Hakkâri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

634676900215406454634676900382476454.jpg

Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Hakkâri yüz ölçümü bakımından ülkemizin 47. büyük şehridir. Doğusunda İran, güneyinde Irak ile komşu olan Hakkâri’nin batısında Şırnak, kuzeyinde Van illeri bulunmaktadır. 2017 nüfus verilerine göre Hakkâri’de 275.761 kişi yaşamaktadır. Hakkâri ülkemizin en kalabalık 62. şehridir. Merkez ile birlikte Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca Hakkâri’nin ilçeleridir. Nüfus yoğunluğu bakımından en kalabalık ilçe Yüksekova olurken Çukurca en az nüfusa sahip ilçedir. Ülkemizin en doğusunda yer alan Hakkâri’de irili ufaklı birçok dağ bulunmaktadır. En dağlık yörelerden biri olan Hakkâri’nin yüzde 88’i dağlarla kaplıdır. 4.150 metre yüksekliğe ulaşan Cilo Dağı Hakkâri’nin önemli dağlarından biridir. Coğrafi konumu nedeniyle Hakkâri’de şiddetli karasal iklim hâkimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar aşırı soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Yılın neredeyse yedi ayı kar yağışının devam ettiği Hakkâri’de gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı da oldukça fazladır. Hakkâri’nin iklim özellikleri göz önüne alındığında şehirde en çok yetişen tarım ürünü buğdaydır. Arpa, mısır, çavdar, pirinç, fasulye, patates, mercimek ve soğan Hakkâri’de yetiştirilen diğer tarım ürünleri arasındadır. Domates, biber, patlıcan, sarımsak ve lahana az miktarda da olsa yetişmektedir. Hakkâri ekonomisinin büyük bir kısmı hayvancılığa dayalıdır. Geniş dağlık alanlarda, meralarda ve çayırlarda koyun, keçi ve sığır beslenmektedir. Arıcılık da son yıllarda gelişmeye başlamıştır. Hakkâri sanayi bakımından en az gelişmiş olan illerden biridir.
 

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Hakkâri ile İlgili

Editörün Kaleminden

Hakkâri Nerededir?

Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Hakkâri en kalabalık altmış ikinci şehirdir. Kuzeyinde Van, batısında Şırnak, güneyinde Irak, doğusunda ise İran ile komşu olan Hakkâri’nin denizden yüksekliği 1.720 metredir. Cilo Dağı başta olmak üzere, Sandil, Mordağ, Karadağ ve Geverok Hakkâri’nin başlıca dağları arasında yer almaktadır. İlin %87’lik kısmını dağlar kaplamaktadır. Van ile Hakkâri arası 205 kilometre, Şırnak ile Hakkâri arası 185 kilometre, Mardin Hakkâri arası 450 kilometredir.

Hakkâri’ye Nasıl Gidilir?

Hakkâri’ye kara yolu ve hava yolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Doğu Anadolu Bölgesi’nden Hakkâri’ye gitmeyi düşünüyorsanız mesafe yakın olduğu için özel aracınızla gelebileceğiniz gibi şehirlerarası otobüsleri de tercih edebilirsiniz. Best Van Turizm, Van Gölü Turizm, Van Erciş Sema, Van Erciş İtimat Hakkâri’ye şehirlerarası sefer düzenleyen otobüs firmaları arasındadır. Van Hakkâri arası 205 kilometre olup özel araçla yolculuk ortalama üç saat sürmektedir. Şırnak - Hakkâri arası 185 kilometredir ve arabanızla yaklaşık 2,5 saatte ulaşabilirsiniz. İstanbul - Hakkâri arası 1.834 kilometredir ve özel araçla yolculuk 21 saati bulmaktadır. Hakkâri’ye kış aylarında yolculuk yapmayı düşünüyorsanız yol şartlarının zorlayıcı olacağını unutmayın ve aracınıza mutlaka kış lastiği taktırın. Erzurum - Ağrı istikametinden gelmeyi düşünüyorsanız Edremit yolunu tercih ederseniz kışın zorlu koşullarda daha konforlu bir seyahat yapabilirsiniz.

