Hakkâri’de Gezilecek Yerler

Ülkemizin doğusunda yer alan Hakkâri tarih boyunca birçok medeniyetin hâkimiyetine girmiştir. Köklü geçmişi ile öne çıkan Hakkâri camileri, kaleleri, sarayları, kiliseleri ve köprüleri ile görülmeye değer şehirler arasındadır. Kayak ve doğa turizmi ile misafirlerini ağırlayan Berçelan ve DurankayaYaylası tertemiz havasıyla dört mevsim ilgi çekmektedir. Zengin mutfak kültürü ile gelenleri lezzet şölenine çıkaran Hakkâri’ye en az 2-3 gününüzü ayırarak hem doğal hem tarihî güzelliklerin keyfine varabilirsiniz.

Hakkâri’de Gezilecek Yerler

Hakkâri gezinize il merkezinde yer alan Meydan Medresesi ile başlamanızı tavsiye ederiz. 1700’lü yıllardan günümüze gelen tarihî medrese Hakkâri’nin önde gelen yapılarından biridir. Şemdinli Taş Köprü ve Kayme Sarayı Hakkâri’de ziyaret edebileceğiniz tarihî yapılar arasındadır. İlkbahar ve yaz aylarında Hakkâri misafirlerine seyrine doyulmaz manzaralar sunmaktadır. Doğal güzelliklere meraklıysanız Seyithan Gölü, Cennet Cehennem Vadisi, Durankaya Yaylası’na uğramadan sakın buradan ayrılmayın. Kayak yapmayı seviyorsanız rotanızı Merga Bütan Kayak Merkezi’ne çevirebilir, yılın altı ayı boyunca kış sporlarının tadını çıkarabilirsiniz. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Seyithan Gölü

121180740.jpg

Seyithan Gölü, Hakkâri iline bağlı Yüksekova ilçesinin Yazılı köyü yakınlarında bulunmaktadır. Cilo Dağı’nın zirvesinde yer alan Seyithan Gölü’nün bulunduğu yer Berçelan Yaylası olarak da bilinmektedir. Berçelan Yaylası Hakkâri il merkezine 18 kilometre uzaklıktadır. Seyithan Gölü ve Berçelan Yaylası Hakkâri’nin en güzel yerleri arasında gösterilmektedir. Eşsiz bir doğaya ve muhteşem manzaralara ev sahipliği yapan Seyithan Gölü yaz aylarında Hakkâri halkı tarafından hayvanlarını otlatmak ve çadır kurmak için sıklıkla tercih edilmektedir. Göçebe kültürü bu yaylada halen yaşamaktadır. Seyithan Gölü son zamanlarda dağcılık ve kayak sporuyla ilgilenen doğaseverlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Seyithan Gölü’nün bulunduğu Berçelan Yaylası kara avcılığı ile de oldukça ünlüdür. Gölün adının burada yaşayan ve avlanmayı seven Seyithan’dan aldığı söylenmektedir.

Meydan Medresesi

Meydan Medresesi’ni Hakkâri il merkezindeki Biçer Mahallesi’nde ziyaret edebilirsiniz. Meydan Medresesi’nin giriş kapısında kitabesi bulunmaktadır. Kitabedeki bilgilere göre Meydan Medresesi 1700-1701 yılları arasında yaptırılmıştır. Kitabede medresenin kim ya da kimler tarafından yaptırıldığı yazmasa da dönemin Hakkâri bölgesi yöneticilerinden İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Meydan Medresesi dikdörtgen planlı olup iç avluya sahip iki kanatlı, iki katlı ve düz damlı bir medrese örneğidir. 18,25 x 23,40 metre ölçülere sahip olan medrese yer yer Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait izler taşımaktadır. Hakkâri’nin en önemli tarihî yapılarından ve eserlerinden biri olarak gösterilen Meydan Medresesi’nde 1984 yılında restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Vakıflar Bitlis Bölge Müdürlüğü tarafından 2006 yılında yeniden başlayan restorasyon çalışmaları halen planlı olarak devam etmektedir. Yerli halkın oldukça ilgisini çeken medreseye güney cephesindeki taçlı kapıdan giriş yapılmaktadır. Girişten sonra avlunun etrafının iki katlı revaklarla çevrildiği görülmektedir.

Cennet Cehennem Vadisi

7693750.jpg

Hakkâri ilçe merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Cilo Dağı’nda bulunan Cennet Cehennem Vadisi, Hakkâri’nin en önemli doğal güzellikleri arasında gösterilmektedir. Cennet Cehennem Vadisi’nin bir tarafı dev buzullarla kaplıyken diğeri tarafı ise rengârenk çiçeklere ev sahipliği yapmaktadır. Vadi adını bu özelliğinden almıştır. Cennet Cehennem Vadisi’nin ortasından yine aynı adı taşıyan bir dere geçmektedir. Bölgede yetişen mantarların da oldukça lezzetli olduğu bilinmektedir. Yerli halk doğal güzelliğinin yanı sıra vadiyi mantar toplamak için ziyaret etmektedir. Neredeyse dört mevsimi birden yaşayan ve yaşatan ve doğa harikası olarak gösterilen Cennet Cehennem Vadisi doğaseverlerin de uğrak noktalarından biridir. Vadide konaklama için kamp alanı bulunmakla birlikte doğa yürüyüşleri, kaya tırmanışları gibi doğa sporları da düzenlenmektedir. Hakkâri Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Cennet Cehennem Vadisi’nin turizme kazandırılması için yıl boyunca birçok etkinlik düzenlemektedir.

