparona tarihsel süreç içinde öncelikle Kamparna adını almıştır. Kamparona, Kampara tarlası, yani "Mürverlik" anlamına gelmektedir. Dikyamaç köyünün geçmişine ilişkin çok kesin bilgiler mevcut olmamakla birlikte köy, Laz masal kahramanlarından Çinka'ların yaşadığı yerleşim yeri olarak masallarda geçmektedir. 

Dikyamaç köyü camii, 1894 senesinde inşa edilmiştir. Köye yakın olan kemer köprünün ise tarihi 400 yıla dayanmaktadır.

Dikyamaç Köyü Yaşam Tarzı Müzesi

Dikyamaç Köyü Yaşam Tarzı Müzesi, Artvin'in ilk müzesidir. Bu etnografik müze, Arhavi'de, eski adı Kamparna olan Dikyamaç Köyü'nde yer alır. Müzede Dikyamaç Köyü ve çevre köylerindeki yaşamın geçmişten günümüze izlerini sürmek mümkün. Bu oldukça ilgi çekici müzede, bölgedeki hayata dair yöre halkının kullandığı malzeme, araç ve gereçlerin yanı sıra, geleneksel yaşama ilişkin el sanatları eserleri de sergilenmektedir.

Dikyamaç Köyü'ndeki kültürel hayatın bütün özellikleri, burada sergilenen eski köy evlerindeki günlük yaşama ait enteresan öğeler, el sanatları, geleneksel ve yöresel giysilerde vücut bulmaktadır. Bölge turizmine önemli bir katkı sağlamakta olan Dikyamaç Köyü Yaşam Tarzı Müzesi, yerli turistlerin ilgisini çektiği kadar yabancı turistler açısından da bir odak noktası haline gelmiştir. Kurulduğu günden bugüne büyük bir ilgiyle karşılanmış olan müze, çok kısa sürede yüzlerce yıllık tarihi ve kültürel esere ev sahipliği yapar konuma gelmiştir. Civar köylerdeki Arhavililerin de müzede sergilenen eserlere büyük bir katkı sağladığı, önemli bir gerçektir.