Hakkâri’ye en kolay ulaşım şekli hava yolu iledir. 2015 yılından itibaren hizmet veren Selahaddin Eyyubi Havalimanı’na haftanın belirli günlerinde direkt uçak seferleri düzenlenmektedir. İstanbul ve Ankara’dan karşılıklı uçak seferlerinin yapıldığı Selahaddin Eyyubi Havalimanı Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde yer almaktadır ve şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul - Hakkâri arası uçakla 2 saat 20 dakika sürerken, Ankara Hakkâri arası uçakla 1 saat 40 dakikadır. Van Ferit Melen Havalimanı da Hakkâri’ye kısa sürede ulaşmak isteyenlerin tercihleri arasındadır. İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, İzmir gibi şehirlerden Van Ferit Havalimanı’na uçak seferleri düzenlenmektedir. Van Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne ulaştıktan sonra Van - Hakkâri arasında hizmet veren otobüslerden birine binerek üç saatte şehre ulaşabilirsiniz. Hakkâri’ye direkt tren seferi yoktur. Doğu Ekspresi ile Van’a geldikten sonra otobüse binerek veya araç kiralayarak Hakkâri’ye gelebilirsiniz.

Hakkâri’ye Ne Zaman Gidilir?

Hakkâri Doğu Anadolu Bölgesi’nin sert karasal iklimi etkisi altındadır. Bölgenin doğusu ve kuzeyinde karasal iklim koşulları sertleşirken güneye inildiğinde Akdeniz iklim özellikleri göze çarpar. Hakkâri’nin denizden uzak olması, dağlık alanların fazlalığı nedeniyle kış ayları oldukça uzundur ve zorlu hava koşulları hâkimdir. Ekim sonunda soğumaya başlayan hava mayıs ayının ortalarına kadar ısınmaz. Yazın ise güneyden gelen tropikal hava kütlesinin etkisi altına girse de kuzey bölgeleri bu durumdan çok fazla etkilenmez. Kasım ile mart arası devamlı kar yağışının gözlemlendiği şehirde kar ortalama yedi ay yerde kalır. Kar kalınlığı kimi yerlerde 200 santimi geçer. Hakkâri’de en soğuk ay ocak olup sıcaklık ortalaması -5 derecedir. Temmuz ayında ise bu değer 30 derecelere kadar çıkar. Dolayısı ile kış ve yaz mevsimi arasında sıcaklık farkı fazladır. Fark kimi zaman 60 dereceyi geçer. Mart ve nisanda yağmurlar kendisini gösterirken temmuz ve ağustos ayları kurak geçer.

Hakkâri hem yayla turizmi hem de dağ turizmi ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin önde gelen şehirlerinden biridir. 3.500 rakımlı Berçelan Yaylası yaz aylarında Hakkâri’ye gelen ziyaretçilere harika manzaralar sunmaktadır. Temiz havada doğa yürüyüşü yapabileceğiniz yayla serinliği ile kavurucu sıcaklarda adeta bir kaçış noktasıdır. Kış sporları ve dağcılık açısından da oldukça elverişli olan Hakkâri’deki Cilo Buzul Dağları ve Sat Dağları görülmeye değerdir. Haziran ve eylül ayları arasında trekking yapabileceğiniz dağlar şubat ve mart ayları arasında tırmanış için elverişlidir. Hakkâri yılın en az altı ayı kayak yapabileceğiniz nadir şehirlerden biridir. Eğer kayak tutkunuysanız ilde yer alan Merga Bütan Kayak Merkezi’ne uğramanızı tavsiye ederiz. 3.700 metre rakımda kayak yapmanın zevkine varacağınız Merga Bütan Kayak Merkezi’nde atlı kızaklara da binebilir, unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Hakkâri’de Nerede Kalınır?

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Hakkâri’de konaklamak için kent otelleri ile birlikte pansiyonları da tercih edebilirsiniz. Hakkâri şehir merkezinde yer alan Sibar Hotel ilde konaklayabileceğiniz en iyi tesislerden biridir. Valilik’e 250 metre uzaklıkta bulunan Sibar Hotel oda-kahvaltı konsepti ile hizmet vermektedir. Şenler Otel konforlu odaları ve güler yüzlü hizmet anlayışı ile misafirlerini ağırlayan üç yıldızlı Hakkâri otelleri arasındadır. Sauna ve Türk hamamı ile keyifli bir gün geçirebileceğiniz tesisin açık otoparkı da mevcuttur. Şenler Otel toplantı ve etkinlik salonları ile Hakkâri’ye iş amaçlı gelenlerin de hizmetindedir.