Şemdinli Taş Köprü

Hakkâri’de görülmesi gereken yerlerden bir diğeri ise Şemdinli Taş Köprü’dür. Hakkâri iline bağlı Şemdinli ilçesindeki Bağlar (Nehri) köyünde bulunan Şemdinli Taş Köprü, Hakkâri il merkezine 145 kilometre, Şemdinli ilçe merkezine 13 kilometre, Bağlar köyüne ise 4 kilometre uzaklıktadır. Şemdinli Deresi üzerine inşa edilen Şemdinli Taş Köprü’nün kimler tarafından ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır ancak çeşitli kaynaklara göre köprünün Kelat Sarayı’nı yaptıran Seyyit Mehmet Sıddık tarafından 1898 yılında inşa ettirildiği tahmin edilmektedir. 21 metre uzunluğa ve 11 metre yüksekliğe sahip olan Şemdinli Taş Köprü kesme ve moloz taşlar kullanılarak inşa edilmiştir. Şemdinli Deresi üzerinde yüksek dağlar arasındaki muhteşem vadinin ortasında bulunan Şemdinli Taş Köprü ziyaretçilerine harika anlar yaşatmaktadır. Şemdinli’den ulaşımın oldukça kolay olduğu Şemdinli Taş Köprü, Hakkâri’de görülmesi gereken yerler arasına mutlaka eklenmelidir.

Durankaya Yaylası

71-1632018221224607.JPG

Yaylaları ile ünlü Hakkâri’de ziyaret edebileceğiniz bir diğer yayla Durankaya Yaylası’dır. Tertemiz havası ile öne çıkan Durankaya Yaylası, Hakkâri il merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Durankaya beldesinde bulunmaktadır. Hakkâri’nin doğal güzelliklerinden biri olan Durankaya Yaylası, deniz seviyesinden 2.500 metre yükseklikte muhteşem doğası ile görenleri büyülemektedir. Hakkâri kış aylarında oldukça zorlu şartlara ev sahipliği yapsa da mevsim ilkbahara döndüğünde doğa tüm güzelliğini gözler önüne sermektedir. Hakkâri il merkezinde ve çevre beldelerde yaşayanlar baharın gelmesiyle Durankaya Yaylası’nda çadır kurmaya başlar ve yazın bitimine kadar birçok aile burada konaklar. Yeşilin her tonunu bir arada görebileceğiniz Durankaya Yaylası’na Hakkâri il merkezinden kalkan minibüslerle ya da özel aracınızla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Merga Bütan Kayak Merkezi

20170429_2_23375506_21544833_Web_1.jpg

Hakkâri Merga Bütan Kayak Merkezi Hakkâri il merkezine yaklaşık 12 kilometre mesafede bulunmaktadır. 2.700 metre rakıma sahip olan Merga Bütan Kayak Merkezi amatör ve profesyonel kayakçılar için oldukça elverişli pistlere ev sahipliği yapmaktadır. Kayak merkezinde 2.700 metreden 3.700 metre yüksekliklere kadar değişen pistler bulunmaktadır. Berçelan Yaylası, Cennet Cehennem Vadisi, Bay Köyü, Cilo Sat gölleri pistleri başlıca pistler arasında gösterilmektedir. Kayak merkezinde yılın neredeyse 6 ayı kayak keyfi yapılmaktadır. Ülkemizde kayak sezonunun en erken açıldığı yer olarak bilinen Merga Bütan Kayak Merkezi aynı zamanda kayak sezonunun en son kapandığı yer olması bakımından da ayrı bir öneme sahiptir. Hakkâri bölgesine yağan kar, kış sporları yapılmasına oldukça elverişlidir. Hakkâri bu bakımından ülkemize çok sayıda sporcu kazandırmıştır. Hakkâri Merga Bütan Kayak Merkezi başta yerli halk olmak üzere kış sporlarına tutkun yerli turistlerin de oldukça ilgisini çekmektedir.

Kayme Sarayı

Hakkâri gezilecek yerler listesine eklemenizi önerdiğimiz bir diğer tarihî yapı olan Kayme Sarayı, Hakkâri iline bağlı Şemdinli ilçesindeki Bağlar (Nehri) köyünün yakınlarında bulunmaktadır. Kayme Sarayı kitabesinde yer alan bilgilere göre 1909-1911 yılları arasında yaptırılmıştır. Kitabede Kayme Sarayı’nın kim tarafından yaptırıldığı belirtilmese de tarihçiler tarafından sarayın Seyit Ubeydullah’un oğlu Seyit Muhammed Sıddık tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. İki katlı olan Kayme Sarayı 18,8 x 24 metre ölçülerinde dikdörtgen planlıdır. Kayme Sarayı’nın sadece kuzey ve batı duvarları ayakta kalabilmiştir. Doğu ve güney duvarlarının kısmen ayakta bulunduğu sarayın üstü tamamen yıkılmıştır. Kayme Sarayı’nın restorasyon çalışmaları Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Hakkâri İl Özel İdaresi tarafından yapılmaktadır.