Hakkâri’ye turistik amaçlı seyahat etmeyi düşünenler Yüksekova’yı da tercih edebilirler. Hotel Ufuk Zafer Yüksekova’daki en iyi otellerden biridir. Ücretsiz internet erişimi ve otopark hizmeti bulunan otelde Hakkâri’nin yöresel lezzetlerini de tatma fırsatı bulabilirsiniz. Yüksekova Cengiz Topel Caddesi üzerinde yer alan Hotel Grand Yılmaz, 24 saat açık resepsiyonu, şık dizayn edilen odaları ile öne çıkmaktadır. Konforlu bir şehir oteli olarak hizmet sunan Hotel Oslo Yüksekova’da yer almaktadır. Tüm odalarında mini bar, telefon, televizyon ve çay-kahve makinesi bulunan otelde ek ücret karşılığında havalimanı ulaşım hizmeti de mevcuttur.

Hakkâri’de bütçe dostu konaklama seçeneklerinden biri de öğretmenevidir. Şehir merkezinde yer alan Hakkâri Öğretmenevi’nde 24 oda bulunmaktadır. Yemek salonu, kafeterya, okuma odası, internet kafesi ile hizmet veren öğretmenevi sadece memurları değil sivil misafirleri de ağırlamaktadır. Hakkâri otel fiyatları yıl içerisinde farklılık gösterse de geceliği 100 TL ile 170 TL arasındadır. Dilerseniz merkezde yer alan pansiyonlar ve apart dairelerde daha uygun fiyatlarda konaklama imkanı bulabilirsiniz.

Hakkâri’de Gezilecek Yerler

Ülkemizin doğusunda yer alan Hakkâri tarih boyunca birçok medeniyetin hâkimiyetine girmiştir. Köklü geçmişi ile öne çıkan Hakkâri camileri, kaleleri, sarayları, kiliseleri ve köprüleri ile görülmeye değer şehirler arasındadır. Kayak ve doğa turizmi ile misafirlerini ağırlayan Berçelan ve DurankayaYaylası tertemiz havasıyla dört mevsim ilgi çekmektedir. Zengin mutfak kültürü ile gelenleri lezzet şölenine çıkaran Hakkâri’ye en az 2-3 gününüzü ayırarak hem doğal hem tarihî güzelliklerin keyfine varabilirsiniz.

Hakkâri’de Gezilecek Yerler

Hakkâri gezinize il merkezinde yer alan Meydan Medresesi ile başlamanızı tavsiye ederiz. 1700’lü yıllardan günümüze gelen tarihî medrese Hakkâri’nin önde gelen yapılarından biridir. Şemdinli Taş Köprü ve Kayme Sarayı Hakkâri’de ziyaret edebileceğiniz tarihî yapılar arasındadır. İlkbahar ve yaz aylarında Hakkâri misafirlerine seyrine doyulmaz manzaralar sunmaktadır. Doğal güzelliklere meraklıysanız Seyithan Gölü, Cennet Cehennem Vadisi, Durankaya Yaylası’na uğramadan sakın buradan ayrılmayın. Kayak yapmayı seviyorsanız rotanızı Merga Bütan Kayak Merkezi’ne çevirebilir, yılın altı ayı boyunca kış sporlarının tadını çıkarabilirsiniz. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Hakkâri Şehir İçi Ulaşım

belediyeye-yeni-otubus-2016-2.jpg

Hakkâri’de şehir içi ulaşım halk otobüsleri ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Hakkâri Yüksekova arası 80 kilometre olup yolculuk ortalama 50 dakika sürmektedir. Hakkâri - Yüksekova arasında otobüs ve minibüsler sabah 07.00’den akşamüstü 18.00’e kadar hizmet vermektedir. Hakkâri Şehirlerarası Otobüs Terminali merkeze 3 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Hakkâri - Van Bulvarı üstünde bulunan otogardan şehir merkezine servislerle ve minibüslerle kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Hakkâri Selahaddin Eyyubi Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Hakkâri şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta, Yüksekova ilçesinde yer alan Selahaddin Eyyubi Havalimanı şehre ulaşım için en kolay seçenektir. İstanbul ve Ankara’dan düzenlenen direkt uçak seferleri ile ortalama iki saatte ulaşabileceğiniz Selahaddin Eyyubi Havalimanı’ndan şehir merkezine minibüsler ile gelebilirsiniz. 07.00-18.00 arası havalimanı ile şehir merkezi arasında düzenlenen minibüs seferlerinin yanı sıra taksiler de ulaşım için tercih edebileceğiniz diğer bir alternatiftir.

Hakkâri Mutfağı

simit-kebabi.jpg

Coğrafi konumu sayesinde birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Hakkâri’de köklü bir mutfak kültürü hâkimdir. Hayvancılığa elverişli doğası sayesinde et ürünleri yörede sıkça tüketilmektedir. Hakkâri sofralarında çorba olmazsa olmazdır. Çorbalar genellikle buğday, yoğurt ve yöresel otlar kullanılarak hazırlanır. Gulul çorbası ve ayran çorbası yaz-kış severek içilen çorbalardandır.

Ana yemeklerde de mutlaka et kullanılır. Kırmızı et, buğday ve yoğurdun birleşimi ile damaklara tat katan doğaba Hakkâri’nin yöresel lezzetlerinden biridir. Bağırsak, işkembe, pirinç, salça ve nohut ile hazırlanan kepaye Hakkâri evlerinde pişirilen yemekler arasındadır. Et ve patlıcanın nefis uyumu ile damakları şenlendiren parmak kebabını Hakkâri’ye yolunuz düştüğünde denemenizi öneririz. Lezzetinin sırrı kuyruk yağında gizli olan Yüksekova kebabı ile birlikte kemiksiz et, salça ve buğday ile hazırlanan keşkek Hakkâri’nin meşhur yemeklerindendir. Heliz otu, yeşil mercimek, kuzu eti, nohut ve buğdayın lezzet kattığı keledoş Hakkâri sofralarında sıkça yer bulur.

Devamını Oku

Hakkâri’de Alışveriş

Tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapan Hakkâri’de el sanatları oldukça gelişmiştir. Coğrafi şartlardan dolayı hayvancılığın yaygın olması el sanatlarını olumlu yönde etkilemiştir. Hayvanlardan elde edilen yünler sayesinde kilim dokumacılığı Hakkâri’nin başlıca el sanatları arasında girmiştir. Gül, çiçek, kuş ve hayvan motifleriyle süslenen kilimler halkın kültür ve yaşamının da adeta birer simgesidir. Doğada toplanan bitki kökleri ile rengini alan kilimler ilmek ilmek dokunurlar. Canbezar, kesneger, gulhezar, luleper, gevdan Hakkâri’nin başlıca kilim modelleri arasındadır. Cumhuriyet Caddesi’ni gezerken karşınıza çıkan kilim mağazalarına uğrayabilir ve birbirinden güzel kilimlerden hem kendinize hem sevdiklerinize satın alabilirsiniz.

Hakkâri kilimlerinin yanı sıra yün çorapları da meşhurdur. Soğuk iklim şartlarının hâkim olduğu Hakkâri’de yöre insanının ayaklarını süsleyen yün çoraplar buradan alınabilecek en güzel hediyelik eşyalardan biridir. Bulvar Caddesi ve Çölemerk Caddesi’nde alışveriş ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, yorulduğunuzda kafelerde çay molası verebilirsiniz. Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine yolunuz düşerse karakovan balı almanızı tavsiye ederiz. 2.000 rakımlı dağlardan elde edilen karakovan balı keven çiçeği ağırlıklı olduğu için oldukça değerlidir. Tamamen organik olan bal aynı zamanda şifa deposudur. Dağlardaki lezzetli otların toplanmasıyla hazırlanan otlu peynir Hakkâri’den alabileceğiniz yöresel ürünlerden bir diğeridir. Sabah kahvaltılarınızı lezzetlendirecek otlu peyniri yöresel ürün satan dükkânlardan bulabilirsiniz. Hakkâri’ye ilkbahar aylarında gelirseniz pancar otu ile birlikte mende, siyabo, pik gibi onlarca şifalı otu tezgâhlarda bulabilirsiniz.

Hakkâri’de Gece Hayatı  

42918,dsc7945jpg.png

Tarihî ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerin beğenisini kazanan Hakkâri’de eğlence hayatı gelişmemiştir. Kentin nüfusunun az olmasının yanı sıra güvenlik gerekçesi ile gece hayatı yok denecek kadar azdır. Kent merkezinde yer alan birkaç tane bar dışında akşamları kafelere ve çay bahçelerine gidilir. Zap Pub Hakkâri merkezde gençlerin eğlence ihtiyacını karşılayan sayılı barlardan biridir. Zap Pub’da içkinizi içip müzik dinleyerek keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. İstiklal Caddesi’nde yer alan Zeus Cafe&Bar Hakkâri’de gece hayatı denince akla ilk gelen mekânlar arasındadır. Lezzetli yemeklerle karnınızı doyurabilir, müzik eşliğinde içkinizi yudumlayabilirsiniz. Hakkâri’de canlı müzik dinleyeceğiniz nadir mekânlardan biri olan Zeze Cafe&Bar nezih ortamı ile öne çıkar. Dünya mutfağından seçkiler sunan zengin menüsünden dilediğinizi seçebilir, sevdiklerinizle müziğin tadını çıkarabilirsiniz. Çölemerk Caddesi’nde hizmet veren Zeze Cafe&Bar Hakkâri gecelerinize renk katacak. Hakkâri’de türkü barlar da eğlence ihtiyacını karşılayan başlıca mekânlardır.

Yüksekova ilçesindeki Otantik Türkü Evi’nde birbirinden güzel türkülere eşlik edebilir, felekten bir gece geçirebilirsiniz. Hakkâri’de keyifli bir akşam geçirebileceğiniz mekânlardan biri de People’s Coffee’dir. Samimi ve rahat ortamı ile özellikle üniversite öğrencilerinin sıkça tercih ettiği mekânın damla sakızlı Türk kahvesini denemenizi öneririz. Canlı müzik eşliğinde kahvenizi yudumlayabileceğiniz mekanlardan biri de Reng-i Kahve’dir. Hakkâri Çarşı’da yer alan mekânda cuma ve cumartesi akşamları keman dinletisi düzenlenir. Akşam yemeği sonrası tatlı kaçamağı için Kahve Deryası’na uğrayabilir, waffle ile birlikte dibek kahvesiyle lezzeti ikiye katlayabilirsiniz.

Hakkâri’deki Festivaller

Hakkâri gezinizi planlamadan önce şehirde düzenlenen etkinlikleri incelerseniz hem farklı deneyimler edinmiş olursunuz hem de gezinizi daha keyifli hale getirirsiniz. Hakkâri’deki etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Hakkâri Kar Festivali

Bu yıl ikincisi düzenlenen Hakkâri Kar Festivali eğlenceli görüntülere sahne olmaktadır. 25 Mart tarihinde Merga Bütan Kayak Merkezi’nde gerçekleştirilen festival trekking, kayak gösterileri, kar raftingi, kıyak yarışmaları gibi birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Ters Lale Şenliği

15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Ters Lale Şenliği palyaço gösterileri, bisiklet turları, yemek yarışmaları ile oldukça keyifli geçmektedir. Halk oyunları gösterilerinin de düzenlendiği şenlikte yöresel yemekler de ikram edilmektedir.

Berçelan Yaylası Şenliği

Hakkâri’nin en ünlü yaylalarından biri olan Berçelan Yaylası’nda her yıl haziran ayının sonunda düzenlenen şenliklerde halk konserlerinin yanı sıra doğa yürüyüşü ve yemek tadımları da yapılmaktadır. Üç gün boyunca düzenlenen şenliklerde Berçelan Yaylası’nın daha fazla tanıtılması amaçlanmaktadır.

Not: Her festivalin tarihi kendi sitesinden yolculuk öncesi teyit edilmelidir.

Hakkâri İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 0 438 211 61 81

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 438 211 60 18

Emniyet Müdürlüğü: 0 438 211 65 31

Hakkâri Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -4oC
    • Şub -3oC
    • Mar 1oC
    • Nis 8oC
    • May 14oC
    • Haz 19oC
    • Tem 24oC
    • Agu 24oC
    • Eyl 19oC
    • Eki 13oC
    • Kas 5oC
    • Ara -1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 275.761 / İklim: Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün